Η κατάληψη ΕΣΗΕΑ απαντά στον πρόεδρο ιδιοκτητών διαδικτύου

Από τη συγκέντρωση στον “Όμιλο 24” στις 21/05/2015

Μια οφειλόμενη απάντηση στον πρόεδρο της ΕΝΕΔ Δημήτρη Μάρη

Πηγή:http://katalipsiesiea.blogspot.gr/

Μνημείο ψευδών, αντιφάσεων και υποκρισίας συνιστούν οι ανεκδιήγητες δηλώσεις του προέδρου της ΕΝΕΔ (Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου) Δημήτρη Μάρη σε συνέντευξη του στο ρ/σ Κόκκινο το Σάββατο 30/5, στην οποία ως μαικήνας της ταξικής ανάλυσης μας διαφώτισε για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος ότι είναι επιλογή του ίδιου του εργαζόμενου να αποδέχεται σχέση εργασίας με λιγότερα οφέλη για τον ίδιο!!! Τα μαργαριτάρια, όμως, του Μάρη δεν τελειώνουν εδώ και μόνο ως ανέκδοτα για τα Άβδηρα θα μπορούσαν να εκληφθούν, αν δεν επηρέαζαν βάναυσα πλείστους επισφαλείς κι αόρατους εργαζόμενους στο διαδίκτυο, τους οποίους βέβαια ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ “δεν τους βλέπει καν να μιλάνε”!!

Και πώς να τους δει άραγε, όταν στη συγκέντρωση που διοργανώσαμε στις 21 Μαϊου, κάτω ακριβώς από την επιχείρησή του (24 MEDIA) για τις συνθήκες εργασίας στα σάιτς, ο ίδιος όχι μόνο μας απαγόρευσε την είσοδο (για δεύτερη φορά μετά τις 10/9/2014, βλ σχετικά), αλλά μας βάπτισε και “μη εργαζόμενους στον χώρο του διαδικτύου” (μάλλον από μαγικές σφαίρες μαθαίνουμε τις συνθήκες στα sites), εξ΄ου και δεν βλέπει και δεν ακούει “αυτούς που εργάζονται στα sites, να μιλάνε για τις γαλέρες στο διαδίκτυο” (το σύνθημα στο πανό μας, πάντως, μια χαρά το διάβασε, όπως φαίνεται).

Εμείς, όμως, επειδή δεν είμαστε ούτε κουφοί, ούτε αόμματοι, μείναμε με τη σειρά μας “άναυδοι” όταν ακούσαμε τον Μάρη να λέει πως το 80% των εργαζομένων στα σάιτς της 24 Media εργάζονται με ΙΚΑ και το 20% με μπλοκάκι, λέγοντας μάλιστα για την πρώτη κατηγορία, πως πρόκειται για επιλογή τους να εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου και όχι ως δημοσιογράφοι!! Πρόκειται δηλαδή για δική τους επιλογή όχι μόνο να υποβαθμίζουν το περιεχόμενο της εργασίας τους, αλλά, κυρίως, να απολαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα ορίζουν οι συμβάσεις των συντακτών, όπως και να μην ασφαλίζονται στο Ταμείο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να λαμβάνουν πιο αξιοπρεπείς μισθολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Επιλέγουν δηλαδή τα ένσημα του ΙΚΑ και τη δουλειά υπαλλήλου γραφείου, αν και ο ίδιος, όπως δήλωσε, δεν πολυξέρει το γιατί αλλά “ενδεχομένως να τους συμφέρει”!!

Πραγματικά, υπάρχει έστω κι ένας εχέφρων εργαζόμενος, εντός ή εκτός ΜΜΕ, που δύναται να πιστέψει τον κ. Μάρη;;; Και είναι πράγματι άξιο απορίας, πώς οι δύο συναδέλφισσες που έπαιρναν τη συνέντευξη, δεν τον σφυροκόπησαν για την ανεκδιήγητη αυτή παραδοχή περί τους υπαλλήλους γραφείων. Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, ο Μάρης παρουσίασε πάλι την εργασιακή αυτή σχέση, που ταλανίζει χρόνια τον κλάδο των ΜΜΕ, ως λυσιτελή για τους εργαζόμενους, επιδεικνύοντας επιτηδευμένη “άγνοια” για το τι περιλαμβάνει: τη μη αναγνώριση εξαρτημένης σχέσης εργασίας και συνακόλουθα την απουσία δώρων, επιδομάτων, ημερών αδείας μετ’αποδοχών, την καταβολή επιπλέον φόρων από τους εργαζόμενους, που βαφτίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες, την αυτασφάλιση, κλπΣτο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, πώς δεν θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος την αντιφατική όσο και κυνική και ωμή παραδοχή ότι στην επιχείρησή του, στην οποία όλοι επιλέγουν τη δουλειά υπαλλήλου γραφείου, έχει εγκατασταθεί μηχανισμός ανακύκλωσης νέων φοιτητών από τη σχολή ΜΜΕ του Παντείου πανεπιστημίου (τώρα η ερώτηση γιατί δεν απευθύνεται σε σχολές γραμματέων, με τη λογική που μας περιέγραψε, μόνο για τη σκωπτικότητά της μπορεί να κατατεθεί). Για τους δε αυτούς μαθητευόμενους και πρακτικάριους φοιτητές-με τις ευλογίες της ακαδημαϊκης κοινότητας του Παντείου, που σύντομα θα κληθεί να λάβει θέση γι ‘αυτό- ο κ. Μάρης επιφυλάσσει μια ”δημιουργική διαδικασία ένταξης στο εργασιακό περιβάλλον των ΜΜΕ”, μια διαδικασία δηλαδή που θα ρουφά την υπεραξία τους με πενιχρό-αν όχι καθόλου-μισθό, και μετά όπως και ο ίδιος παραδέχεται, θα τους πετά στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς, όπως έσπευσε να διευκρινίσει: “μετά όλοι αυτοί (οι πρακτικάριοι-μαθητευόμενοι) γίνονται υπάλληλοι της 24 Media;; Όχι!! πολλοί όμως γίνονται”… όπως κατέληξε για να διατηρήσει την προσδοκία των τωρινών δόκιμων, μην τα βροντήξουν και φύγουν, αφήνοντας θέσεις, που ο κ. Μάρης θα αναγκαζόταν να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για να τις καλύψει (αν και νέηλυς παίκτης στα μίντια-στους οποίους εξάλλου απευθύνεται κατά τη δήλωσή του-μια χαρά ξέρει το παραδοσιακό παιχνίδι εκμετάλλευσης των νέων εργαζόμενων στα ΜΜΕ).

Για να συμπληρωθεί το παζλ της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, να θυμίσουμε, αρχικά, ότι ο κ. Μάρης ασφάλισε για πρώτη φορά όλους τους εργαζόμενους (στο ΙΚΑ, φυσικά) στην επιχείρησή του, μετά τη δική μας καταγγελία και δυναμική παρέμβαση στα παλαιά γραφεία στο Παγκράτι (βλ. σχετικά). Επιπλέον, τρανό παράδειγμα συνιστά η “προσφορά” προς ενδιαφερόμενους “υπαλλήλους γραφείων” στην ιστοσελίδα του ομίλου Huffinghton Post, στους οποίους, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης, με ιδιαίτερη έμφαση υπογραμμίζεται ότι θα λαμβάνουν 700 ευρώ καθαρά για 6ημερη εργασία, με ασφάλιση στο ΙΚΑ, χωρίς επιπλέον αμοιβές για αργίες, υπερωρίες, βραδινές βάρδιες, και φυσικά, με κυλιόμενα και όχι σταθερά ωράρια!!

Εντύπωση μας προκάλεσε, τέλος, και η επίμονη έκκληση του προέδρου της ΕΝΕΔ για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των sites, σαν να έπεσε στη γη από τη νεφελοκοκκυγία και να μην γνωρίζει ότι υπάρχει ήδη ένα βασικό υφιστάμενο πλαίσιο για τους εργαζόμενους συντάκτες, όπως ορίζεται από τις-έστω κι ανενεργές-συλλογικές της ΕΣΗΕΑ και, φυσικά, της ΕΣΠΗΤ, που ενσωματώνει τους εργαζόμενους στον ηλεκτρονικό τύπο. Μάλιστα, στην υπόθεση του απολυμένου εργαζόμενου στο site του DealNews, την οποία στήριξε και ανέδειξε κλαδικά και κινηματικά η συνέλευσή μας, το δικαστήριο, μετά τη σχετική προσφυγή του εμπλεκόμενου, αναγνώρισε εξαρτημένη σχέση εργασίας και μάλιστα με μισθό εσωτερικού συντάκτη, όπως ορίζεται στις συμβάσεις των Ενώσεων Συντακτών (βλ, εδώ σχετικά)

Ένα πραγματικό δε ενδιαφέρον θέσμισης νέου πλαισίου λειτουργίας, θα ξεκινούσε από το πάγιο αίτημα προς σωματεία και εργοδότες, να ασφαλίζονται στο ΤΣΠΕΑΘ όλοι οι εργαζόμενοι! Γι’ αυτό, φυσικά, ούτε κουβέντα, μόνο οι καταγγελίες για το “μαύρο στα σάιτς” εν όψει ενδεχόμενου ειδικού φόρου από το κράτος, με τους εργαζόμενους να μετατρέπονται σε μέσο εκβιασμού προς την κυβέρνηση, μέσω της προειδοποίησης του προέδρου της ΕΝΕΔ για απολύσεις, εφόσον ο φόρος αυτός εφαρμοστεί.

Εμείς από την πλευρά μας, μας βλέπει-δεν μας βλέπει ο Μάρης, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι στις διαδικτυακές γαλέρες, καθιστώντας σαφές ότι η καμπάνια μας θα συνεχιστεί, παίρνοντας ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΜΕ.

 

ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ – Μισθό συντακτών, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα 

– Πενθήμερη εργασία με δυο ημέρες ρεπό την εβδομάδα και υπερωριακή αμοιβή για εργασία τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις νυχτερινές βάρδιες. 

– Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *