Μετά το τέλος των βουλευτικών εκλογών για το χώρο της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά! Για μια ακόμη φορά. Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τα επείγοντα και αναμενόμενα ζητήματα και παρεμβάσεις, με την επιφύλαξη πάντα πιθανών πολιτικών ή κυβερνητικών ανατροπών. Γιατί σε αυτό το χώρο από ανατροπές και καθυστερήσεις έχουμε χορτάσει… Το μείζον ζήτημα είναι αν θα προχωρήσει τελικά η περίφημη τηλεοπτική αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου. Το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση επί σχεδόν δυο μήνες και οι απόψεις που κατατέθηκαν δεν μας έκαναν σοφότερους για το τι σκοπεύει να κάνει η πολιτεία. Ξεκαθαρίστηκε ωστόσο πως γύρω από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου διαμορφώθηκαν τα μέτωπα μιας σφοδρής αντιπαράθεσης. Αφενός είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών και οι μέτοχοι της Digea. Ως μέλη της ΕΙΤΗΣΣΕ οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών θεωρούν πως η τηλεοπτική αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου από το κράτος έχει πεθάνει.
Κατά τη γνώμη τους το ΕΣΡ θα πρέπει να συνεχίσει αυτό που ήδη έχει κάνει μια φορά, την αδειοδότηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων, μόνο που αυτή τη φορά θα το πράξει υπό όρους και προϋποθέσεις. Οι ίδιοι ιδιοκτήτες, ως μέτοχοι της Digea, διαφωνούν με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου περί ψηφιακής εκπομπής σήματος. Κυρίως δεν αποδέχονται την υποχρέωση κάλυψης του 98% του πληθυσμού της χώρας, προειδοποιώντας έμμεσα πως θα ζητήσουν αποζημίωση από το κράτος που τους παραχώρησε το τηλεοπτικό φάσμα.
Αφετέρου για το σχέδιο νόμου, υπάρχουν οι έντονες διαφωνίες των θεσμικών άρχων. Της ΕΕΤΤ, του ΕΣΡ και των Συλλόγων εργαζομένων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. Η μεν ΕΕΤΤ υπερασπίζεται με πάθος τη σύμβαση που υπέγραψε με τη Digea τον Φεβρουάριο του 2014 και αντιδράει σφόδρα στην απόπειρα εποπτείας των ενεργειών της από το εκάστοτε υπουργείο Δικτύων. Το δε ΕΣΡ, επιζητά για τον εαυτό του, τον αποφασιστικό ρόλο να ανακοινώνει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και της τιμής των αδειών. Ας μην ξεχνάμε πως οι διατάξεις του σχεδίου έχουν ξεσηκώσει και όλη την περιφέρεια με τους ιδιοκτήτες των καναλιών να δηλώνουν πως είναι η ταφόπλακα της περιφερειακής τηλεόρασης.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως τίποτε δεν είναι βέβαιο για το αν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για τηλεοπτικές άδειες.
Και όλα αυτά ενώ παραμένουν ανοιχτά: Η κατάθεση νέας πρότασης για τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων με στόχο την αλλαγή του και την αύξηση των σημείων εκπομπής ανά την Ελλάδα. Η αλλαγή του χρηματοοικονομικού μοντέλου από την ΕΕΤΤ βάσει του οποίου καθορίζεται το τιμολόγιο του παρόχου δικτύου προς τους πελάτες της. Η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας μετά την προσφυγή του πρώην αναπληρωτή ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστου Σπίρτζη με σοβαρές καταγγελίες για τη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη και παρατυπίες στη δημοπρασία της ΕΕΤΤ για το τηλεοπτικό φάσμα.
Αυτά μας απασχολούν στην Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2015. Στο μεταξύ στον υπόλοιπο κόσμο ήδη δημοπρατείται το τηλεοπτικό φάσμα των 700MHz στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Και μάλιστα με απευθείας αποφάσεις των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρώπης. Η προϋπόθεση να διατεθεί το φάσμα των 700ΜHz και στην Ελλάδα έρχεται πολύ πιο σύντομα από όσο ορισμένοι θεωρούν. Και τότε η ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση δεν θα έχει κανένα σχέδιο, ούτε προετοιμασία για το πως θα προσαρμοστεί σε μικρότερο φάσμα. Για αυτή αυτό που επείγει είναι να μην δοθούν τηλεοπτικές άδειες…
Πηγή: Editorial περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση”, τεύχος Οκτωβρίου