Ρετάλι στην TV των σόου έγινε η ενημέρωση

Mατίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Συνεχίζεται σιωπηρά η… απόσυρση της ενημέρωσης από τα τηλεοπτικά κανάλια. Οι θορυβώδεις διθύραμβοι για τις τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας, τα ακριβοπληρωμένα ριάλιτι, τις κόντρες της λεγόμενης «ψυχαγωγίας», τον ανταγωνισμό των ποσοστών τηλεθέασης, θολώνουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Στα μεγάλα συστημικά κανάλια αλλά και στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ, η ενημέρωση γίνεται μόνο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ως «αποδελτίωση» της πολιτικής δραστηριότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με επίκεντρο τη μεταφορά του κυρίαρχου κυβερνητικού αφηγήματος, όπως αυτό συνδιαμορφώνεται από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και τα τηλεοπτικά στελέχη κορυφής.

Οι πολιτικές ενημερωτικές εκπομπές έχουν εξαφανιστεί, δημοσιογραφικές ερευνητικές εκπομπές δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια, ενώ το ρεπορτάζ εντάχθηκε ως ρετάλι στα διασκεδαστικά πρωινάδικα ή μεσημεριανάδικα. Ακόμη και κανάλια όπως ο ΑΝΤ1, ο οποίος έχει στρατηγική συμμαχία με εταιρεία η οποία διεθνώς πρωτοστατεί στη δημοσιογραφική έρευνα (Vice), μεταδίδει τις εκπομπές αυτές τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Η κάλυψη της δίκης της Ιωάννας στην υπόθεση με το βιτριόλι επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Σε όλες τις εκπομπές αλλά και τα δελτία ειδήσεων προβαλλόταν ξανά και ξανά το σαρωτικό μπούγιο καμερών, φωτογράφων, δημοσιογράφων επάνω στη γυναίκα που διεκδικεί την αξιοπρέπειά της, με τον συνήθη κανιβαλιστικό τρόπο της θυματοποίησης, προσωποποίησης και δραματοποίησης, χωρίς καμία εμβάθυνση στην ουσία του κοινωνικού προβλήματος.

Η εξαφάνιση της ενημέρωσης στην ιδιωτική τηλεόραση έχει πλέον επιπτώσεις και στις λειτουργικές δομές των καναλιών. Συγκεκριμένες ειδικότητες, προς το παρόν στους τεχνικούς, αξιολογούνται ως «άχρηστες», τμήματα συγχωνεύονται και εργαζόμενοι περισσεύουν. Η υποβάθμιση της δημοσιογραφικής ερευνητικής εργασίας και του ρεπορτάζ είναι εντυπωσιακά εμφανής στην περίπτωση της ΕΡΤ, όπου αποσύρθηκαν οι δημοσιογραφικές εκπομπές, επιβλήθηκε μοντέλο «ενημερωτικο-διασκεδαστικής» τηλεόρασης πρωί και μεσημέρι, ενώ τις πολιτικές εκπομπές ανέλαβαν οι ιδεολογικά και πολιτικά έμπιστοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *