Καταδικάζουν την επιδρομή και το βίαιο λουκέτο του Ισραήλ στο Al Jazeera

Μια ημέρα μετά τις σοκαριστικές εικόνες των κομάντο του ισραηλινού στρατού που εισέβαλαν το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτέμβρη στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την απόφαση να μπει λουκέτο στο γραφείο, δημοσιογραφικοί φορείς και οργανώσεις καταδίκασαν τη βίαιη επιδρομή. Μια ακόμη “πράξη επίθεσης στη δημοσιογραφία” σχολίασε η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) σημειώνοντας τη βαθειά ανησυχία της για το κλείσιμο του σταθμού.

Η επιδρομή που καταγράφηκε απευθείας, έδειξε βαριά οπλισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες να παραδίδουν την εντολή ισραηλινού στρατιωτικού δικαστηρίου στον επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera Walid al-Omari, ενημερώνοντάς τον για το κλείσιμο.Ο Al-Omari είπε αργότερα ότι η δικαστική απόφαση κατηγορούσε το Al Jazeera για «υποκίνηση και υποστήριξη της τρομοκρατίας» και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατέσχεσαν τις κάμερες του γραφείου πριν φύγουν.

Η διαταγή για λουκέτο 45 ημερών ήρθε μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του καναλιού με την εκτέλεση Παλαιστινίων σε ταράτσα και το πέταγμά τους στον δρόμο και με τα βασανιστήρια, εκρήξεις κατοικιών και δολοφονία ενός τραυματία. Η επιδρομή στα γραφεία της Ραμάλα έγινε πέντε μήνες μετά το λουκέτο του γραφείου Al Jazeera  στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο σταθμός κατέβηκε και από τα δορυφορικά δίκτυα.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων δήλωσε ότι «οι προσπάθειες του Ισραήλ να λογοκρίνει το Al Jazeera υπονομεύουν σοβαρά το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση για έναν πόλεμο που έχει ανατρέψει τόσες πολλές ζωές στην περιοχή». Σε σύντομη δήλωση στο X, η οργάνωση “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανέφεραν ότι «καταγγέλλουν την ανελέητη επίθεση του Ισραήλ» στο Al Jazeera. Η RSF είχε προηγουμένως ζητήσει την κατάργηση ενός ισραηλινού νόμου που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κλείσει ξένα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ, «στοχεύοντας το κανάλι Al Jazeera». Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων κατήγγειλε την «αυθαίρετη στρατιωτική απόφαση» του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «μια νέα επίθεση κατά του δημοσιογραφικού έργου και των μέσων ενημέρωσης».

Θυμίζουμε πως ήδη τέσσερις δημοσιογράφοι του Al Jazeera έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και το γραφείο του δικτύου στην πολιορκημένη περιοχή βομβαρδίστηκε. Συνολικά 173 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο.

Το δίκτυο Al Jazeera απέρριψε κατηγορίες ότι έβλαψε την ασφάλεια του Ισραήλ ως «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους του.

Το σιωνιστικό κράτος επιμένει  στην επίθεση στο διεθνές κανάλι αλλά και τις δολοφονίες δημοσιογράφων κατηγορώντας τους ως “εκφραστές” της Χαμάς στη Γάζα. Πλέον η κατηγορία διευρύνθηκε αφού ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών πρόσθεσε τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τα εχθρικά κανάλια και να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των ηρωικών μαχητών μας», είπε.

Όπως φαίνεται κάθε επέκταση των δολοφονικών επιθέσεων της ισραηλινής κυβέρνησης εκτός Παλαιστίνης διευρύνει και τους δημοσιογραφικούς στόχους του. Το Al Jazeera καταδίκασε “έντονα την εγκληματική ενέργεια των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής», σημειώνοντας ότι απορρίπτει τις δρακόντειες ενέργειες και τους αβάσιμους ισχυρισμούς που παρουσιάζονται από τις ισραηλινές αρχές για να δικαιολογήσουν αυτές τις παράνομες επιδρομές.

** Πηγές: Επιτροπή προστασίας δημοσιογράφων, Al Jazeera

Το βίντεο που μετέδωσε το Al Jazeera από την επιδρομή του στρατού το βλέπετε εδώ:

https://www.aljazeera.com/news/2024/9/22/israeli-soldiers-raid-al-jazeera-office-in-ramallah

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *