Υπάκουη η ΕΣΗΕΑ στο νόμο Χατζηδάκη, υπάρχει θέμα με τους συνταξιούχους μέλη της;

 

Το τελευταίο 10ήμερο εντός του δημοσιογραφικού κλάδου ξέσπασε μάχη που δεν βρίσει το δρόμο δημοσιότητας γιατί είναι ο πρώτος που “σκότωσε” το ρεπορτάζ που αφορά στα του οίκου του. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συνταξιούχων κατήγγειλαν δημόσια πως η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου ανοίγει την κερκόπορτα εξόδου τους από το σωματείο. Και το πράττει με την επιλογή της να τρέξει πριν από όλους να εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ του νόμου Χατζηδάκη. Στη καταγγελία των τριών εκπροσώπων επισημαίνεται πως υπάρχει πρόθεση της πλειοψηφίας να πετάξουν έξω από την ΕΣΗΕ΅Α τα μέλη συνταξιούχους. (παρακάτω η καταγγελία τους). Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι πως η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ είναι προϋπόθεση για την αναγνώριση νόμιμης για το κράτος, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και κάπου εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται το μπερδεμένο κουβάρι…

Η υποχρέωση εγγραφής αφορά σε όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις του νόμου 1264/82 άρθρο 1. Αυτός όμως δεν ισχύει για τις ναυτεργατικές και δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές ενώσεις, επειδή θεωρούνται “επαγγελματικές” έχουν δηλαδή ως μέλη τους και τους συνταξιούχους. Με το νόμο Χατζηδάκη, οι δημοσιογραφικές ενώσεις δεν υποχρεούνται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες. Η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ που είναι άλλη τροποποίηση- αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, δεν είναι υποχρεωτική π.χ για τις ναυτεργατικές οργανώσεις. Από την ΕΣΗΕΑ ωστόσο κανείς δεν φρόντισε να προσθέσει ως εξαίρεση και τις “δημοσιογραφικές ενώσεις”, ως επαγελματικές. Αίφνης έρχεται γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΑ που γνωμοδοτεί στην υποχρεωτική εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ για άγνωστο λόγο. Υπάρχει, ανακοινώθηκε, συζητήθηκε η υπογραφή Συλλογικής σύμβασης εργασίας; Μόνο μια υπογραφή διϋπουργικής απόφασης για τις θεσμικές σχέσεις στα ΜΜΕ του δημόσιου τομέα εκκρεμεί εδώ και μήνες. Και το ερώτημα είναι: Θα χρησιμοποιηθεί από την πλειοψηφία του ΔΣ αυτή η υπογραφή ως πρόσχημα για την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ; Σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει πράγματι η κερκόπορτα να πεταχτούν εκτός ΕΣΗΕΑ τα μέλη συνταξιούχοι. Γιατί οι εργοδοτικές οργανώσεις που έχουν πρόσβαση στο ΓΕΜΗΣΟΕ θα έχουν κάθε δυνατότητα να ισχυριστούν πως δεν υπογράφουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφού η ΕΣΗΕΑ έχει μέλη της συνταξιούχους!

Υπάρχει και μια ακόμη πιο απλή εκδοχή. Να προχώρησε τόσο πολύ η συνδικαλιστική υποταγή στην εκάστοτε κυβέρνηση (αρκεί να θυμηθούμε το αγγελιόσημο και την ιστορία του) που δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να τηρήσουν το νόμο Χατζηδάκη! Στο μεταξύ πλειάδα συνδικαλιστικών οργανώσεων προσπάθησε και πέτυχε το “πάγωμα” εγγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ, όπως π.χ η Ένωση Φωτορεπόρτερ, ενώ άλλα σωματεία έχουν προσφύγει δικαστικά.

Η ανακοίνωση-ενημέρωση των 3 εκπροσώπων συνταξιούχων προς τα μέλη της ΕΣΗΕΑ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!ΕΜΦΑΝΗΣ ΠΛΕΟΝ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΝΑ «ΠΕΤΑΞΟΥΝ» ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ,ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Kυρίες και Kύριοι συνάδελφοι,

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων μελών της ΕΣΗΕΑ παρασταθήκαμε την Τρίτη 22 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να ενημερωθούμε για το θέμα των συνταξιούχων μελών της Ένωσης, που έχει ανακύψει και, όπως αποδείχθηκε, συζητείται από τη διοίκηση του σωματείου μας, αναφορικά με την υιοθέτηση από την Ένωση μας των διατάξεων του «Εργατικού(!)» νόμου Χατζηδάκη.Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε, το θέμα είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Νο 3 συνεδρίασης του ΔΣ και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία γνωμοδοτικό σημείωμα σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι η Ένωση να εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ,( μητρώο συνδικαλιστικών ενώσεων) όπως προβλέπει ο νέος νόμος, ΑΛΛΑ για τις Συνδικαλιστικές Ενώσεις

.Η άποψη που ανέπτυξε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Απόστολος Τσαλαπάτης, από τον οποίο και ζητήθηκε το γνωμοδοτικό σημείωμα, ήταν υπέρ της εγγραφής της Ένωσης στο σχετικό Μητρώο, παρά το γεγονός ότι το Σωματείο μας είναι επαγγελματικό και ο νόμος 4808/21 αφορά ΜΟΝΟ Συνδικαλιστικές Ενώσεις. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όπως μας διαβεβαίωσαν, δεν έχει λάβει ακόμη σχετική απόφαση, προφανώς λόγω αντιρρήσεων μελών του ΔΣ αλλά το θέμα, κατά την κ. Αντωνιάδου, παραμένει ανοιχτό και υπό συζήτηση!!... Στη συνάντησή μας η πρόεδρος κ. Μαρία Αντωνιάδου κάλεσε το νομικό σύμβουλο να υποστηρίξει και ενώπιον μας τη γνωμοδότηση του.

Η άποψη όμως περί της ένταξης μας στο νόμο Χατζηδάκη αγνοεί – εσκεμμένα ή μη – βασικά δεδομένα όπως:- Η φυσιογνωμία της Ενώσεως από το ίδιο το Καταστατικό μας είναι «Επαγγελματικό Σωματείο». Συνεπώς δεν έχουμε σχέση με τα συνδικαλιστικά σωματεία.- Ο νόμος Χατζηδάκη τροποποίησε διατάξεις του 1264/82 «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» . Από το νόμο 1264/82 έχουν ρητά εξαιρεθεί ΕΥΘΥΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ οι δημοσιογραφικές ενώσεις (άρθρο 1 παρ.1). Και το άρθρο αυτό δεν τροποποιήθηκε με το νέο νόμο Χατζηδάκη. Συνεπώς και ο νέος νόμος δεν μας αφορά.- Η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ εξομοιώνει την ΕΣΗΕΑ με συνδικαλιστική οργάνωση. Και στις συνδικαλιστικές ενώσεις μετέχουν ΜΟΝΟ εργαζόμενοι και μάλιστα μισθωτοί, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος Χατζηδάκη.

Τόσο η ανάδειξη των διοικήσεων των συνδικαλιστικών ενώσεων όσο και οι αποφάσεις τους, ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα τους από τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των μελών τους, βασικότερο των οποίων είναι η εργασιακή τους κατάσταση.Συνεπώς εάν δηλωθεί η ΕΣΗΕΑ στο Μητρώο ως συνδικαλιστικό σωματείο συνταξιούχοι, άνεργοι και εκ περιτροπής εργαζόμενοι (μπλοκάκια), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, δεν μπορεί να ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ διότι παύει με τον τρόπο αυτό να είναι επαγγελματικό σωματείο!!…. Κατά συνέπεια, εγκυμονεί ο κίνδυνος ως μη μέλη της ΕΣΗΕΑ και οι συνταξιούχοι, άνεργοι και όλοι οι εργαζόμενοι με αυτές τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να βρεθούμε και έξω από το ασφαλιστικό μας Ταμείο, τον ΕΔΟΕΑΠ, χάνοντας την ασφαλιστική μας κάλυψη, την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, όπως υπάρχει σήμερα και σε όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Και μαζί με εμάς ακολουθούν άνεργοι, αλλά και συνάδελφοι δημοσιογράφοι που αμείβονται με όποια μορφή εργασίας έχουν υπογράψει.

Κι αυτό θα φανεί ΑΜΕΣΩΣ μετά τη δήλωση που θέλει να κάνει η ΕΣΗΕΑ στο ΓΕΜΗΣΟΕ, διότι μετά την εγγραφή μας θα ακολουθήσει έλεγχος με ηλεκτρονική καταγραφή όλων των δεδομένων και εκκαθάριση. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δηλώσαμε ότι είμαστε σε εγρήγορση και θα παρακολουθούμε το θέμα.Θα είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να σταματήσουμε τα όποια σχέδια τους, με πρώτη μας ενέργεια, την παράστασή μας, την παρουσία μας στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, όταν το θέμα έλθει για συζήτηση. Ο νόμος Χατζηδάκη σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν αφορά στην ΕΣΗΕΑ.

Οι διαβεβαιώσεις περί προθέσεων μη «έξωσης» των συνταξιούχων από την ΕΣΗΕΑ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εκούσια και αυθαίρετη υιοθέτηση ενός νόμου (νόμος Χατζηδάκη) , που δεν μας αφορά. Ενδεχόμενη υιοθέτηση των απόψεων που ακούσαμε αντιτίθενται στο καταστατικό μας και σε ισχύουσες διατάξεις νόμων όπως αυτή του άρθρου 1 παρ.1 του ν.1264/82 και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποπομπή μας.

Οι εκπρόσωποι

Τζώρτζια Κοντράρου, Γιώργος Φιλιππάκης, Αγλαΐα Κυρίτση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *