Ελεύθερη ΕΡΤ 3: Μην κόβετε τη φωνή της κοινωνίας

ερτ3Πήραν θέση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης μια ημέρα πριν βγει στον αέρα το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ 3. Κομβικό ζήτημα είναι η εντολή της διοίκησης της ΕΡΤ να κόψει δυο από τις τρεις εκπομπές που έβγαζαν στον αέρα αλληλέγγυοι και αφορούσαν στην επικαιρότητα της κοινωνίας, των κινημάτων, των συνδικάτων και των διεθνών θεμάτων. Μπορεί η διοικούσα επιτροπή να δήλωσε πως είναι “παραπληροφόρηση” να γίνεται λόγος για “λογοκρισία”, δεν απάντησε όμως στα σοβαρό ερώτημα. Γιατί και με ποιο σκεπτικό θέλει η πρώτη της ενέργεια να είναι το “μαύρο” στις εκπομπές που μεταφέρουν την φωνή της κοινωνίας αφιλτράριστη από το κυβερνητικό, κρατικό φίλτρο. Γιατί φαντάζει σαν να θέλουν να κόψουν και το τελευταίο έρεισμα της νέας ΕΡΤ στην κοινωνία που αγωνίζεται. Στο ψήφισμα των εργαζομένων σημειώνεται το αυτονόητο ότι η ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ 3 με εκπομπές σαν αυτές, απέδειξε το ρόλο της ως τηλεόραση δημοσίου συμφέροντος. Και εκφράζουν την ανησυχία τους για την αδιαλλαξία της διοίκησης.

ΕΡΤ3: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας μετά το ΜΑΥΡΟ, δόθηκε από τους εργαζόμενους στις Ελεύθερες δομές της ΕΡΤ μαζί με τα ενεργά τμήματα της κοινωνίας και τους ενεργούς πολίτες, εντός και εκτός Ελλάδας, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη για τη διεκδίκηση κοινωνικών, εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων, τα οποία καταστρατηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την ώρα που το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ επιχείρησε να θάψει αυτούς τους αγώνες.
Αυτή η κοινή προσπάθεια δεν αποκατέστησε απλά το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας αλλά εμπέδωσε – αυτό που στις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις άλλων προηγμένων χωρών θεωρείται αυτονόητο και κατακτημένο εδώ και δεκαετίες – την αυθεντική έκφραση της κοινωνίας, μέσα από την ενημέρωση και την αδιαμεσολάβητη παρουσίαση ιδεών, επιχειρημάτων κ.ο.κ. σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης και αυτοδιεύθυνσης του αγώνα, χωρίς «φιλτράρισμα» από συστημικές πρακτικές κυβερνητισμού. Αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και με τη δυνατότητα πολιτών και ομάδων να έχουν πρόσβαση στον ραδιοτηλεοπτικό αέρα, σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει εμπεδωθεί μια πραγματικά ειλικρινής και ουσιαστική σχέση με την κοινωνία, που δεν υπήρχε ούτε στις 11/6/2013, και να αναδειχθούν ως κοινωνικά αγαθά, το εκπεμπόμενο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και οι συχνότητες, για την υπεράσπιση των οποίων χιλιάδες πολίτες αγωνίστηκαν και παραμένουν σε εγρήγορση για το σκοπό αυτό.
Δυστυχώς, οι πρώτες αποφάσεις της διοίκησης της ΕΡΤ αποκλείουν οποιαδήποτε συζήτηση για την επόμενη ημέρα αυτής της σχέσης, με εντολές για απομάκρυνση των φυσικών υποκειμένων αυτής της διαδικασίας από τη συνέχεια, με την επίκληση νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Δέκα ημέρες μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και δύο ημέρες πριν από την ένταξη της ΕΡΤ3 στην πολυπλεξία, η δέσμευση της ΕΡΤ απέναντι στην κοινωνία για τη φιλοσοφία και τη στόχευση του προγράμματος, παραμένει ζητούμενο την ώρα που ο νόμος περιορίζει αυτή τη συνεργασία στο διακοσμητικό ρόλο των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου, η σύσταση των οποίων ανατίθεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ και για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, καμία διακήρυξη, προγραμματική θέση ή περιγραφή πλαισίου.
Θεωρούμε εύλογη την ανησυχία της κοινωνίας για το αν και το πώς θα συνεχιστεί αυτή η άρρηκτη σχέση και για το πώς θα επεκταθεί, με τον εμπλουτισμό του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και με άλλα στοιχεία, χαρακτηριστικά, εκπροσωπήσεις κοινωνικών ομάδων κ.ο.κ. χωρίς αποκλεισμούς.
Με δεδομένο ότι ο κοινός αυτός αγώνας δεν έγινε απλά για να ξαναβρούμε τις δουλειές μας, θέση μας είναι ότι αυτό μπορεί να υλοποιείται και να καταξιώνεται στη βάση της κοινωνικής παρέμβασης, ώστε να δικαιώνεται το αίτημα της θετικής και ανιδιοτελούς συνεισφοράς, με αποκλειστικό σκοπό την κοινωνική πρόοδο μέσω του πλουραλισμού που αποτελεί βασικό συστατικό του δημοκρατικού διαλόγου.
Για το λόγο αυτό, με γνώμονα την επόμενη ημέρα και για να μην ακυρωθούν όσα έχουν συντελεστεί, καλούμε τη διοίκηση ν’ αφουγκραστεί τις προτάσεις της κοινωνίας για τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος και να μη σηματοδοτήσει την έναρξη της επίσημης λειτουργίας με αποκλεισμούς, γιατί αυτό θα καταστήσει την ΕΡΤ στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου, ως μια κρατική γραφειοκρατική οντότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *