Δημοσιεύοντας την άποψη του δημοσιογράφου Αλέξη Αρβανιτά, οφείλουμε να επισημάνουμε και το θέμα του “Βηματοδότη” στο “Βήμα της Κυριακής” χθες μετά το δολοφονικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο κυνισμός του πολιτικού συστήματος αποκαλύπτεται μέσα από τα γραπτά των “ιδιωτικογράφων” (όρος που αντικαθιστά τους ενσωματωμένους δημοσιογράφους). Επάνω στα πτώματα συσκέπτονται με τους επικοινωνιολόγους για την (προεκλογική) διαχείριση του εγκλήματος. Τόσος κυνισμός που αποκαλύπτουν χωρίς ντροπή πως την ίδια ημέρα της τραγωδίας ο πρωθυπουργός έτρωγε κοψίδια μαζί με τον Κ.Καραμανλή, παρά το γεγονός πως δεν του …αρέσουν!
Γράφει ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς
Η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε, εκτός των άλλων προβλημάτων, για ακόμη μία φορά το σημείο μηδέν στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική δημοσιογραφία. Για να ακριβολογώ, δεν μιλάμε ακριβώς για δημοσιογραφία αλλά κάτι σαν δημοσιογραφία. Αφού ακόμη και η άφωνη εδώ και κάμποσα τέρμινα ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση, στην οποία μιλά για τις ευθύνες του κλάδου, κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε. Μπορείς να γράφεις ώρες τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι δημοσιογράφοι στις μέρες μας και τι ακριβώς να αποφεύγουν.
Οι κανονικοί δημοσιογράφοι δεν έχουν φίλους πολιτικούς ούτε κόμματα. Δουλειά τους είναι να ελέγχουν την εξουσία οποιασδήποτε μορφής. Χρέος τους να αποκαλύπτουν ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις των ισχυρών και να ζητάνε την απονομή δικαιοσύνης για τους ενόχους. Αυτό το τραγικό πενθήμερο που βιώνουμε ως λαός, οι άνθρωποι των Μέσων έδωσαν ρέστα, προκειμένου να περάσει όσο πιο εύπεπτα γίνεται το κυβερνητικό αφήγημα. Αυτό της κακιάς στιγμής, της επίρριψης όλης της ευθύνης στον σταθμάρχη και της υπόσχεσης ότι θα διερευνηθούν τα πάντα. Όπως… πάντα συμβαίνει σ’ αυτόν τον γιδότοπο! Ας δούμε, όμως, κάποια τέτοια… όμορφα και καθόλου παράξενα, τα οποία αποδεικνύουν το μέγεθος της κατρακύλας, για να το διατυπώσω όσο πιο κομψά γίνεται.
* Ο κύριος Γιάννης Πρετεντέρης, γνωστός υποστηρικτής της άποψης πως για όλα φταίει ο σταθμάρχης και ουδεμία ευθύνη φέρει η κυβέρνηση των αρίστων, έγραψε στη στήλη του, στην εφημερίδα «TA NEA»: «Με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, διαβάζω για ‘‘χρόνιες παθογένειες’’. Προφανώς υπάρχουν. Αλλά δεν εμπόδισαν για χρόνια τα τρένα να ανεβοκατεβαίνουν Αθήνα-Θεσσαλονίκη χωρίς να συγκρούονται»!
* Ο κύριος Ιορδάνης Χασαπόπουλος ανέλαβε εργολαβικά να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, από τη συχνότητα του MEGA. Καλεσμένος ήταν ο πρώην σταθμάρχης του Βόλου, κύριος Αποστολέρης, ο οποίος κάνει το… λάθος και δεν λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο παρουσιαστής. Ποια ήταν εκείνα τα ενοχλητικά; «Έως και 3-4 χρόνια πριν δούλευε η τηλε-διοίκηση και τώρα δεν υπάρχει. Επίσης, σε κάθε βάρδια υπήρχαν δύο σταθμάρχες και όχι ένας»! Η συμπαρουσιάστρια του κυρίου Ιορδάνη επιχείρησε να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και επανέφερε το θέμα, ρωτώντας ξανά τον άνθρωπο. Για να παρέμβει ο τηλε-αστέρας, λέγοντάς της: «Σταμάτα»! Ήταν φανερό ότι δεν έπρεπε να ενοχληθεί η αριστεία. Άλλωστε, πάμε σε εκλογές και πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και κυρίως πώς το λέμε. Πάντως, δεν γνωρίζω αν έπεσαν αμέσως διαφημίσεις, προκειμένου να συμμαζευτούν τα… ασυμμάζευτα!
* Οι κύριοι Πορτοσάλτε και Τσίμας βλέπουν αλλιώς τα πράγματα. Ξέρετε τώρα ότι το κανάλι στο οποίο εργάζονται -λέγε με ΣΚΑΪ- πρωτοστάτησε για να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα, οπότε κατέθεσαν τις καινοτόμες προτάσεις τους. Αυτές βεβαίως μοιάζουν με εκείνους που λένε ότι σε κάθε κρίση υπάρχουν ευκαιρίες ή κάπως έτσι, όπως πολύ σωστά γνώριζαν οι μαυραγορίτες στην Κατοχή. Ο δεξιός κύριος Άρης είπε: «Τα δυστυχήματα είναι θυσίες που βελτιώνουν τις υποδομές». Για να αναλάβει ο… αριστερός κύριος Παύλος και να θέσει τα ζητήματα σε πιο σωστή και ορθολογιστική βάση: «Κάποτε έγιναν τα δύο ατυχήματα στα Τέμπη με τα πούλμαν και δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια υπέροχη Εθνική Οδός. Ελπίζω τώρα με αυτό το ατύχημα να φτιάξουμε και ένα υπέροχο και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο»! Για τον κύριο Άρη δεν έχεις να πεις και πολλά. Στέρεψαν όλα τα επίθετα της οικουμένης, γιατί ο τύπος είναι άπαιχτος. Για δε τον κύριο Παύλο, ας δεχτούμε το σύνθημα που εμπνεύστηκε ο «pitsirikos» και είναι γραμμένο σε κάμποσους τοίχους της Αθήνας, «Το πάθος για το χρήμα, σε κάνει Παύλο Τσίμα»!
* Ο κύριος Βασίλης Χιώτης, διευθυντής του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ, συμβουλεύει τη Νέα Δημοκρατία τι να προσέξει στη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης: «Αν η κυβέρνηση έχει μια πιθανότητα να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος κάπως, που οπωσδήποτε θα έχει μετά το δυστύχημα, είναι ακριβώς αυτό. Να συγκριθεί με προηγούμενες κυβερνήσεις. Να βάλει αυτό το δίλημμα στις εκλογές ο πρωθυπουργός και να πει: ‘‘κοιτάξτε πώς το διαχειριστήκαμε εμείς και πώς οι άλλοι’’»! Και εγώ ο αφελής που νόμιζα ότι δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να συμβουλεύει την κυβέρνηση πώς θα αποφεύγει τις κακοτοπιές, αλλά πώς θα αναδείξει τα προβλήματα και θα απαιτήσει οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν. Εγώ, πάλι ο αφελής επαναλαμβάνω, που πίστευα ότι η δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι οι συμψηφισμοί αλλά η έρευνα και η αποκάλυψη της αλήθειας. Είτε στην περίπτωση με το Μάτι που κυβέρνηση ήταν οι προηγούμενοι είτε στα Τέμπη που είναι οι… ηγούμενοι.
Τελικώς, είναι ολοφάνερο ότι όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα, αλλά συνειδητή επιλογή που στοχεύει στη διαρκή απόκρυψη και διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών. Η φράση του Παύλου Πολάκη για «βοθροκάναλα της διαπλοκής» είναι πολύ λίγη, προκειμένου να περιγράψει τη χούντα ενημέρωσης που ζούμε στη χώρα. Κλείνοντας, θα συμφωνήσω απολύτως με τον φίλο και καλό συνάδελφό μου, Μανόλη Γρηγοράκη, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του: «Το μόνο ελληνικό κανάλι που ανέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες είναι το BBC»!