Διπλασιασμός αποδοχών για στελέχη ΕΡΤ, ένας καφές για τους εργαζόμενους!

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία τα στελέχη της ΕΡΤ επιβραβεύονται για το καλό τους έργο στην υπηρεσία υποταγής στο μέγαρο Μαξίμου με διπλασιασμό των αποδοχών τους και έξτρα μπόνους! Την ίδια στιγμή φαίνεται πως συμφωνήθηκε με ένα τουλάχιστον σωματείο η Συλλογική σύμβαση εργασίας στην οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση αποδοχών, πιστοποιείται αύξηση ωραρίου και ως δώρο δίνεται μπόνους ενός καφέ την ημέρα! Η είδηση βγήκε από την “παραπονιάρικη” καταγγελτική ανακοίνωση  τεσσάρων πρωτοβάθμιων σωματείων εναντίον του πέμπτου σωματείου που συμφώνησε με τη διοίκηση. Και τα πέντε αυτά σωματεία είχαν συμπράξει στο παρελθόν εναντίον της ΠΟΣΠΕΡΤ, κέρδισαν το δικαίωμα διαπραγμάτευσης Σύμβασης με τη διοίκηση της ΕΡΤ, άρχισαν διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσαν στάση εργασίας για να την πάρουν αμέσως πίσω. Και τώρα καταγγέλλουν πως …εξαπατάθηκαν. 

Τον υπερδιπλασιασμό των αποδοχών σε περίπου 175 στελέχη της ΕΡΤ αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες η ιστοσελίδα “typologies.gr“, εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλην την απόφαση όπως τη δημοσίευσε η σελίδα). Οι γενικοί διευθυντές θα λάβουν επιπλέον επίδομα θέσης 2.200 ευρώ, οι προϊστάμενοι

επιπλέον 1.850 ευρώ και οι διευθυντές από 1.450 ευρώ. Στην περίπτωση που πετυχαίνουν στόχους που θα ορίζονται από τη διοίκηση θα έχουν επιπλέον επιβράβευση. Το μπόνους θα φθάνει έως και 24.500 ευρώ. Η πρόβλεψη για αύξηση των μισθών στα στελέχη της ΕΡΤ πέρασε με το νόμο Λιβάνιου το 2021 και αφορά σε περίπου 175 στελέχη. 

Η αποκάλυψη προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, σοκ σε όσους διαπραγματεύονταν εδώ και ενάμιση με τη διοίκηση. Στην καταγγελτική ανακοίνωση των “4 σωματείων” (αναρτάται ολόκληρη παρακάτω), δηλώνεται πως δεν ζητούσαν καν αύξηση μισθού αλλά θεσμικά αιτήματα που θα είχαν κόστος για την ΕΡΤ στο 1% του προϋπολογισμού. 

Ποιος από τους  προστάτες θα μας προστατέψει  ποιος ; 

Π Α Ν Τ Ω Σ   Ο Χ Ι   Ε Σ Ε Ι Σ  !

Εδώ και ενάμιση χρόνο το σχέδιο – πρότασης ΣΣΕ που είχαμε καταθέσει από κοινού όλα τα Σωματεία – έχει αναρτηθεί και το γνωρίζουμε όλοι  –  καταρτίστηκε με ομόφωνες αποφάσεις όλων των ΔΣ των Σωματείων, με περιεχόμενο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των υποχρεώσεων της ΕΡΤ, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα μη μισθολογικού κόστους (περιλαμβάνει 6€ διατακτική σίτισης και δωροεπιταγές 300 € το Πάσχα και 300 € τα Χριστούγεννα). 

Προτάσεις που έχουν συνομολογηθεί και εφαρμόζονται σε πλήθος Δημόσιων Οργανισμών. Προτάσεις που  μεγάλος  αριθμός συναδέλφων τις στηρίζουν και τις παλεύουν παράλληλα με μας με επιστολές και πρόσθετη τεκμηρίωση προς τα σωματεία και τη διοίκηση. Ενδεικτικές που έχουμε λάβει  τις επισυνάπτουμε (Συν1, Συν2). 

Η διοίκηση όμως επέλεξε να δυναμιτίσει συστηματικά τη διαδικασία με το να κωλυσιεργεί, να απορρίπτει άκριτα και αναίτια πολλές προτάσεις, να απαιτεί αύξηση του χρόνου εργασίας από 7μισάωρο σε 8ωρο, αλλαγή του χρόνου ισχύος της ΣΣΕ και τέλος να εμφανίζει δική της πρόταση χωρίς να έχει εκ του νόμου κανένα δικαίωμα να το κάνει. 

Όμως πριν λίγους μήνες δυναμίτη στην κοινή ομόφωνη πρόταση έβαλε  η ΕΕΕΡΤ ταυτιζόμενη με τη διοίκηση σε όλα,  αφού αποδέχτηκε :  

  1. Να εφαρμοστεί για πρώτη φορά 8ωρο στην εταιρεία δηλαδή να δουλεύουμε δωδεκάμισι ώρες παραπάνω το μήνα με τα ίδια χρήματα. Τσάμπα. Προσφορά στη διορισμένη διοίκηση των πανάκριβων παραγωγών και των προκλητικών αυξήσεων των διευθυντικών επιδομάτων. 
  2. Να ισχύσει η ΣΣΕ για τα έτη 2022 και 2023 και όχι από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις δηλαδή από το 2021 και προβλέπεται από τον ν.1876/90 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεσμεύοντας μας για αυτά τα χρόνια με εργασιακή ειρήνη 
  3. Να λάβουμε 225€ το Πάσχα και 225€ τα Χριστούγεννα του 2022, 2023. Δηλαδή ούτε έναν καφέ την ημέρα. 

    Τα σωματεία δεν δέχτηκαν να υπογράψουν τα ψίχουλα της διοίκησης και συνέχισαν να διεκδικούν καλύτερη συμφωνία. 

    Εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων η ΕΕΕΡΤ στέλνει  ανακοινώσεις στήριξης της πρότασης της διοίκησης και απαράδεκτης στοχοποίησης και λασπολόγησης όλων των υπόλοιπων σωματείων που πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας και αξίζουν αξιοπρεπή μεταχείριση και αποδοχές. 

    Οι απαντήσεις της Διοίκησης κινούνται στον ίδιο ρυθμό της κωλυσιεργίας και της άρνησης, προτείνοντας τροφεία 2€ ή 3€ ανά ημέρα,χωρίς δωροεπεπιταγή  και χωρίς καμιά ουσιαστική προσπάθεια συμφωνίας. Τακτική που δεν μπορούμε για να κανένα λόγο να δεχτούμε. Τακτική όμως που η ΕΕΕΡΤ  την αποδέχεται,  τη στηρίζει και την ενισχύει. 

    Αντιδρούμε και ζητάμε αλλαγή της επιτροπής διαπραγμάτευσης. (Επισυνάπτεται Συν3, Συν4). Το ΔΣ της ΕΡΤ παίρνει απόφαση για προκλητικές αυξήσεις στα στελέχη. Αντιδρούμε  και στέλνουμε εξώδικη διαμαρτυρία  (Συν5). Χθες δημοσιεύτηκε η πρόταση της Διοίκησης  για τις αυξήσεις των στελεχών που  κυμαίνονται από 120% έως 200%,  προσβλητικές για τους εργαζόμενους. Κάνουμε προσπάθειες σύγκλησης, ενημερώνουμε την πολιτική ηγεσία, τα κόμματα και τον τύπο. 

    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι  

    Η πλήρης ταύτιση της ΕΕΕΡΤ με τη λογική της διοίκησης αδυνατίζει τα διαπραγματευτικά εργαλεία των εργαζομένων για την υποστήριξη των προτάσεών μας. 

    Οι προτάσεις μας έχουν ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση για την ΕΡΤ. Μόλις 1% του προϋπολογισμού και είναι μη μισθολογικού χαρακτήρα. Αν τις προσδιορίσουμε με προβολή στη δαπάνη μισθοδοσίας δεν υπερβαίνει το 3,5%. Καταρτίστηκαν όταν ο πληθωρισμός ήταν 0,5%. Δεν τις έχουμε βελτιώσει παρόλο που σήμερα ο πληθωρισμός τρέχει στο 10%. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να επεκτείνει την εισοδηματική πολιτική της και δίνει αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα 8%. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις διεκδικούν αυξήσεις τουλάχιστον 10%.  Και να  λάβουμε υπ’ όψιν  μας τις αυξήσεις των στελεχών σε ποσοστό από 120% έως 200%. 

    Το βρεφονηπιακό είναι υποχρέωση της επιχείρησης και δεν το διαπραγματευόμαστε όπως και η κάλυψη του εξοπλισμού και των κανόνων προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία  στην εργασία καθώς και η μετακίνηση τις νυχτερινές ώρες. 

    Η προπαγάνδα στους διαδρόμους μέσω του παράλογου αφηγήματος ότι έπρεπε να έχουμε υπογράψει ΣΣΕ χτες,  σημαίνει ότι τώρα θα εργαζόμασταν όλοι  8 ώρες χωρίς αλληλοεπικάλυψη βαρδιών, με  1 € την ημέρα δεσμευμένοι  μέχρι το 2024, με 10% πληθωρισμό που σε λίγους μήνες μπορεί να είναι 20%. Η  ΕΕΕΡΤ  επέλεξε  να  συμπράξει  με τη Διοίκηση. Στη σύμπραξη αυτή εμείς δεν έχουμε καμία θέση  ούτε συμμετοχή.   

    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι από την αρχή αυτής της προσπάθειας έχουμε  ένα σταθερό  σχεδιασμό. Οι ενέργειές μας είναι συγκεκριμένες και ουσιαστικές με στόχο και στρατηγική.  Θα κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε και αξίζουμε  !  

    ΥΓ1: Θυμίζουμε ότι ψηφίζουμε για εκπρόσωπο εργαζομένων και ΟΧΙ για εκπρόσωπο της Διοίκησης.  

    ΥΓ2: Εμείς πάντως ζητάμε να μπει κάλπη για έγκριση ή μη των ξεδιάντροπων αυξήσεων της Διοίκησης. 

ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ. , Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ, Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ, Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών & Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *