Για πρώτη φορά στην επιτροπή βασανιστηρίων του ΟΗΕ υπόλογη η Ελλάδα

αναδημοσίευση από το news24

Στον ΟΗΕ οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα

Οι τραυματισμοί του Μανώλη Κυπραίου και του Γιάννη Καυκά φτάνουν μέχρι την Επιτροπή των Ενωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων. Δικαιώνεται εκ νέου ο Μ. Κυπραίος εναντίον του οποίου ασκήθηκε έφεση ντροπής.

Η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων αναφορά σχετικά με περιστατικά βίας στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την αναφορά βασίζονται στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών πρακτικών μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Μέρος της αναφοράς αποτελεί και η κακοποίηση του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα το 2011. Ειδική αναφορά γίνεται στη δικαίωση δικαστικά του Μ. Κυπραίου το 2020, όταν το κράτος κρίθηκε υπεύθυνο για τον τραυματισμό. Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης ισχυριζόμενο πως ο δημοσιογράφος… ξεπέρασε την κατά 90% αναπηρία που του άφησαν οι αστυνομικοί, αλλά και ότι δε δύναται οικονομικά να τον αποζημιώσει. Η έφεση της ντροπής έφτασε μάλιστα με ερώτηση μέχρι την Ευρωβουλή.

Στην ίδια αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνεται και η υπόθεση του Γιάννη Καυκά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μανώλης Κυπραίος, σε ανάρτησή του στο Twitter:

“Πρώτη φορά για την Ελλάδα, ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ, μπαίνουν ως σημαντικά θέματα προς συζήτηση, η υπόθεσή μου με ασχολούμενα θέματα: την πειθαρχική συγκάλυψη, της άρνησης απονομής ποινικής δικαιοσύνης κ της ελευθερίας του Τύπου”.

Ο ίδιος σημειώνει στο NEWS 24/7, πως θα συνεχίσει τον αγώνα του ως το τέλος διεκδικώντας τη δικαίωσή του, με αξιοπρέπεια.

Υπενθυμίζεται ότι την 11η Ιουνίου 2011, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ βρίσκονταν μέσα σε στοά, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδας κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κώφωση του δημοσιογράφου και από τα δύο αυτιά.

Το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο με την υπ. Αριθμό 8144/2020 απόφασή του δικαίωσε τον δημοσιογράφο κρίνοντας απολύτως υπεύθυνα για την απώλεια της ακοής του τα ΜΑΤ, αφού έκρινε ότι αφενός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία που δεν δικαιολογεί τη χρήση χειροβομβίδας, αφετέρου η ρίψη χειροβομβίδας σε κλειστό χώρο συνιστά μη νόμιμη ενέργεια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκρινε σκόπιμο να ασκήσει έφεση στην καταδικαστική κατά του Δημοσίου απόφαση η οποία δικαίωνε πλήρως τον Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος έχει υποστεί πολλαπλές σοβαρές εγχειρήσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι για τις υποθέσεις αστυνομικής βίας έναντι των Μανώλη Κυπραίου, Γιάννη Καυκά (διαδήλωση 25/6/11) και Μάριου Λώλου, η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν την άμεση ταυτοποίηση των δραστών όσο και την παραπομπή τους σε δίκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *