Της Μ. Παπαχριστούδη στο περιοδικό Hot Doc, τεύχος 85
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την τηλεοπτική διαπλοκή, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει τον πρώτο λόγο απέναντι τους. Διόλου τυχαία δεν ήταν η πρώτη δήλωση του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ότι θα προχωρήσει άμεσα το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό για το οποίο κυρίως ανησυχούν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών που είναι παράλληλα και εκδότες των έντυπων συγκροτημάτων, μέτοχοι μεγάλων ιστοσελίδων αλλά και μέτοχοι της Digea, με παράλληλες συμμετοχές σε άλλους κλάδους της οικονομίας, είναι το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος του καναλάρχη. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που οι ιδιοκτήτες τους τάχθηκαν με τόσο μένος εναντίον του σχεδίου νόμου για την τηλεοπτική αδειοδότηση, δηλώνοντας δημόσια πως δεν χρειάζεται μετά από 25 χρόνια να δοθούν τηλεοπτικές άδειες, γιατί στο μεταξύ αγόρασαν μπιτ παρά όλες τις ψηφιακές συχνότητες ως Digea για τα επόμενα 15 χρόνια. Και εδώ η κυβέρνηση ελάχιστα μπορεί να κάνει, ακόμη και αν ο εισαγγελέας ασκήσει διώξεις εναντίον θεσμικών οργάνων όπως η ΕΕΤΤ.
Οπότε το παιχνίδι θα παιχθεί στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, της πληρωμής των τηλεοπτικών συχνοτήτων για το παρελθόν και των υψηλών και μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.
Παρά τα όσα υποστηρίζουν οι καναλάρχες για να συνεχίσουν το νέο γύρο σφαγής μισθών και αποδοχών στην ιδιωτική τηλεόραση, ο κύκλος εργασιών τους και η διαφημιστική δαπάνη το 2014 ανέβηκε, ενώ μειώθηκαν οι ζημιές τους. Αντιθέτως μειώθηκαν τα ιδία κεφάλαια των επιχειρήσεων τους και ο δανεισμός παρέμεινε υψηλός. Τα πέντε τηλεοπτικά κανάλια, Mega, ANT1, Star, Alpha και ΣΚΑΙ καταγράφουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 739 εκατ. ευρώ. Δάνεια που στην καλύτερη περίπτωση εξυπηρετούνται με αναβολή καταβολής των δόσεων! Αυτά στην τηλεόραση. Στον Τύπο οι κινήσεις ανήκουν ουσιαστικά στις τράπεζες, τουλάχιστον για τα συγκροτήματα Ψυχάρη και Μπόμπολα.
Ο Οκτώβριος θα είναι σίγουρα καθοριστικός στην αντιπαράθεση των τηλεοπτικών αδειών. Αφενός αναμένονται οι αποφάσεις επί των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών για την πληρωμή κατοχής τηλεοπτικών συχνοτήτων τα προηγούμενα χρόνια, ύψους 24 και πλέον εκατ. ευρώ. Αφετέρου στο παρασκήνιο, εξελίσσονται οι έρευνες του οικονομικού εισαγγελέα για τα δάνεια. Και σε αυτό το διάστημα, θα γίνει ο «διάλογος» για τους όρους των τηλεοπτικών αδειών με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη νέα Βουλή.
Μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση επιμένει πως η πρότερη τηλεοπτική λειτουργία δεν αποτελεί κριτήριο για την χορήγηση τηλεοπτικής άδειας. Είναι και οι νέοι παίχτες που έχουν εκδηλώσεις ενδιαφέρον να μπουν στο …επάγγελμα, αποδεχόμενοι όπως λέγεται, τους όρους μιας νέας λειτουργίας των μιντιακών επιχειρήσεων…