Το “Πρώτο Πρόγραμμα” στην Κοκκινιά και το “Μπλόκο”

«ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ» / Έναν ιστορικό περίπατο στην Κοκκινιά με τον σχεδιασμό του Θωμά Σίδερη και τη μουσική επιμέλεια Έλενα Φαληρέα, οργανώνει το Πρώτο Πρόγραμμα και η Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Έναν αιώνα μετά την προσφυγική εγκατάσταση, ο ιστορικός περίπατος στην «καρδιά» του προσφυγικού συνοικισμού της Κοκκινιάς αναβιώνει τα ιστορικά γεγονότα που είναι χαραγμένα στις μνήμες.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021, 11.30-14:30 (Με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη)

Στην Κοκκινιά εγκαταστάθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων μετά το 1922 και έγινε η μεγαλύτερη προσφυγούπολη του Μεσοπολέμου. Στα προσφυγικά της μπαλκόνια ακόμα ζει μια Ελλάδα που μάτωσε και πόνεσε για να ριζώσει. Αλλά τα βάσανα δεν τέλειωσαν τότε. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος ως απότοκος της σθεναρής αντίστασης των κατοίκων της στη ναζιστική κατοχή αλλά και της δράσης των Ταγματασφαλιτών. Τον Αύγουστο του 1944, στη Μάντρα της Κοκκινιάς, γράφτηκε μία από τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορίας της πόλης.

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, έναν αιώνα μετά την προσφυγική εγκατάσταση, διοργανώνουν έναν ιστορικό περίπατο στην «καρδιά» του προσφυγικού συνοικισμού της Κοκκινιάς. Μέσα από έξι στάσεις και επιμέρους τοπόσημα,  ξετυλίγεται η ιστορία της πόλης κατά τον Μεσοπόλεμο  και έρχονται στο φως προσφυγικές ιστορίες και τραγούδια, άνθρωποι και γεγονότα που χάθηκαν στην σκόνη του χρόνου. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, εκεί που προπολεμικά ήταν το ταπητουργείο της αγγλικής εταιρείας «Οριένταλ Κάρπετ».  Στο παροπλισμένο ταπητουργείο, οι ναζί με τη συνδρομή των Ταγματασφαλιτών εκτέλεσαν συνολικά 75 κατοίκους της Κοκκινιάς, 72 άνδρες και 3 γυναίκες, η πλειονότητα των οποίων ήταν νέοι σε ηλικία.

Σχεδιασμός: Θωμάς Σίδερης, υποψήφιος διδάκτορας Ανθρωπογεωγραφίας, δημοσιογράφος

Ιστορικός Σύμβουλος: Αρχοντία Παπαδοπούλου, φιλόλογος-συγγραφέας

Μουσική επιμέλεια: Έλενα Φαληρέα, ραδιοφωνική παραγωγός, μουσικός

Συμμετέχουν η συγγραφέας Τέσυ Μπάιλα και ο ηθοποιός και ποιητής Τσιμάρας Τζανάτος.

Παίζουν και τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Αλιφραγκής, Βασίλης Ζιάκας,  Κώστας Καλαφάτης, Γλαύκος Σμαριανάκης και Έλενα Φαληρέα.

Χορεύει ο Θωμάς Κολοβός.

Αναλυτικά, η περιήγηση στην πόλη:

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Πλατεία Δημοκρατίας (πρώην πλατεία Κρήνης)

1η στάση: Γεροβασίου Γρεβενών και Αϊδινίου

2η στάση: Γεροβασίου Γρεβενών και Ραιδεστού

3η στάση: Κηποθέατρο Νίκαιας

4η στάση: Κιλικίας και Λαοδικείας

5η στάση: πλατεία Οσίας Ξένης

6η στάση: πλατεία Αγίου Νικολάου

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Μάντρα Μπλόκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *