Απειλή για τις ΗΠΑ το Predator, κυρώσεις σε 5 της Intellexa, στην Ελλάδα καμία απειλή, παρακολουθεί η ΕΥΠ!

Για πρώτη φορά βγάζουν … στη σέντρα οι ΗΠΑ πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό, Predator, που χρησιμοποιήθηκε -και- στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, νέο υπόμνημα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, υποχρεώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επαναφέρει άμεσα στις θέσεις τους «μη αρεστούς» υπαλλήλους της ΕΥΠ που είχαν στοχοποιηθεί και με Predator και δικαιώθηκαν με τελεσίδικη απόφαση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε πέντε πρόσωπα της εταιρείας, Intellexa, που προβλέπουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Οπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και έναν απ’ τους πρωταγωνιστές του, τον Φέλιξ Μπίτζιο, έρχεται απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε πέντε άτομα και μια οντότητα που συνδέονται με την Κοινοπραξία Intellexa για το ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας spyware που αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ Ένας από τους πέντε είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος. Υπάρχουν επίσης και άλλα δύο ελληνικά ονόματα.

Ειδικά για τον Φέλιξ Μπίτζιο η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Φέλιξ Μπίτζιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης μιας εταιρείας Intellexa Consortium που χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια spyware Predator σε έναν ξένο κυβερνητικό πελάτη. Ο Μπίτζιος ενήργησε επίσης ως διαχειριστής της Intellexa S.A., εταιρείας στην Κοινοπραξία Intellexa που ορίστηκε σύμφωνα με την εκτελεστική οδηγία 13694, όπως τροποποιήθηκε», επισημαίνει το αμερικανικό υπουργείο για να τονίσει τον βασικό ρόλο του στη διακίνηση του Predator.

Οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ προβλέπουν ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των πέντε προσώπων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο ατόμων των ΗΠΑ μπλοκάρονται και πρέπει να αναφέρονται στην υπηρεσία OFAC (Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών). Επιπλέον, τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή συνολικά, κατά 50% ή περισσότερα από ένα ή περισσότερα αποκλεισμένα πρόσωπα, μπλοκάρονται επίσης.

Οι κυρώσεις συμπληρώνουν τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά των εμπορικών πωλητών spyware, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων κυρώσεων κατά ατόμων και οντοτήτων που σχετίζονται με την Κοινοπραξία Intellexa, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως η Κοινοπραξία Intellexa διατηρεί δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και οι πελάτες της περιλαμβάνουν κρατικούς φορείς και κυβερνήσεις. Στους προηγούμενους στόχους των προϊόντων spyware της Intellexa Consortium περιλαμβάνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα πολιτικής και πολιτικοί της αντιπολίτευσης.

Οπως αναφέρει στο μεταξύ ο δημοσιογράφος, Κώστας Ζαφειρόπουλος, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σε δημοσίευμα με τίτλο «Δικαστικό «χαστούκι» στο σύστημα των υποκλοπών», «η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται επί έναν χρόνο να συμμορφωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ως προς τις μετατάξεις υπαλλήλων της ΕΥΠ τους οποίους εκδικητικά είχαν απομακρύνει από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το ειδικό ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως τουλάχιστον δύο εκ των συγκεκριμένων υπαλλήλων είχαν στοχοποιηθεί με Predator, σε μια υπόθεση που είχε αποκαλύψει πρώτη η «Εφ.Συν.» («Στο στόχαστρο οι μη αρεστοί», 6/9/2022).

»Τα πρώην στελέχη της υπηρεσίας, με φωτογραφική τροπολογία του 2021, επί διοίκησης Παναγιώτη Κοντολέοντα, μετατάχθηκαν σε θέσεις-ψυγείο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δημιουργήθηκε μια νέα εικονική Διεύθυνση Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών, στην οποία μετακίνησαν τους υπαλλήλους.

»Από εκεί τους μετέταξαν στην ΕΛ.ΑΣ., σε θέσεις πολιτικού προσωπικού, όπου οι περισσότεροι παραμένουν μέχρι σήμερα, ανενεργοί και χωρίς να αξιοποιούνται τα προσόντα τους, ενώ η υπηρεσία κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει. Σαν να μην έφτανε αυτό, το κοινό κέντρο των παράνομων παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator τους στοχοποίησε και επιχείρησε να τους παγιδεύσει με Predator. Τρία χρόνια μετά, συνεχίζεται η επαγγελματική, ψυχολογική και ηθική εξόντωσή τους».

Πηγή: neostrategy.gr 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *