Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με παρέμβαση της από το περασμένο Σάββατο, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την “πλήρη αποκάλυψη σχετικά με την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων”. Επιπλέον σε αντίθεση με την εγχώρια ΕΣΗΕΑ που αναφέρει μόνο ένα όνομα δημοσιογράφου στην πρόσφατη ανακοίνωση της, η ΕΟΔ, αναφέρει και τα τρία ονόματα δημοσιογράφων της ερευνητικής ομάδας που έγιναν στόχος slapp αγωγής από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τους Θανάση Κουκάκη , Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρογιάννη. Ο πρώην πλέον σύμβουλος και ανιψιός του πρωθυπουργού, με την αγωγή του επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις αποκαλύψεις της έρευνας που θυμίζουμε πως άρχισε τον Νοέμβριο του 2021. Τα ευρωπαϊκά όργανα παρακολουθούν τις ελληνικές εξελίξεις, σε αντίθεση με τα ελληνικά συστημικά media που περιμένουν τα non paper του Μαξίμου για να γράψουν, στην ίδια γραμμή και η ΕΣΗΕΑ που δεν έκανε παρέμβαση για την αγωγή. Η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μπορεί και να μεταφραστεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Συντακτών χωρίς κανείς να μάθει αν τη συνυπογράφει κιόλας. Ακολουθεί η ανακοίνωση της EFJ
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) καταδικάζει τις νομικές ενέργειες που αποσκοπούν στη φίμωση και τον εκφοβισμό του Τύπου στο πλαίσιο του σκανδάλου των παράνομων κυβερνητικών πρακτικών στην Ελλάδα, ιδίως των υποκλοπών δημοσιογράφων και πολιτικών.
Το EFJ καταδικάζει την καταχρηστική δίωξη που ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Αυγούστου ο Γρηγόρης Δημητριάδης , παραιτούμενος σύμβουλος και ανιψιός του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , κατά των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη , Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου καθώς και κατά της εφημερίδας EfSyn United . .
«Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτών των καταγγελιών, οι οποίες έχουν σκοπό μόνο να εκφοβίσουν τον Τύπο και να αποτρέψουν την αποκάλυψη των παράνομων και αντιδημοκρατικών πρακτικών όσων βρίσκονται στην εξουσία στην Ελλάδα», δήλωσε η Πρόεδρος της EFJ Maja Sever .
Στις 29 Ιουλίου, ο Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων , ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, παραδέχτηκε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι υπηρεσίες του παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη από τις 15 Μαΐου έως τις 12 Αυγούστου 2020. Έγινε γνωστό ότι ο δημοσιογράφος παρακολουθούνταν επίσης από spyware Predator από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021.
«Καλούμε τις ελληνικές δικαστικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις δικαστικές έρευνες σε ιδιωτικούς και δημόσιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, που χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator για να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της EFJ Ricardo Gutiérrez . «Τους καλούμε να ρίξουν φως στις παράνομες υποκλοπές δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών και να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τους υπεύθυνους. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, αλλά η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας».