Η νηφαλιότητα της ΕΣΗΕΑ για την αθώωση Predator, τα κέρδη της ΕΡΤ, ο νέος τηλεοπτικός νόμος**

** Ειδήσεις και ειδησάρια στα media του Καλοκαιριού

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την αθώωση του predator από τον Άρειο Πάγκο. Χωρίς να αναφέρεται στα κρίσιμα ζητήματα του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και το ρόλο του πρωθυπουργικού γραφείου, το προεδρείο της ένωσης συντακτών στην ανακοίνωση του δηλώνει απλώς τη “βαθιά του ανησυχία για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών” και το πλήθος ερωτημάτων. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ήταν αυτές που έφεραν στο προσκήνιο τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, που προκάλεσαν την αποπομπή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις κράτησαν ανοιχτό το θέμα, το οποίο μπήκε έως και στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη που αθωώνει την ΕΥΠ προκάλεσε ήδη μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις. Για την ΕΣΗΕΑ τα μέλη της οποίας πρωτοστάτησαν στις αποκαλύψεις, διαπιστώνεται ” από τις πρώτες ενδείξεις, ότι η εισαγγελική έρευνα όχι μόνον δεν αξιοποίησε τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά με την άρνηση διεξαγωγής συγκεκριμένων προανακριτικών πράξεων που υποδείχθηκαν από τα θύματα των υποκλοπών, υποβάθμισε τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα”. Δικαίως επισημαίνει στη συνέχεια πως “Η πρακτική αυτή, είναι επιπρόσθετα ανησυχητική διότι οπλίζει με επιχειρήματα όσους ελέγχθηκαν για το ρόλο τους στις υποκλοπές και επιδόθηκαν σε καταχρηστικές αγωγές σε βάρος των δημοσιογράφων που προχώρησαν στις αποκαλύψεις. Πρακτικά, έχει ως συνέπεια τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και την φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας για το θέμα”.

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου συνεχίζει τις επαφές με τους ιδιοκτήτες καναλιών της περιφέρειας. Τη στιγμή που έκλεισαν ήδη περισσότερα από 30 τηλεοπτικά κανάλια λόγω κυρίως υψηλού ενοικίου ψηφιακής πλατφόρμας της Digea, η κυβέρνηση συζητά για έναν νέο τηλεοπτικό νόμο. Κατά πληροφορίες στις συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες της περιφερειακής ΤV οι αρμόδιοι υπουργοί φέρονται να υποσχέθηκαν πως θα λάβουν άδεια λειτουργίας όλοι όσοι εκπέμπουν. Πρακτικά δηλαδή όσοι συνεχίζουν να πληρώνουν το ενοίκιο για την ψηφιακή μετάδοση του σήματος τους. Θυμίζουμε πως τα ιδιωτικά κανάλια της περιφέρειας ζητάνε να μην πληρώσουν για τις άδειες λειτουργίας ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση για την τακτική της Digea. Παρά το υψηλό ενοίκιο η ιδιωτική εταιρεία των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών δεν εκπέμπει το σήμα τους σε Υψηλή ευκρίνεια με αιτιολογία πως δεν επαρκεί το ψηφιακό φάσμα. Στην πραγματικότητα το φάσμα δεν επαρκεί γιατί η ιδιωτική εταιρεία δεν έχει προβεί σε επενδύσεις για μετάδοση σε DVB-T2.

Στο μεγαλύτερο μιντιακό όμιλο εξελίσσεται η Alter Ego Media του Βαγγέλη Μαρινάκη. Με αφορμή την ανακοίνωση για τον επανασχεδιασμό και την ανανέωση της εταιρικής της ταυτότητας, δηλώνεται πως η εταιρεία απασχολεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους! Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της το Mega, τους τίτλους σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο “Το Βήμα”, Τα Νέα, Οικονομικό Ταχυδρόμο, in.gr, το My Radio, την εταιρεία παραγωγής Alter ego studios, την εταιρεία περιεχομένου More Media. Tο τελευταίο διάστημα συζητά με τον Ιβάν Σαββίδη για τη μεταβίαση του τηλεοπτικού σταθμού Οpen.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *