Να γιατί στην Ελλάδα τα μίντια δεν «ρωτάνε ευθέως»

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Στον ορυμαγδό της αντιπαράθεσης για τη δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ υπάρχουν δυο ακόμη ενδιαφέρουσες ειδήσεις που δεν πρέπει να χαθούν. Η πρώτη αφορά την προετοιμασία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το τρίτο κύμα διαφημιστικής καμπάνιας στα ΜΜΕ για την πανδημική κρίση, με άγνωστο προς το παρόν ποσό. Μια νέα, δηλαδή, λίστα εκατομμυρίων προς διάθεση στα μίντια, για ένα θέμα που θα όφειλε να «επικοινωνείται» δωρεάν από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Προφανής είναι η εκτίμηση πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει το νέο πακέτο για να «μπουκώσει» τους μιντιάρχες και να σβήσει οποιαδήποτε φωνή ακούγεται ενάντια στην πολιτική της.

Η δεύτερη είδηση αφορά την έκδοση της απόφασης από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, με την οποία δίνονται συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό 16.992.870,32 ευρώ σε 640 μιντιακές επιχειρήσεις, εφημερίδες,

ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιφερειακά κανάλια και περιοδικά, για τα χρέη τους στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ. Το πρόσχημα –πάλι– είναι οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και η μείωση της διαφήμισης από το 2020.

Η πληρωμή, ωστόσο, από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορά χρέη ασφαλιστικών εισφορών από τον Δεκέμβριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2020! Παράλληλα, από τα 17 σχεδόν εκατ. του δημόσιου χρήματος το ασφαλιστικό ταμείο θα λάβει περίπου τα 6, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν ως «επιστροφή» στους ιδιοκτήτες των εταιρειών επειδή πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους τους την 3ετία αυτή! Την απόφαση αυτή θα συμπληρώσει μια ακόμη, για επιστροφή των εισφορών από ιστοσελίδες διαδικτύου. Στη λίστα των 640 μιντιακών επιχειρήσεων, εκτός από τις τοπικές-περιφερειακές εφημερίδες, βρίσκονται ορισμένοι από τους γνωστούς κήνσορες της κυβερνητικής προπαγάνδας που θα λάβουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά, στα δυο χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν δοθεί στα μίντια περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια. Προφανές και πάλι το συμπέρασμα πως όσο περισσότερο γλείψουν τον πρωθυπουργό και προστατεύσουν την κυβέρνηση, αναμένουν μεγαλύτερο μπούκωμα. Σαν τα σκυλιά στην αυλή αφεντικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *