Το ΕΣΡ “στηρίζει” εμπλεκόμενο πρόσωπο στις υποκλοπές, βαρύ πρόστιμο στο Mega

Πολλές είναι οι αντιδράσεις στην -κατά πλειοψηφία- απόφαση του ΕΣΡ προστίμου 90.000 ευρώ στο Mega επειδή “παραβίασε τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία περί υποχρέωσης σεβασμού της προσωπικότητας”. Το αναφερόμενο πρόσωπο είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης που παραιτήθηκε ως “εμπλεκόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών” και κατέθεσε πολλές αγωγές  Slapps σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ που αποκάλυψαν το ρόλο του στο σκάνδαλο Predator gate ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Η ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή ξύπνησε από τον βαθύ λήθαργοι εποπτείας του τηλεοπτικού προγράμματος επιλέγοντας να πάρει το ρόλο του “λογοκριτή” για τηλεοπτικά ρεπορτάζ που αφορούν σε πολιτικό πρόσωπο για μια υπόθεση μείζονος δημοσίου συμφέροντος. Το ΕΣΡ έλεγξε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και βρήκε τις διατάξεις εκείνες με τις οποίες στηρίζει το πρόστιμο στο Mega. Η αιτιολογία του οργάνου για το “σεβασμό” της προσωπικότητας του αναφερόμενου προσώπου:

  • όταν η υπόθεση των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει ανοιχτή και δεν έχει αποτιμηθεί στο σύνολο της
  • όταν η Γρηγόρης Δημητριάδης έχασε την πρώτη αγωγή κατά των δημοσιογράφων των “Reporter United” και της “Εφημερίδας των Συντακτών” για τις αποκαλύψεις στο ρόλο του στο predator gate
  • όταν εκκρεμεί άλλη μια δικαστική απόφαση εκδίκασης στο δεύτερο κύμα αγωγών του πρωταγωνιστή στην υπόθεση των υποκλοπών

φαντάζει και είναι πολιτική ενέργεια. Τα μέλη του ΕΣΡ που έλαβαν την απόφαση προστίμου, ανάμεσα τους πέντε δημοσιογράφοι, πρώην στελέχη σε ΜΜΕ, επιλεγμένοι για το ΕΣΡ από τη Νέα Δημοκρατία και εγκεκριμένοι από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να τη στηρίξουν σε 86 σελίδες με δεκάδες νομοθετικές διατάξεις. Στο σκεπτικό του οργάνου ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία που καταδεικνύουν ότι η παρέμβασή του είναι πολιτική. Όπως τα κατέγραψε η σελίδα των Reporter united:

  • Το ΕΣΡ δέχεται ότι ο κ. Δημητριάδης «παραιτήθηκε εξαιτίας κλίματος τοξικότητας» για τις υποκλοπές. Παρότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει (8.8.2022) ότι ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε καθώς «ανέλαβε την πολιτική ευθύνη» για τις υποκλοπές της ΕΥΠ. Μία μέρα μετά τις αποκαλύψεις μας για το Predator.
  •  Το  ΕΣΡ ζητάει από τα κανάλια να κάνουν ρεπορτάζ πάνω στα ρεπορτάζ εφημερίδων και ιστοσελίδων πριν τα αναπαράξουν, το οποίο ισούται με αποσιώπησή τους. Παρότι έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τη δεοντολογία και αφορούν ύψιστο δημόσιο συμφέρον.
  • Το ΕΣΡ λέει ουσιαστικά ότι τα κανάλια μπορούν -χωρίς υποχρέωση εξακρίβωσης- να μεταδίδουν δελτία τύπου υπουργείων και εταιρειών, όχι όμως και ρεπορτάζ! Παρότι αυτά αφορούν ύψιστο δημόσιο συμφέρον, όπως είναι η προστασία του απορρήτου από υποκλοπές.
  •  Το ΕΣΡ επικαλείται το πόρισμα του Αρείου Πάγου για μη ύπαρξη κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator.
  •  Το ΕΣΡ αποσιωπά ότι ο Άρειος Πάγος επικαλείται λανθασμένα και παραπλανητικά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), για να νομιμοποιήσει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων, στελεχών του στρατού.
  • Το ΕΣΡ αποσιωπά ότι η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σε αντίθεση με όσα λέει ο Άρειος Πάγος, επιβάλλει οι παρακολουθήσεις (και της ΕΥΠ) να είναι πάντα αιτιολογημένες, διαφορετικά είναι παράνομες.
  • Το ΕΣΡ αναφέρεται στην απόφαση που απέρριψε την αγωγή Δημητριάδη σε βάρος του Reporters United και της Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και των ρεπόρτερ Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη. Όμως, αφιερώνει σχεδόν την ίδια έκταση στη μειοψηφία του προέδρου, που αφορούσε μόνο μία από τις κατηγορίες εναντίον μας (απλή δυσφήμιση).

    Οι δημοσιογράφοι μέλη του ΕΣΡ όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της “Δημοκρατίας” είναι οι Γιάννης Μιχελάκης, Ευτύχης Παλλήκαρης, Σωκράτης Τσιχλιάς, Δημήτρης Σταυρόπουλος και Γιώργος Βλαβιανός
    Στην εφημερίδα “Τα Νέα” δόθηκε η πρώτη απάντηση για την απόφαση του ΕΣΡ με δυο άρθρα. Στο ένα καταλογίζει ευθέως στο ΕΣΡ “βαρύτατο ολίσθημα” και “λογοκρισία” εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές. Όπως σημειώνει η εφημερίδα της Alter ego στην οποία ανήκει και το Mega:
    • Με τις αποφάσεις του κατά του MEGA, το ΕΣΡ υπέπεσε σε ένα βαρύτατο ολίσθημα που ξεπερνά κατά πολύ την όποια νομιμοποίησή του: βάλλει ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου και του λόγου, και τα διώκει. Και αυτό όχι επειδή δεν καταλαβαίνει, αλλά προφανώς το αντίθετο: επειδή αντιλαμβάνεται τη σημασία της ελεύθερης ενημέρωσης, την οποία, αν σεβόταν τον ρόλο του, θα έπρεπε να διαφυλάσσει ως κόρην οφθαλμού. Ωστόσο το ΕΣΡ αγνοεί το στοιχειώδες: ότι όσο πολεμάς την ελευθερία της ενημέρωσης τόσο τελικώς εκείνη δυναμώνει”. 
    • Ένα όργανο, το λεγόμενο ΕΣΡ, εκδίδει αποφάσεις εναντίον του σταθμού για ρεπορτάζ των ημερών. Αποφάσεις αδιανόητες, που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο της πραγματικότητας. Αποφάσεις που έχουν ισχύ σαν να ήταν της Δικαιοσύνης, όμως δεν είναι: είναι παρμένες από διορισθέντες που απλώς το ταμπελάκι στην πόρτα τους γράφει «ανεξάρτητοι». Αποφάσεις που, επιτρέψτε μου, μπορεί να στέλνουν και το μήνυμα ότι η λογοκρισία έχει το πάνω χέρι στην Ελλάδα και ότι δικαίως η χώρα κατατάσσεται τα τελευταία χρόνια διαρκώς από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς σταθερά κυριολεκτικά στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης στα θέματα ελευθερίας του Τύπου.
    Και πράγματι με την απόφαση του το όργανο παρεμβαίνει κομβικά στα ΜΜΕ συνολικά, με το μήνυμα πως οι δημοσιογράφοι όχι μόνο δεν θα γράφουν και δεν θα μιλήσουν για σημαντικές πολιτικές υποθέσεις αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν στοιχεία για όποια πρόσωπα είναι εμπλεκόμενα.
    Ενδιαφέρον έχει ότι για το πρόστιμο αντέδρασε και η Ενωση Συντακτών η οποία επίσης βρίσκεται σε “λήθαργο” όταν πρόκειται για ενέργειες που καταγγέλλουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εκφράζει τον “προβληματισμό της” για το πρόστιμο επισημαίνοντας το αυτονόητο. Ότι η απόφαση του ΕΣΡ θα χρησιμοποιηθεί στις αγωγές Slapp του Γρηγόρη Δημμητριάδη ενάντια στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που πρωτοστάτησαν στις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.
    Στην ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ σημειώνει:
    Το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το σκεπτικό που ανέπτυξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο, έπειτα από προσφυγή του Γρηγόρη Δημητριάδη,  αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στον Τ/Σ «MEGA» για αναμετάδοση ρεπορτάζ και πληροφοριών που προέκυψαν από δημοσιογραφική έρευνα άλλων Μέσων Ενημέρωσης.
    Από τo σκεπτικό αυτής της απόφασης ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποχρεώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί να αποδίδουν ολόκληρη την τεκμηρίωση πολυσέλιδων κειμένων στα πολύ περιορισμένα όρια του τηλεοπτικού χρόνου. Προκαλεί επίσης σύγχυση ότι στις 86 σελίδες του σκεπτικού της απόφασης, η ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ επιχειρεί να μπει στην ουσία μιας υπόθεσης που δεν έχει οδηγηθεί ποτέ σε φυσικό δικαστή. Η Δικαιοσύνη, αντίθετα, απασχολείται με τις δεκάδες αγωγές SLAPP που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατά δημοσιογράφων και ήδη η πρώτη πρωτόδικη απόφαση δεν δέχεται τους ισχυρισμούς του.
    Η ΕΣΗΕΑ στήριξε και στηρίζει τους δημοσιογράφους που υφίστανται αγωγές SLAPP και επισημαίνει τον κίνδυνο πιθανής χρήσης ενός τέτοιου σκεπτικού στις εκκρεμούσες δίκες.
    Η επόμενη υπόθεση που θα εξεταστεί για το ίδιο θέμα πάντως, είναι τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ. Θα έχει ενδιαφέρον αν το ΕΣΡ θα αποφασίσει και για τον ΣΚΑΙ το ίδιο πρόστιμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *