Στόχος δολοφονιών και οι δημοσιογράφοι στη Βόρεια Γάζα, νέα έκκληση του IPI για δράση

Η στοχοποίηση όσων δημοσιογράφων συνεχίζουν να καλύπτουν τις φρικαλεότητες του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα και το Λίβανο παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για τον ισραηλινό στρατό και την κυβέρνηση Νετανιάχου. Επαναλαμβάνοντας το μοτίβο “όλοι- άνδρες, γυναίκες, παιδιά, είναι τρομοκράτες”, κατηγορεί τους δημοσιογράφους ως “βραχίονες” και εκτελεστικά όργανα της Χαμάς ή της Χετζομπολάχ και τους σκοτώνει. Χθές Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός στοχοποίησε έξι ακόμη δημοσιογράφους που παραμένουν στη Βόρεια Γάζα και καλύπτουν για το Al Jazeera τις επιχειρήσεις γενοκτονίας του Ισραήλ. Μοίρασε τις φωτογραφίες τους στα ισραηλινά Μέσα, έδωσε (υποτιθέμενα) έγγραφα για το ότι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Την ίδια στιγμή το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) επανέλαβε την έκκληση του στη διεθνή κοινότητα να λάβει επείγουσα και άμεση δράση για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των δημοσιογράφων στη Γάζα.“Προτρέπουμε όλα τα κράτη –ιδιαίτερα τους συμμάχους του Ισραήλ και τα μέλη του Συνασπισμού για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης– να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα για να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες πολέμου, που απαιτεί από τα κράτη να προστατεύουν τους δημοσιογράφους, ως πολίτες, σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων. Οι στοχευμένες και αδιάκριτες δολοφονίες δημοσιογράφων και αμάχων στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως για τυχόν παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης και άλλων διεθνών συνθηκών και υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο.

Οι δημοσιογράφοι του Αλ Tζαζίρα που στοχοποιήθηκαν στη Βόρεια Γάζα

Το Τελ Αβίβ επιμένει να στοχοποιεί όλους τους δημοσιογράφους στη Μέση Ανατολή κατηγορώντας τους ότι είναι μέλη οργανώσεων που χαρακτηρίζονται “τρομοκρατικές”, όπως η Χαμάς ή το Ισλαμικού Τζιχάντ. Το Al Jazeera αντέδρασε έντονα στη νέα στοχοποίηση του στρατού κάνοντας λόγο σε δήλωση του για “κατάφωρη προσπάθεια να φιμώσουν τους λίγους εναπομείναντες δημοσιογράφους στην περιοχή, αποκρύπτοντας έτσι τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου από το παγκόσμιο κοινό”.

Το παγκόσμιο δίκτυο IPI στο μεταξύ δηλώνει ότι ανεξάρτητες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διεξήγαγαν οι Απαγορευμένες Ιστορίες και οι συνεργάτες τους, βρήκαν σαφείς αποδείξεις ότι δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιηθεί σκόπιμα από τον ισραηλινό στρατό – κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Σημειώνει πάλι ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν απαγορεύσει σε διεθνείς δημοσιογράφους να εισέρχονται και να κάνουν ρεπορτάζ από το εσωτερικό της Γάζας, περιορίζοντας σημαντικά τις πληροφορίες για τον πόλεμο από τη Γάζα και τεκμηριώνοντας στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

“Αυτό το κύμα άνευ προηγουμένου βίας κατά δημοσιογράφων στη Γάζα τον περασμένο χρόνο είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στοχευμένων επιθέσεων σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης στην Παλαιστίνη από τον ισραηλινό στρατό”, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο. Δηλώνει ακόμη ότι το Ισραήλ αψηφά τις εκκλήσεις διακυβερνητικών φορέων, όπως ο ΟΗΕ, και η κοινωνία των πολιτών, αλλά και των ομάδων  για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το IPI ζητά να μπορούν οι δημοσιογράφοι να καλύπτουν με ασφάλεια τα γεγονότα στη Γάζα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητά τη διακοπή της σκόπιμης στόχευσης δημοσιογράφων, την έναρξη ανεξάρτητων ερευνών για τις δολοφονίες όλων, τους βομβαρδισμούς γραφείων και υποδομών μέσων ενημέρωσης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, καθώς και ανεξάρτητη πρόσβαση(όχι δηλ πίσω από τα τάνκς του ισραηλινού στρατού) στη Λωρίδα της Γάζας για τα διεθνή ΜΜΕ και ξένους ανταποκριτές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *