Δυσανεξία πλειοψηφίας ΕΣΗΕΑ στη γενική απεργία

Για την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ των παρατάξεων που πρόσκεινται σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ η γενική απεργία της 6ης Απρίλη “δεν αφορά τον κλάδο”. Για αυτό και αποφασίστηκε εδώ και 15 ημέρες μια στάση εργασίας, για τα μάτια του κόσμου. Τα μέλη του ΔΣ πιέστηκαν τόσο από τους εκπροσώπους στο Μεικτό το οποίο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα όσο και από τις άλλες παρατάξεις που έθεσαν πάλι το ζήτημα προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση. Κι ενώ τη Δευτέρα (χθες) στο Μεικτό η παράταξη της “Συσπείρωσης” δήλωνε πως ¨”δεν έχει πρόβλημα να ψηφίσει 24ωρη απεργία αν έρθει το θέμα στο ΔΣ”, σήμερα διαπιστώθηκαν απουσίες από τη συνεδρίαση. Και ως συνήθως γίνεται η πρόεδρος της Ένωσης δήλωσε πως δεν μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση! Για να λάβει αμέσως μετά “νέα απόφαση” και να κάνει η πλειοψηφία την 3ωρη στάση εργασίας 4ωρη! Στην ανακοίνωση της παράταξης “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” (παρακάτω), θέτει τα αιτήματα διεκδίκησης για τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Συλλογική σύμβαση, ελευθερία στην ενημέρωση, συνδικάτο ΜΜΕ

>> Μισθοί 600-800 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στη βιομηχανία των ΜΜΕ – κυρίως των ηλεκτρονικών. Υποχρεωτική η δεύτερη και η τρίτη δουλειά, αν θέλουν να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες της ζωής, που ακριβαίνει διαρκώς. >>Συλλογικές συμβάσεις ανύπαρκτες εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.  Ατελείωτα και εξοντωτικά ωράρια, συνήθως με πολύ κακές συνθήκες, είτε στον δρόμο είτε στα γραφεία είτε από το σπίτι. Απολύσεις για ψύλλου πήδημα. Παροχές υγείας και ασφάλισης που υποβαθμίζονται διαρκώς. Και για εκατοντάδες σπουδαστές των (ιδιωτικών κυρίως) σχολών, πρακτική η οποία ισοδυναμεί με τσάμπα δουλειά και χαμαλίκι. 

Ως «κερασάκι στην τούρτα», ο περιβόητος νόμος Χατζηδάκη έρχεται να θεσμοθετήσει και να παγιώσει το καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης στον κλάδο, με την υπονόμευση ή ανοιχτή κατάργηση και των τελευταίων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. Αλλά και οι προειδοποιήσεις ΔΝΤ-ΕΕ για τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Δίπλα και μαζί με όλα αυτά, φυσικά, οι ασφυκτικές πιέσεις και οι απειλές αρχισυντακτών και διευθυντών ή απευθείας της εργοδοσίας. «Ή είσαι μαζί μας ή εναντίον μας», είναι το σαφές μήνυμα, με στόχο να ωθήσει εκβιαστικά τους… απείθαρχους προς την έξοδο – όπως συνέβη με τον συνάδελφό μας Θωμά Σιδέρη από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

Τίποτα από όλα αυτά, ωστόσο, δεν έπεισε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και άλλα όμορα σωματεία να προκηρύξει απεργία στις 6 Απρίλη – έστω για τα μάτια του κόσμου. Η απεργία αυτή δεν αφορά τον κλάδο των δημοσιογράφων, όπως προκλητικά είπε ένα μέλος της διοίκησης, η οποία κατέληξε στην… υπερεπαναστατική πρόταση της στάσης εργασίας – γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως ούτε αυτή θα τηρηθεί από κάποιο Μέσο. 

Κι όμως! Η απεργία, όσο κι αν έρχεται καθυστερημένα και δεν αρκεί, μας αφορά άμεσα! Γιατί η κατάσταση πρέπει και μπορεί να αλλάξει υπέρ των εργαζομένων, με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που θα καθορίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Που θα προασπίζουν την αξιοπρέπεια των ίδιων και της δουλειάς τους, ενάντια σε λογοκρισία, νεομακαρθισμό και «επιστράτευση» των ΜΜΕ στα συμφέροντα κυβέρνησης και ιδιοκτητών, όπως συμβαίνει στα χρόνια του πολέμου, της πανδημίας και των μνημονίων.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή καλεί την ΕΣΗΕΑ να κηρύξει απεργία στις 6 Απριλίου και να διεκδικήσουν οι δημοσιογράφοι μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με βάση τις ανάγκες μας. Γιατί τίποτα δεν μας διαφοροποιεί από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε δημόσια και ιδιωτικά Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, με καθολική ισχύ. 
  • Χορήγηση άμεσων αυξήσεων που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και τις απώλειες των προηγούμενων μηνών. 
  • Να μην αμείβεται κανείς εργαζόμενος στα ΜΜΕ με λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρά. 
  • Σταθερά ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. 
  • Να πληρωθούν οι οφειλές των εργοδοτών και να μας γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ. 
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να μην υπάρξει καμία ελληνική εμπλοκή, να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, από όπου κι αν προέρχονται.
  • Κατοχύρωση του κοινωνικού δικαιώματος στην ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση, που δεν θα υποτάσσεται στις ανάγκες της κυβερνητικής, εργοδοτικής, νατοϊκής και κάθε ξένης προς τα συμφέροντά μας προπαγάνδας. 
  • Αναβάθμιση και κατοχύρωση του κώδικα δεοντολογίας, για την ελευθερία στη γνώμη και την έκφραση. 
  • Ουσιαστική λειτουργία και αποφασιστικό ρόλο των πιο δημοκρατικών οργάνων των συνδικαλιστικών ενώσεων, των Μεικτών Συμβουλίων. 

Σε αυτές τις συνθήκες, η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή εκτιμά ότι το στοίχημα της συγκρότησης ενός μαζικού, μαχητικού, δημοκρατικού και ανεξάρτητου συνδικάτου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ όχι απλώς για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται, αλλά για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Για να κάνουμε τα ΜΜΕ και την κοινωνία μας να πάνε αλλιώς! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *