Εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία

Μια εκστρατεία για την ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία στη χώρα μας, άρχισε το Vouliwatch μαζί με 14 Οργανώσεις και ανεξάρτητα ΜΜΕ. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα vouliwatch πρόκειται για μια νέα συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και άσκηση πίεσης στην πολιτική εξουσία για βελτίωση του νομικού πλαισίου. 

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο

Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη δημοκρατία. Στην Ελλάδα, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωριστεί ως θετικό βήμα, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, τόσο σε επίπεδο εφαρμογής όσο και σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης.

Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του Εργαστηρίου μας που διοργάνωσε το Vouliwatch τον Ιούλιο του 2024, με τη συμμετοχή φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, μελών της ερευνητικής δημοσιογραφικής κοινότητας και ειδικών, αναπτύξαμε μια αξιόλογη συμμαχία 15 Οργανώσεων της ΚτΠ και ανεξάρτητων ΜΜΕ με σκοπό την ενίσχυση και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

Στη συνέχεια καταρτίσαμε και συνδιαμορφώσαμε μια σειρά από Συστάσεις για την αναθεώρηση και βελτίωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας, τις οποίες αποστείλαμε στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία με τη μορφή Κοινής Επιστολής.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, την εποχή όπου οι δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα πλήττονται παγκοσμίως, η πλήρης και απαρέγκλιτη υιοθέτηση της διεθνούς Συνθήκης Tromsø και των εν λόγω συστάσεων θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του σπουδαίου δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, στην προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη χώρα μας και στην ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *