Αγωγές slapps από Α. Φλώρο σε ΜΜΕ που αρνήθηκαν να “σβήσουν” γεγονότα

Μετά τα φασόν εξώδικα σε εκατοντάδες ΜΜΕ τον περασμένο Ιούλιο με τα οποία ζητούσε να διαγραφεί η “ιστορία” της ποινικής δίκης για την υπόθεση της Energa, η δικηγορική εταιρεία του Αριστείδη Φλώρου επανήλθε με την κατάθεση δεκάδων αγωγών. Αγωγές που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά Slapps, νομικές δηλαδή προσφυγές με στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση. Στην περίπτωση του πρωταγωνιστή της Energa ζητείται να σβηστούν όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν στη υπόθεση, από το 2018, ακόμη και ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων, γελοιογραφίες, δηλώσεις δικηγόρων.

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο με την αποστολή των εξωδίκων η ΕΣΗΕΑ δήλωσε πως πρόκειται για απειλές που πλήττουν τις αρχές της ελευθεροτυπίας, ενώ αναρωτήθηκε αν μετά την απαίτηση για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητηθεί και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή της Energa. Tρείς μήνες μετά ο Αρ. Φλώρος ζητά ακριβώς αυτό, την εξόντωση των Μέσων αφού με την κατάθεση των αγωγών απαιτεί υψηλές αποζημιώσεις από τα ΜΜΕ.

Η ΕΣΗΕΑ επανήλθε με ανακοίνωση της στην οποία στηλιτεύει τη μαζική άσκηση αγωγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Αριστείδη Φλώρου εναντίον Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία κάλυψαν ενημερωτικά την υψηλού  ενδιαφέροντος δίκη για την υπόθεση Energa.

Ανάμεσα στα δημοσιεύματα που καλούνται τα ΜΜΕ να «διαγράψουν», και μάλιστα με απειλή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης,  περιλαμβάνονται ανακοινώσεις κομμάτων, δηλώσεις εμπλεκομένων, συνηγόρων ακόμη και γελοιογραφίες. Ο ενάγων απαιτεί επίσης χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη αν και τα δημοσιεύματα καταγράφουν γεγονότα, δικαστικές αποφάσεις και τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η πολύκροτη υπόθεση.

Καλεί δε την κυβέρνηση να πάρει θέση, ουσιαστικά να εγκρίνει επιτέλους τις διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αντιμετώπιση των πρακτικών καταχρηστικής άσκησης ένδικων μέσων (SLAPPs). Η Οδηγία δεν έχει ενταχθεί στο ελληνικό δίκαιο παρά τις υποσχέσεις των κυβερνητικών στελεχών στην ΕΣΗΕΑ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *