“Κατηγορούμενος” και ο Βαξεβάνης γιατί …δημοσιογραφεί!

Μετά τη Γιάννα Παπαδάκου που κλήθηκε ως κατηγορούμενη και τον εκδότη της εφημερίδας “Δημοκρατία” Ι. Φιλιππάκη, αιφνιδιαστικά καλείται επίσης ως “κατηγορούμενος” για συμμετοχή σε “εγκληματική οργάνωση”-μεταξύ άλλων- και ο δημοσιογράφος, εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης. Στο επίκεντρο βρίσκεται το σκάνδαλο Novartis για το οποίο έγιναν δημοσιεύσεις στα ελληνικά ΜΜΕ εξαιτίας των Αμερικανών. Κι αφού για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη “δεν υπάρχει σκάνδαλο”, παρά τα στοιχεία, η δικαιοσύνη εγκαλεί τους δημοσιογράφους που έκαναν αποκαλύψεις! Για τη Γιάννα Παπαδάκου το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με απόφαση κατά πλειοψηφία δήλωσε πως “δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα”, και εξέφρασε τη συμπαράσταση του. Σήμερα αιφνιδιαστικά κλήση “κατηγορούμενου” έλαβε και ο Κώστας Βαξεβάνης

Την κλήση ως κατηγορούμενος -ανάμεσα στα άλλα και για “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση”, την ανακοίνωσε ο ίδιος ο δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα του Documento, σημειώνοντας: Η πρόσβαση του δημοσιογράφου στις πηγές και την πληροφορία, η ενημέρωση της κοινής γνώμης και μάλιστα με στοιχεία, γίνεται με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης, από κοινωνικό και επαγγελματικό πλεονέκτημα, ποινικό αδίκημα. Δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν, μέσα από μια αντιστροφή της πραγματικότητας ενοχοποιούνται γιατί δήθεν η πληροφορία προέκυψε από κάποιους που είχαν κακές προθέσεις. Ο χρόνος μετάδοσης της πληροφορίας, η πληρότητα της είδησης και η επιβεβαίωσή της, από δημοσιογραφικό προτέρημα μετατρέπονται σε υποψία συναλλαγής”.

Ο εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας Απ. Λιακόπουλος με επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζητάει από την ένωση Συντακτών να λάβει άμεσα θέση στην πρωτοφανή κίνηση η “δικαιοσύνη να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης”, για υπόθεση που παραμένει ανοιχτή.

Ολόκληρη η επιστολή:

Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Σήμερα 12/1 στάλθηκε στον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη κλήτευση από την ανακρίτρια αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου προκειμένου να καταθέσει ως κατηγορούμενος «μετά από την από 22 Ιουλίου 2020 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Παπαγγελόπουλου». Η κλήση αυτή αφορά την υπόθεση Novartis και εκκινεί από πολιτικά κίνητρα.

Αυτό καθίσταται προφανές από τις κατηγορίες που του αποδίδονται, σε μια συγκυρία μάλιστα που για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν τρεις ανοιχτές δικογραφίες με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τη μία εξ αυτών έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα.

Οι κατηγορίες είναι: 1) συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή, 2) συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου ή μάρτυρα, 3) συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και 4) εγκληματική οργάνωση-συμμορία!

Με αυτές τις κατηγορίες η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης(!) παίρνοντας θέση υπέρ της «αθωότητας» κάποιου/ων χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Για την οποία μάλιστα η Novartis Hellas, όπως είναι γνωστό, έχει δεχτεί να καταβάλει πρόστιμο 347 εκατ. δολαρίων ως διακανονισμό για τις πρακτικές δωροδοκίας που ακολουθούσε στην Ελλάδα.Ο λόγος που η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει τόσο χοντροκομμένα στο δημοσιογραφικό έργο έχει να κάνει με την απόπειρα φίμωσης του Τύπου και τρομοκράτησης των λειτουργών του. Ο εκδότης και αρκετοί ακόμη συνάδελφοι στο Documento έχουν αρθρογραφήσει πολλές φορές για το σκάνδαλο Novartis, αποκαλύπτοντας πτυχές μιας ιστορίας για την οποία εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας επιθυμούν να παραμείνει στο σκοτάδι.

Μακάρι αυτό το φαινόμενο να ήταν πρωτοφανές, όμως δυστυχώς το μόνο που είναι πρωτοφανές είναι η έξαρσή του. Υπενθυμίζω την αντίστοιχη κλήση της συναδέλφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης, για την οποία η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ υπήρξε καίρια, όπως και τη βιομηχανία των αγωγών SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) εκ μέρους φορέων της εξουσίας που στρέφονται συστηματικά εναντίον συναδέλφων και ενεργών πολιτών, φαινόμενο το οποίο επίσης το σωματείο μας έχει καταγγείλει.

Η κλήση του εκδότη του Documento σε απολογία έρχεται να προστεθεί στο περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου της δημοσιογραφίας εντός του οποίου εργαζόμαστε και στον βαθμό που δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τον κλάδο μας θέτει σε κίνδυνο οποιονδήποτε συνάδελφο κάνει ρεπορτάζ το οποίο δυσαρεστεί την οικονομική και πολιτική εξουσία.

Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει την εξουσία και όχι το αντίστροφο. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι η ΕΣΗΕΑ πρέπει να πάρει αμέσως ξεκάθαρη θέση και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν ελεύθερα να ασκούν το λειτούργημά τους προς όφελος της κοινωνίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Απόλλων Λιακόπουλος

Εκπρόσωπος συντακτών Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *