Αυτή είναι η αλήθεια για τον ΕΔΟΕΑΠ

Αναδημοσιεύουμε από το μπλογκ του Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ, μακριά από τις μάχες εντυπώσεων ανάμεσα σε “παρατάξεις” που εναλλάσσονται στη διοίκηση, άνοιξαν το δρόμο στην αλλαγή του οργανισμού σε “ταμείο” μακριά από τους ασφαλισμένους-μετόχους και τώρα αλληλοκατηγορούνται και αλληλοβρίζονται. Μ.Π. 

> Ο ΕΔΟΕΑΠ στην πρέσα αφεντικών επιχειρήσεων ΜΜΕ και εμπόρων υγείας. >>Πώς φτάσαμε εδώ, ποιός ευθύνεται και τί κάνουμε

Κυνικές εκπροσωπήσεις με χαρακτηριστικά υπεργολαβίας
Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ, μετεξέλιξη προϊόντος εκβιασμού και συναλλαγών μερίδας της συνδικαλιστικής ηγεσίας στον Κλάδο -ερήμην χιλιάδων συναδέλφων μας- με τα αφεντικά της ενημέρωσης και την πολιτική εξουσία, έχει απωλέσει τον αναδιανεμητικό αλληλέγγυο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και ταυτόχρονα την αυτόνομη διοικητική του υπόσταση και λειτουργία, στην πορεία ενός κεφαλαιοποιητικού μοντέλου (ατομικές ασφαλιστικές μερίδες) στην προοπτική “Επαγγελματικού Ταμείου”.
Ανοικτό πεδίο (ως 3ος πυλώνας) για κερδοφόρα τζογαρίσματα ως προς τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων -αποθεματικών του, μέσω χρηματοπιστωτικών συμβούλων επενδύσεων, μετοχών, κλπ. Αλλά και εμπόρων υγείας, ομίλων και funs στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης -υγείας, πρόνοιας και περίθαλψης.
“ΟΙ ΕΝΤΙΜΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ… ΚΑΙ  ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚO”
Άθλιες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον Κλάδο, σε αγαστή σύμπραξη (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και λοιπούς παρατρεχάμενους, έβαλαν από την πίσω πόρτα τους εργοδότες στη διοίκηση και τον έλεγχο του ασφαλιστικού μας Οργανισμού.
Ο “φιλικός” ως προς τους εργοδότες συρφετός των παρατρεχάμενων, αφού υπονόμευσε ως πέμπτη φάλαγγα κάθε απόπειρα συλλογικής αγωνιστικής παρέμβασης και κλιμάκωσης του αγώνα (χαρακτηριστικά  συνδικαλιστές του κλάδου, δήλωναν απροκάλυπτα ότι “οι απεργίες είναι παρωχημένο όπλο του περασμένου αιώνα”… και έκλειναν το μάτι στην απώλεια του “αγγελιοσήμου” και της βίαιης ενσωμάτωσης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον Ε.Φ.Κ.Α).

Ρίχτηκαν στον καιάδα των ελλειμμάτικών ταμείων υπό την εποπτεία της “γενικής κυβέρνησης” τα περιουσιακά του στοιχεία, αποθεματικά, κλπ., με οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων, αυξήσεις χρονικών ορίων συνταξιοδότησης, κλπ.Οι ίδιοι συνδικαλιστες πουεπανέρχονται ως τυμβωρύχοι, στα ερείπια της κοινωνικής ασφάλισης, λανσάροντας “έντιμους συμβιβασμούς ως αποτέλεσμα της συνομολογίας τους με τα αφεντικά – πολιτική εξουσία και ως “αναγκαίο κακό” ως προς το τίμημα που πλήρωσαν όμως χιλιάδες συνάδελφοι μας στο Κλάδο.
Συνομολογίες ημετέρων πίσω απο κλειστές πόρτες, που μεταξύ άλλων εξαφάνισαν μέσα σε μια νύχτα προγενέστερες βεβαιωμένες οφειλές εργοδοτών, υπέρ των ασφαλιστικών μας ταμείων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ… που μέχρι σήμερα αναζητούνται.
Συνδικαλιστικά φερέφωνα “λαγοί” της εργοδοσίας, που εκχώρησαν με τις “εκκωφαντικές” αφωνίες τους τον αναγκαίο ζωτικό χώρο και χρόνο στα αφεντικά της ενημέρωσης, στην παγίωση του εργασιακού μεσαίωνα, στις γαλέρες της εργασιακής επισφάλειας, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, σε ένα ποικιλόμορφο πλέγμα κάθε μορφής ευέλικτης απασχολησιμότητας, που επεκτάθηκε με προσχηματικούς τρόπους (ένεκα πανδημίας), με διαθεσιμότητες, τηλεργασία, επιμήκυνση των ωραρίων απασχόλησης -με συμψηφισμούς για αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης χωρίς ημέρες άδειας, κλπ., χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα.
Ποινικοποιήθηκε περαιτέρω απροκάλυπτα οποιαδήποτε αγωνιστική συλλογική διεκδίκηση (απεργία) και τέθηκε στην παρανομία του “ιδιώνυμου… αδικήματος,” που είχε προαναγγελθεί απο τα φερέφωνα της εργοδοσίας ότι: η απεργία αποτελεί  παρωχημένο -άρα και αχρείαστο- όπλο”.Υπερεργολάβοι για όλες τις δουλειές και παντός καιρού.
Τα ίδια πρόσωπα στις συνδικαλιστικές μας Ενώσεις και ως εκπρόσωποι στη διοίκηση του ασφαλιστικού μας φορέα (ΕΔΟΕΑΠ), που με τις εκκωφαντικές αφωνίες και γονυκλισίες σε κάθε εστεμμένο, συνέτειναν εκτός των άλλων, στην αιμορραγία χρηματοδότησης της κοινωνικής μας ασφάλισης. Αφού “εκ των έσω” υπονομεύτηκε ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, που είχε συσταθεί με απόφαση και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων από τις ενώσεις στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ… εκτροχιάστηκε… προς όφελος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, και ασυδοσίας των αφεντικών.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις έναντι του Κλάδου για τα εγκληματικά PSI (κούρεμα αποθεματικών), το τζογάρισμα σε δομημένα ομόλογα, το ανείσπρακτο αγγελιόσημο, κλπ., καθώς προκύπτουν τεράστιες συνδικαλιστικές ευθύνες… πρώτιστα.
Ο έντιμος συμβιβασμός (όπως αποκάλεσαν τη συμφωνία) που μορφοποιεί το υβρίδιο του νέου ΕΔΟΕΑΠ, κατ’απαίτηση και παραγγελία των αφεντικών των επιχειρήσεων ΜΜΕ, με τον οποίο τους παραχωρήθηκε ουσιαστικός έλεγχος με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις, κινείται σταθερά στις ράγες της απεμπλοκής της επιδοτούμενης ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας ΜΜΕ, ως προς την εργοδοτική συνεισφορά – συμμετοχή τους στο κόστος της κοινωνικής ασφάλισης – παροχών υγείας, πρόνοιας και περίθαλψης.
Σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις – άρθρα στο νέο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, οι ασφαλιστικές εισφορές βαίνουν μειούμενες και το κόστος μετακυλίεται στον ασφαλισμένο, έρμαιο στη βουλιμία και ασυδοσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των εμπόρων υγείας, των ασφαλιστικών πακέτων, κλπ.
ΕΩΛΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του εγχειρήματος
Πριν στεγνώσει το μελάνι της “έντιμης συμφωνίας” αμφισβητήθηκε από τους εργοδότες…
Οι γνώριμοι συγκαταβατικοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Κλάδου, αφού ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις των εργοδοτών –ως αναγκαίο κακό στο δόγμα: ΝΑΙ σε ΟΛΑ-, με μπαράζ αγωγών προσφυγών εργοδότες αξιώνουν την κατάργηση της ελάχιστης εργοδοτικής εισφοράς (2%), επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ (μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου), που αποτελεί και το βασικό πόρο του νέου ΕΔΟΕΑΠ.
Προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αλισβερίσια με υποβολή αντίστοιχων υπομνημάτων και αξιώσεων προς την πολιτική εξουσία που είναι ζήτημα χρόνου και συγκυρίας για να ενδώσει στις εργοδοτικές αξιώσεις.
Σε καμιά των περιπτώσεων ο ελλειμματικός πόρος του 2%, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και στη διάσταση και προβολή των πραγματικών αναγκών της κοινωνικής ασφάλισης, δεν διασφαλίζει την οικονομική επάρκεια του Οργανισμού,ώστε να ανταποκριθεί μεσοπρόθεσμα σε αυτές τις απαιτήσεις. Οικονομική δυσπραγία που θα εργαλειοποιηθεί ώστε να επιταχυνθεί η τελική μορφοποίηση ενός αμιγούς “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ασφαλιστικού ΦΟΡΕΑ”.
Στην προκρούστεια κλίνη παροχές υγείας και συντάξεις
Ατομικές ασφαλιστικές μερίδες οριζόντιας διάρθρωσης, σ’όλους τους τομείς που κατ’αναλογία, οι εκάστοτε παροχές θα προσδιορίζονται βασικά, από το ύψος και το χρονικό διάστημα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα και με το νέο καταστατικό: περικοπές – πλαφόν σε παροχές υγείας και πρόνοιας, όπου το επιπρόσθετο κόστος θα απαιτείται να καταβληθεί από τον ασφαλισμένο, που μέχρι πρότινος καταβάλλονταν από τον ΕΔΟΕΑΠ.
Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό το παράδειγμα της πρόσφατης σύμβασης με το “Υγεία”, όπου ο ασφαλισμένος ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει και μάλιστα υπερτιμολογημένα πληθώρα διαγνωστικών και άλλων ιατρικών πράξεων.
Οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να “εξορθολογίζονται” σε λογιστικές χρεωπιστωτικές απεικονίσεις εξόδων κόστους, αφού σύμφωνα με το νέο καταστατικό του Οργανισμού υποχρεωτικά προϋπολογίζονται από δεσμευτικές ετήσιες αναλογιστικές μελέτες σκοπιμότητας, και οποιαδήποτε υπέρβαση απορρίπτεται και με το εργοδοτικό βέτο.

  • Τί θα συμβεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινότητας όταν συνάδελφος/σα βρεθεί στη δύσκολη θέση οικονομικής αδυναμίας να επωμιστεί δυσβάστακτα κόστη παροχών υγείας;
  • Ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο υποαπασχολούμενος, ο άνεργος, ο απλήρωτος, τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του;

Όπως συνέβη πρόσφατα με πολλούς ανέργους συναδέλφους με προϋπηρεσία και ασφαλιστικές εισφορές άνω της 10/ετίας στα ΜΜΕ, που τελεσιγραφικά και εκβιαστικά έγιναν αποδέκτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ώστε εντός 15/νθήμερου να ρυθμίσουν τις οφειλές – εισφορές… που σε διαφορετική περίπτωση, ο νέος ΕΔΟΕΑΠ “αυτοδίκαια” θα κλείσει οριστικά την ασφαλιστική τους μερίδα και θα μείνουν ανασφάλιστοι!!!

  • Αυτό είναι το κοινωνικό αλληλέγγυο προφίλ του νέου ΕΔΟΕΑΠ… που εξαντλείται στη ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις;

Η επισφάλεια των συνταξιούχων…
Με τη δαμόκλεια σπάθη (κόφτης) των ετήσιων αναλογιστικών μελετών, τα πρώτα θύματα της οικονομικής δυσπραγίας θα είναι οι συνταξιούχοι συνάδελφοι/σες μας σε νέες οριζόντιες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών – εφάπαξ.
Σημειωτέον ότι: ο τομέας επικούρησης – εφάπαξ στερείται της χρηματοδότησης του βασικού πόρου, του 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ, έχοντας μοναδικό έσοδο τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστιαία βάση (προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας), αλλά και από τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες, τις ευέλικτες μορφές, τη μαύρη εργασία, κλπ. -καθώς και από την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή σε καθεστώς προστατευόμενης ανομίας και δεδομένης της ανεπάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ο κίνδυνος της κατάρρευσης του τομέα επικούρησης – εφάπαξ είναι υπαρκτός και δικαίως επιτείνει την αγωνία των συνταξιούχων συναδέλφων.
Συμπληρωματικά και επιπρόσθετα, όπως ρητά αναφέρεται στο Καταστατικό του νέου ΕΔΟΕΑΠ, οποιαδήποτε απαίτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού: θα ικανοποιείται με  άμεση περικοπή των συντάξιμων αποδοχών – εφάπαξ.

  • Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ θα καταβάλλει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ “εν είδει” προνοιακού επιδόματος;
  • Σε άλλη εκδοχή θα επιχειρηθεί να απαλλαγεί οριστικά από το κόστος των επικουρικών συντάξεων – εφάπαξ με τον εξοβελισμό(Συνταξιούχων) των δαπανών στο δημόσιο σύστημα, με αντίστοιχες προβλεπόμενες περικοπές προσαρμογής στη διαδικασία της ενσωμάτωσης;

Με την τελευταία εκδοχή πάντως ολοκληρώνεται η μορφοποίηση του νέου ΕΔΟΕΑΠ, απαλλαγμένου από τα “βαρίδια” και κόστη υπό τον πλήρη έλεγχο των αφεντικών της ενημέρωσης.
Για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα πάντα με το νέο καταστατικό, προβλέπεται διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης – εφάπαξ καταβολής, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των συντάξιμων αποδοχών σε σχέση με τους παλαιότερους συνταξιούχους.
Ανοίγοντας περιγραφικά τη βεντάλια του φυσιογνωμικού χαρακτήρα του νέου ΕΔΟΕΑΠ, προσδιορίζονται και οι στοχεύσεις των αγώνων και των παρεμβάσεων της επόμενης μέρας.
Διακύβευμα:
Το διακύβευμα στις επικείμενες αρχαιρεσίες είναι μεγάλο με πρώτιστο μέλημα: να σπάσουμε το μπλοκ των φερέφωνων της εργοδοσίας.
Να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας με συλλογικό αγώνα διαρκείας, αλληλέγγυο με τις ευρύτερες ταξικές διεκδικήσεις για έναν ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων μελών. Μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία.
Tίποτα δεν θα μας χαριστεί…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *