Διευθυντές και συνδικαλιστές μοιράζονται τις θέσεις εργασίας;

fm100 (1)Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του δημοσιογράφου Σάκη Αποστολάκη από τη Θεσσαλονίκη. Είναι αποκαλυπτικό των όσων συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου οι εκδότες έκλεισαν όλες τις εφημερίδες και τα ανταποκριτικά γραφεία, οι καναλάρχες τα γραφεία ανταποκριτών τους και υπάρχουν πλέον μόνο Κρατικά Μέσα. Η ΕΡΤ 3 και οι δημοτικοί σταθμοί. Θα είχε ενδιαφέρον να δοθεί κάποια επίσημη απάντηση για τα όσα τόσο γλαφυρά καταγγέλλονται…

<<Γράφω αυτό το κείμενο λίγες μέρες μετά από την αναμενόμενη απάντηση που πήρα από τη ΔΕΠΘΕ στην ένσταση που κατέθεσα τελικά, καθώς η προσφορά μου για μια από τις πέντε θέσεις στο FM-100 δεν κρίθηκε «συμφερότερη», σύμφωνα και με το κριτήριο που έθεσε η ΔΕΠΘΕ. Κι επειδή βεβαίως, θεωρώ ότι κάποιοι εκ των «συμφεροτέρων» υστερούν σε εμπειρία.
Στην απάντηση της ΔΕΠΘΕ δεν απαντήθηκε το γιατί η προσφορά μου δεν κρίθηκε συμφερότερη από άλλες, που προκρίθηκαν, αν και συνδύαζε πολύχρονη και περισσότερη εμπειρία, αλλά και χαμηλότερο κόστος για τη ΔΕΠΘΕ. Ούτε μου δόθηκε κάποιο είδος βαθμολογίας έναντι των «συμφεροτέρων» για να δω πού υστερώ.
Όλως τυχαίως, αυτοί που κρίθηκαν «συμφερότεροι», ανήκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην πλειοψηφούσα παράταξη της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ. Στην οποία παράταξη ανήκουν τόσο ο διευθυντής του FM-100, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ. Κάποιοι ήταν μάλιστα συνυποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές της ΕΣΗΕΜ-Θ. Τέσσερις εκ των 5 δε, είναι μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΠΘΕ, συνέταιροι σε site, το οποίο μπορεί να έχει σταματήσει τη λειτουργία του, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να υφίσταται.
Και τέλος, ως κερασάκι στη τούρτα, ο πέμπτος εκ των «συμφεροτέρων» είναι μεν παλιότερος και πολύ πιο έμπειρος δημοσιογράφος από εμένα, αλλά έχει στο ενεργητικό του απολύσεις συναδέλφων και θέση διευθυντού το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη, μετά το πρωτοφανές και ιστορικό πλέον «μαύρο στην ΕΡΤ».
Όσον αφορά στις συνδικαλιστικές και συνεταιρικές σχέσεις των τεσσάρων, η απάντηση της ΔΕΠΘΕ ήταν ότι βάσει του νόμου, αυτές δεν αποτελούν εμπόδιο στην πρόκρισή τους. Ούτε βεβαίως θα έχει σχέση ότι ένα από τα τρία μέλη της επιτροπής που έκρινε τις προτάσεις τις προτάσεις είναι ο διευθυντής του FM-100 και γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ούτε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ πήρε μέρος στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ με την υποστήριξη της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και εξελέγη αντιπρόεδρος. Ούτε ότι ένας εκ των «συμφεροτέρων» ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές της ΕΣΗΕΜ-Θ με ίδια παράταξη και στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον διευθυντή του FM-100 και γενικό γραμματέα του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ούτε ότι ένα εκ των «συμφεροτέρων» υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και εξελέγη στο ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Και βεβαίως δεν έχει καμία απολύτως σημασία για κάποιους ότι έθεσαν χρόνια άνεργους συναδέλφους τους (και πολύ καλύτερους επαγγελματίες από την αφεντιά τους) στη διαδικασία να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά, να τρέξουν, να καταθέσουν, και – το χειρότερο απ’ όλα – να ελπίσουν ότι θα βρουν δουλειά. Ότι παίζει ρόλο η εμπειρία, ο επαγγελματισμός, το ήθος και η σοβαρότητα.
Αλλά έπρεπε να είχαμε καταλάβει ότι για τη ΔΕΠΘΕ και την ΕΣΗΕΜ-Θ, το νόμιμο είναι και ηθικό. Κι ας μας έχει αποδείξει το αντίθετο η πολύ πρόσφατη ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *