Το Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ για τη μάχη στον ΕΔΟΕΑΠ

Να δώσουμε συλλογικά και μαχητικά τη μάχη του ΕΔΟΕΑΠ για τους ασφαλισμένους 

Συνάδελφοι,

Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια ευκαιρία απολογισμού, αλλά και δράσης. Μια δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε συλλογικά, για να προβάλουμε και να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις μας, το γεγονός της ενωμένης «βάσης» των χιλιάδων μελών του κλάδου μέσα από το Ταμείο μας. Με στόχο, φυσικά, να το ξαναφέρουμε κοντά στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων και των εργαζόμενων του Οργανισμού. H σημερινή διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, «προϊόν» της συμμαχίας πολιτικών-συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και εκδότες-καναλάρχες, προχώρησε ήδη σε ηλεκτρονικές διαδικασίες, γενική συνέλευση και πιθανόν προγραμματίζει τις τηλε-εκλογές. Βάζει, έτσι, το τελευταίο λιθάρι για την οριστική αποξένωση του οργανισμού ασφάλισης από τον συλλογικό έλεγχο και τη συλλογική δράση των εργαζομένων στα ΜΜΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο «νέος ΕΔΟΕΑΠ» φτιάχτηκε με το πραξικόπημα του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερα χρόνια μετά, με πρόσχημα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, η διοίκησή του, χωρίς ούτε μια φωνή αντιπολίτευσης, ολοκληρώνει το καταστροφικό και αντιδραστικό έργο της, με την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και την επιλογή ηλεκτρονικών διαδικασιών. 

Είναι η ώρα να δούμε το «τι είχαμε και τι χάσαμε» με τον «νέο ΕΔΟΕΑΠ» 

Τα παλιά μέλη του ταμείου γνωρίζουν και τα νέα πρέπει να μάθουν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ, παρά τις περιπέτειές του, ήταν ένα Ταμείο με ισχυρή Αυτοδιαχείριση από τα μέλη του, με καταστατικά οργανωμένη την ύπαρξη και την λειτουργία του στην βάση της αρχής της Αλληλεγγύης απέναντι σε όλους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους του κλάδου. Ο «νέος ΕΔΟΕΑΠ», με το πραξικόπημα εργοδοσίας, κυβέρνησης και συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, «εξοστράκισε» από το καταστατικό και την λειτουργία του την αρχή της Αλληλεγγύης. Στη θέση της εγκατέστησε την εργοδοσία στην διοίκηση, με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις ασφαλιστικές παροχές. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφεραν να «κλείσουν» το Ταμείο ακόμα και μετά την κατάργηση του Αγγελιοσήμου και την αντικατάστασή του με τον περιβόητο πόρο του 2%. Ένα «πόρο» που η εργοδοσία όχι μόνο πληρώνει όποτε και όπως θέλει, αλλά και συνεχίζει να αμφισβητεί στα δικαστήρια, παρά τα εκατομμύρια που πήραν τα κανάλια σαν αντάλλαγμα. 

Είναι δε γεγονός ότι αυτή η μνημονιακή μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπερκάλυψε μέχρι και τώρα τις αντι-ασφαλιστικές επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της εργοδοσίας. Έτσι κι αλλιώς, έχουν υπερδιπλασιασθεί οι εισφορές των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα η νέα καταστατική δέσμευση για αναλογιστικές μελέτες καθορίζει το μεταβαλλόμενο εύρος των παροχών υπό το άγρυπνο βλέμμα της εργοδοσίας μέσα στην διοίκηση του Οργανισμού.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χαρακτήρας του Ταμείου και η διασφάλιση των παροχών του, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, με την «μετάλλαξη» αυτή μετά το πραξικόπημα της καταστατικής αλλαγής, γλιστρά … βήμα το βήμα στην ιδιωτικοποίηση μέσα από το πλήθος των συμβάσεων με τα ιδιωτικά κέντρα υγείας. Μέσα σε μία τέτοια διαδικασία, που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην διοίκησή του, η Αλληλεγγύη και η στήριξη στους συναδέλφους που έχουν σαρωθεί τα μνημονιακά χρόνια με την ανεργία και τους μισθούς πείνας δεν έχουν πια θέση στην λειτουργία του Ταμείου. 

Για χρόνια μέσα και έξω από την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, το Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ, με την ανεξάντλητη παρουσία των εκπροσώπων του και ειδικά της αλησμόνητης Πόπης Χριστοδουλίδου, στάθηκε χωρίς καμία αναστολή απέναντι σ’ αυτή την «μετάλλαξη». Συνεχίζει δε με την ίδια στόχευση και αδιαλλαξία απέναντι στην «συγκυβέρνηση», είτε της σημερινής είτε της προηγούμενης διοίκησης, στο πλευρό των συναδέλφων αλλά και των εργαζόμενων στον Οργανισμό.

  • Για την αποκατάσταση της Αυτοδιαχείρισης στον ΕΔΟΕΑΠ 
  • Για την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και της μετατροπής του σε «ταμείο» των Ιδιωτικών Κέντρων Υγείας.
  • Για την αποκατάσταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων Υγείας και Επικούρησης σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. 
  • Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Ταμείου με όρους πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης Αλληλεγγύης στους συναδέλφους. 
  • Για την ανατροπή των διοικητικών σχημάτων συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – εργοδοτών.
  • Για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίηση του Ταμείου. 
  • Για να βάλουμε τέρμα στην επιχείρηση μετατροπής του Ταμείου σε πεδίο συνδιαλλαγής των εκδοτών- καναλαρχών και της εκάστοτε κυβέρνησης. 

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έβαλε σε δοκιμασία τις αντοχές του Ταμείου. Αποδείχθηκε ωστόσο, για άλλη μία φορά, η αυταπάρνηση των εργαζόμενων, ειδικά των γιατρών και των νοσηλευτών. Κι αυτό, παρά τις διοικητικές αυθαιρεσίες και τις διαρκείς πιέσεις, οικονομικές και λειτουργικές, που τους υποχρεώνουν να δουλεύουν κάτω από ασφυκτικές και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες. 

Τώρα η πανδημία γίνεται το πρόσχημα της διοίκησης για να κρατήσει τους ασφαλισμένους, ειδικά τις παλιότερες γενιές που δεν είναι εξοικειωμένες με τις διαδικτυακές διαδικασίες, μακριά από την άμεση συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές. Πρόκειται για προκλητικά κυνικό πρόσχημα, αφού την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα αθλητικές συναντήσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις σε επαρκώς μεγάλους χώρους.

Αυτό που θέλουν στην πράξη να αποφύγουν είναι η άμεση συζήτηση και ένας πραγματικός απολογισμός, που θα αποκαλύψουν το τι ετοιμάζουν και προς τα πού οδηγούν τον Οργανισμό την επόμενη περίοδο. 

Ετοιμάζουν μία «νέα» διοίκηση – ανεξάρτητα από το ποια «πτέρυγα» της κυβερνητικής παράταξης θα πάρει την σφραγίδα – για να συνεργασθεί με την εργοδοσία. Με σκοπό να προχωρήσει ακόμα περισσότερο την «μετάλλαξη» του Ταμείου σε ένα εργαλείο συν-διαχείρισης της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, με την κυβέρνηση στις πλάτες των εργαζόμενων του κλάδου.

Αυτή την «επιχείρηση» έχουμε πλέον την δύναμη και πρέπει να την σταματήσουμε. Πρέπει να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους και να ξαναφέρουμε το Ταμείο στα χέρια των εργαζόμενων του κλάδου. 

Αυτή την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε με τον αγώνα μας, στο πλευρό όλων των εργαζόμενων, για την εξασφάλιση της πλήρους και δωρεάν δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό.

  • Για να πετάξουμε τους εργοδότες έξω από την διαχείριση του Ταμείου, να αποκαταστήσουμε την λειτουργία του στην βάση της Αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους. 
  • Για να εξασφαλιστεί, σταθερά και χωρίς εξαιρέσεις, η ασφαλιστική κάλυψη των άνεργων συναδέλφων στο Ταμείο.
  • Για να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν στο Ταμείο από τον καιρό του Αγγελιοσήμου μέχρι και σήμερα.
  • Για να στηρίξουμε την απαίτηση του κλάδου για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζόμενων ενάντια στην ανεργία και την ακρίβεια.
  • Για να σταθούμε με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία στο πλευρό του λαού στην πάλη για δουλειά, υγεία, παιδεία απέναντι στους κυβερνήτες και τα συμφέροντα που μας καταδυναστεύουν. 

Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ

**Πανελλαδικό συνδικαλιστικό σχήμα των μαχόμενων δημοσιογράφων σε όλες τις ενώσεις της χώρας με εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *