Προειδοποιητικές βολές στα media
Του Βάιου Κρόκου στο sofokleousin
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σήμερα για το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έκανε έφοδο στους γνωστούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας Mega και Ant1, κάτι που συνδέεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει μια τάξη στο χώρο με ένα νέο νόμο πλαίσιο που θα διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και ομαλότητα στο χώρο που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί. Κάθε «επίσκεψη» του Σώματος Επιθεώρησης σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας δεν αποτελεί είδηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως θεωρείται μια προειδοποιητική βολή η οποία δείχνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει. Η ανάθεση άλλωστε τον ίδιων αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας εντάσσεται στο ίδιο κλίμα, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Ν. Παππάς ήταν υπεύθυνος (μαζί με τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη) για το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τις άδειες λειτουργίας των καναλιών
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο γγ του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης ανέφερε: «Εμείς πήγαμε στα συγκεκριμένα κανάλια, με τη συνοδεία της αστυνομίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνει το ΣΕΠΕ του υπουργείου Εργασίας. Αρχικά, οι άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας και η νομική σύμβουλος του Mega δεν μας επέτρεπε την είσοδο, αλλά μετά από 30 – 45 λεπτά μπήκαμε για να κάνουμε τον έλεγχο. Ο ίδιος έλεγχος διενεργήθηκε και στον ΑΝΤ1».
Στον αντίποδα όμως αποτελεί και μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτηρά και προς το ευρύ κοινό «εκφράζοντας» έτσι την επιθυμία για μια διακυβέρνηση μακρία από τα «κακώς κείμενα» των προηγούμενων ετών – μια δέσμευση της οποίας η υλοποίηση θα διατηρήσει το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης στο εγχώριο σκηνικό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η τελευταία σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου αλλά και το γεγονός ότι παραπέμπονται σε δίκη πολύ γνωστά ονόματα για την υπόθεση του ΤΤ. Η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της πάταξης της διαφθοράς δίνουν ώθηση επικοινωνιακά, με τους πολιτικούς αναλυτές να σχολιάζουν, ωστόσο, πως απαιτείται και ουσία για να διατηρηθεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, καθώς η νέα φοροκαταιγίδα, τα capital controls, και συνολικά η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρήσεις και νοικυρία δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια.
Βάσει του νομοσχεδίου για τα κανάλια, του οποίου η δημόσια διαβούλευση δεν ολοκληρώθηκε λόγω εκλογών, προβλέπονταν τα εξής:
-Καθιερώνονται αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο.
-Διακόπτεται η συνέχεια της δια νομοθετικών παρεμβάσεων «νομιμοφανούς» λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και κατά τη ψηφιακή μετάβαση.
-Η αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος και εν συνεχεία θα εκδοθεί προκήρυξη από το ΕΣΡ για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για άδειες εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και ανά κατηγορία προγράμματος (ενημερωτικού ή μη) και περιεχομένου. Πρώτα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια οι περιφερειακής εμβέλειας.
Ο αριθμός των αδειών – η χρονική διάρκεια των οποίων θα οριστεί στα 10 χρόνια – για την κάθε κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και γνωμοδότηση από το ΕΣΡ. Η δημοπρασία θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο θα γίνει προεπιλογή αυτών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία και στο δεύτερο θα γίνει η δημοπρασία. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν ανώνυμες εταιρίες – κοινοπραξίες και οι Ο.Τ.Α.
Μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων προβλέπονται:
α. Ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου , 5.000.000 ευρώ για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και 2.000.000 για μη ενημερωτικούς. Σε περίπτωση που δεν είναι καταβεβλημένο το μετοχικό κεφάλαιο θα υπάρχει η πρόβλεψη για υποβολή εγγυητικής επιστολής προς κάλυψη του υπολειπόμενου κεφαλαίου με τύπο εγγυητικής που θα διασφαλίζει την πραγματική καταβολή των ποσών που αυτή αφορά. Το προαπαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για τις άδειες των περιφερειακών θα οριστεί με ΚΥΑ του Υπουργού Επικρατείας και του Υπουργού Οικονομικών.
β. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας δεν θα πρέπει να υπολείπονται του ανωτέρω ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου. Η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει να υφίσταται και καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας αλλιώς θα ανακαλείται.
γ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της οικονομικής διαφάνειας των συμμετεχόντων θα απαιτείται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και για τις ημεδαπές και για τις αλλοδαπές εταιρίες και τίθεται έλεγχος πόθεν έσχες για τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν οι υποψήφιες εταιρίες και οι μέτοχοι αυτών.
δ. Επίσης προβλέπονται ποινικά κωλύματα για ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των ανωνύμων εταιριών που υποβάλλουν υποψηφιότητα καθώς και ασυμβίβαστα με συμμετοχή σε έρευνες μετρήσεων ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και διαφημιστικές επιχειρήσεις.
ε. Απαιτείται η τήρηση προϋποθέσεων τεχνικής και προγραμματικής πληρότητας από τους υποψήφιους τηλεοπτικούς σταθμούς.
στ. Διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και δημιουργούνται νέες, με καθορισμό ελαχίστων ορίων απασχολούμενου προσωπικού των υποψηφίων ανά κατηγορία και συγκεκριμένα τουλάχιστον 400 άτομα για τους εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, 50 άτομα για εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα, 20 άτομα για τους περιφερειακής εμβέλειας. Όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρους απασχόλησης.
ζ. Θα απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα υποψηφίων, μετόχων και νομίμων εκπροσώπων καθώς και τραπεζική ενημερότητα για την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους.
η. Η τιμή εκκίνησης για την κατηγορία κάθε άδειας θα καθορισθεί από τον Υπουργό Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται εκ νέου έλεγχος πόθεν έσχες για την υψηλότερη υποβληθείσα οικονομική προσφορά. Το τίμημα για κάθε χορηγηθείσα άδεια θα καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, μετά την ανακήρυξη του ως αδειούχου, εφάπαξ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, ενώ επίσης ιδρύεται θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ η οποία θα είναι πάροχος δικτύου, διασφαλίζοντας την παροχή κατάλληλων υποδομών δικτύου σε όλες τις περιοχές της χώρας και με όρους ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης στο δίκτυο, δίνοντας έτσι τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακή κάλυψη, καθώς και στο μονοπώλιο της DIGEA.