Διασπορά φίμωσης σε ΜΜΕ και διαδίκτυο μέσω Ποινικού Κώδικα

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Πριν λίγες ημέρες ο Άρης Πορτοσάλτε στον αέρα του Σκάι ανακοίνωσε πως οι μη εμβολιασμένοι δεν πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη! Η αναφορά του είναι «ικανή να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο στους πολίτες» και να «κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού». Σύμφωνα με την επιχειρούμενη αλλαγή του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 10 Οκτωβρίου, ο Α. Πορτοσάλτε απειλείται με φυλάκιση «τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή»! Προφανώς και δεν κινδυνεύει ο εν λόγω τηλε-προπαγανδιστής. Δεν πρόκειται να τον εγκαλέσουν για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», καθώς αυτός διασπείρει την κυρίαρχη κρατική προπαγάνδα. Αν όμως μια ιστοσελίδα, εφημερίδα ή σταθμός μεταδώσει δήλωση των νοσοκομειακών γιατρών για παράδειγμα, πως «καταρρέει το σύστημα υγείας», μπορούν πλέον να κατηγορηθούν οι γιατροί, όπως και ο δημοσιογράφος και ο ιδιοκτήτης Μέσου, και να απειληθούν με ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη!

Η αλλαγή του άρθρου 191 ΠΚ που αφορά τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» παραμένει –σε σχέση με την ισχύουσα του 2019–ασαφής και αόριστη ως προς το τι νοείται «ψευδής είδηση», με προφανή στόχο. Την ποινικοποίηση της κάθε αντίθετης στην πολιτική εξουσία, γνώμης και άποψης που λέγεται ή δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο. Προστίθεται η φράση για τις «ψευδείς ειδήσεις», «που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχία», όπως τις καθορίζει η κρατική εξουσία και ορίζει τις κατώτατες ποινές και όχι τις ανώτατες όπως ισχύει σήμερα.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, αλλαγή είναι η προσθήκη στη διάταξη της «αντικειμενικής ευθύνης» με τη φράση, «εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου […]». δηλαδή, κάθε μέσο ενημέρωσης ή ιστοσελίδα ή λογαριασμός που μεταδίδει-δημοσιοποιεί 
τις χαρακτηριζόμενες «ψευδείς ειδήσεις» θεωρείται υπόλογος και τιμωρείται με την ίδια ποινή!
Η τροποποίηση του άρθρου 191 είναι διάταγμα φίμωσης κάθε αντίθετης άποψης στον δημόσιο λόγο γενικά και επιβολή ολοκληρωτικής λογοκρισίας στα μίντια, τα Ψηφιακά Μέσα και το διαδίκτυο, για την οποία είναι ανάγκη να οργανωθεί καθολική δυναμική αντίδραση.

Η αντίδραση του δημοσιογραφικού κλάδου στη νέα επιχείρηση επιβολής λογοκρισίας και φίμωσης εντοπίζεται στη χλιαρή, έως τώρα, αντίδραση της ΕΣΗΕΑ. Εστιάζει μόνο στην ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης των δημοσιογράφων και κάνει λόγο για τον κίνδυνο ενάντια στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του λόγου για αυτούς. Κυρίως, περιορίζει την αντίδρασή της στην τακτική του λόμπινγκ με κυβερνητικούς παράγοντες.

1 comment for “Διασπορά φίμωσης σε ΜΜΕ και διαδίκτυο μέσω Ποινικού Κώδικα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *