Στα χνάρια της ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ, τηλε-κάλπες για να μπει ταφόπλακα στις συλλογικές διαδικασίες

Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ

Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη

Να συγκρουστούμε με τις κυβερνητικές πολιτικές και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τις αποδέχονται

Να προχωρήσουμε τώρα και διά ζώσης στις συλλογικές διαδικασίες της Ένωσης

Συναδέλφισσες/οι,

Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ στις 16/9/21, η πλειοψηφία του ΔΣ συμφώνησε ότι θα προχωρήσει σε παράταση θητείας μέχρι τις 31 Οκτώβρη και σε αυτό το διάστημα θα κινήσει τις διαδικασίες για διαδικτυακή γενική συνέλευση και ηλεκτρονικές εκλογές. Μετά από πολλές συνεδριάσεις στις οποίες σαν Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή επανειλημμένως προτείναμε να γίνει η συζήτηση για την οργάνωση της εκλογοαπολογιστικής μας συνέλευσης και των εκλογών, με το προεδρείο να την αναβάλλει διαρκώς δήθεν γιατί δεν είχε ακόμα καταλήξει σε πρόταση για το πώς θα διεξαχθούν, τελικά μας ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει απόλυτα τα κυβερνητικά σχέδια για τα συνδικάτα.

Πλήρης σύμπλευση του προεδρείου της ΕΣΠΗΤ με την κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή αποτελεί πλήρη υποταγή στις πρόσφατες κυβερνητικές οδηγίες που, με πρόσχημα την πανδημία, απαγορεύουν τις διά ζώσης διαδικασίες σε σωματεία με πάνω από 150 μέλη και επιβάλλουν τις ηλεκτρονικές. Είναι από μόνο του προκλητικό την ίδια ώρα που στις ίδιες οδηγίες η κυβέρνηση νομοθετεί το αχαλίνωτο άνοιγμα της αγοράς με κάθε είδους δραστηριότητα πολλών χιλιάδων ανθρώπων, να υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων θα διασπείρουν τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση επιτρέπει οι εργαζόμενοι να συνωστίζονται κατά εκατοντάδες σε μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις χωρίς κανένα μέτρο προστασίας τους, αδιαφορεί για τον συνωστισμό εκατοντάδων ανθρώπων σε μέσα μαζικής μεταφορές, έδωσε πράσινο φως στην παρουσία φιλάθλων με ανώτερο όριο τις 25.000 κόσμου σε ανοιχτά γήπεδα και τις 8.000 κόσμου σε κλειστά γήπεδα. Αλλά μόνο στις συνελεύσεις των σωματείων… κολλάει!

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρεί είναι να βάλει ταφόπλακα στους εργατικούς αγώνες αυτό το κρίσιμο διάστημα. Αλλά δεν περιορίζεται εκεί.

Πρόκειται για οδηγίες που αποτελούν την πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή όλων των αντισυνδικαλιστικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη: Τον έλεγχο και φίμωση των συνδικάτων μέσα από ηλεκτρονικά μητρώα, συνελεύσεις και ψηφοφορίες. Τη διάλυση των ζωντανών συνδικαλιστικών διαδικασιών και την αντικατάστασή τους με ένα κλικ στον υπολογιστή. Τον περιορισμό της δράσης των ίδιων των εργαζόμενων από τα κάτω και την ενίσχυση της γραφειοκρατίας. Τον ασφυκτικό έλεγχο της βούλησης των εργαζομένων από την εργοδοσία. Την απομόνωση των μαχητικών κομματιών στους χώρους και τη δυνατότητα καθορισμού των εκλογικών αποτελεσμάτων από εργοδοτικούς που έφτυναν τις συνελεύσεις και τις εκλογές. Τις απαγορεύσεις των απεργιών, και πολλά ακόμα.

Σε όλα αυτά ανοίγει τον δρόμο η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ. Από τα μεγάλα λόγια ότι είναι σε… ετοιμότητα για να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής του νόμου, φτάσαμε πρακτικά στην υιοθέτησή του. Και στο ότι η ΕΣΠΗΤ ίσως γίνει το πρώτο σωματείο πανελλαδικά που θα τον υλοποιήσει. Όχι πως δεν το περιμέναμε. Είναι η κατάληξη όλης της πορείας αδράνειας, προσαρμογής και φιλοκυβερνητικής στάσης που χαρακτηρίζει τις ηγεσίες του κλάδου πολλά χρόνια τώρα και κορυφώθηκε ξεδιάντροπα την περίοδο της πανδημίας.

Τι κι αν εργασιακά δικαιώματα σφαγιάστηκαν, τι κι αν συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες χτυπήθηκαν, τι κι αν το αγαθό της ενημέρωσης και κάθε έννοια τήρησης στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας καταπατήθηκαν σε πρωτοφανές επίπεδο από τους μιντιάρχες που τσέπωναν τις κυβερνητικές λίστες των εκατομμυρίων ευρώ. Οι ηγεσίες των Ενώσεων έκαναν τα στραβά μάτια σε όλα, γυρίζοντας την πλάτη στους εργαζόμενους του κλάδου, προτιμώντας τα κυβερνητικά γραφεία και τις συναντήσεις κορυφής από το δρόμο του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Συναδέλφισσες/οι,

Σαν Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή προσπαθήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, με τις όποιες δυνάμεις μας και χωρίς να θέλει το ΔΣ να υπάρξουν μαζικές συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω, να είμαστε μια αγωνιστική φωνή που επιμένει στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής των κυβερνητικών πολιτικών. Στηρίξαμε κάθε αγώνα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος ενάντια στις επιθέσεις στα εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, όπως και του αντιφασιστικού, αντιρατσιστικού και αντισεξιστικού κινήματος. Φέραμε αυτές τις μάχες μέσα στο ΔΣ και επιμείναμε ότι η θέση μας είναι μαζί τους. Υποστηρίξαμε με κάθε τρόπο την απεργιακή απάντηση των Ενώσεων σε όλα τα μέτρα που έπλητταν σφοδρά τον κλάδο μας και την ενημέρωση.

Προτείναμε επίσης επανειλημμένα στο ΔΣ να καλέσει συνέλευση -ακόμα κι αν, σε περίπτωση μη απαρτίας ή μη δυνατότητας συμμετοχής των συναδέλφων/ισσών των άλλων πόλεων λόγω των λοκντάουν, χρειαζόταν να την ονομάσει συγκέντρωση, εκδήλωση ή συνάντηση. Με πρόσχημα την πανδημία, ούτε αυτό έγινε ποτέ δεκτό από το προεδρείο. Ένα προεδρείο που όλο αυτό το διάστημα επέμενε -και επιμένει- στις διαδικτυακές διαλυτικές συνεδριάσεις ακόμα και του 7μελούς ΔΣ. Και που αρνιόταν να καλέσει σε οποιαδήποτε απεργιακή διαδήλωση -ακόμα και σε αυτές τις λίγες που απεργούσε ο κλάδος- για να μη γίνει διασπορά του κορονοϊου (!). Ούτε ο Χρυσοχοϊδης από κάποια στιγμή και μετά δεν τολμούσε να λέει αυτές τις αντιεπιστημονικές μπαρούφες. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ τις υποστηρίζει ακόμα.

Είναι ένα προεδρείο πλήρως αποκομμένο από την ζωή των εργαζομένων του κλάδου. Την πλειοψηφία του ΔΣ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα διασφαλίσει την μακροημέρευσή της στο ΔΣ κι ας «καίγεται ο κόσμος» στις γαλέρες των απλών μελών της Ένωσης.

Τι υποστηρίζουμε για την εκλογική διαδικασία

Πιστεύουμε ότι οι δυσκολίες για την πραγματοποίηση των εκλογικών διαδικασιών μας τον Ιούνη ήταν μεγάλες. Με ευθύνη της κυβέρνησης και της δολοφονικής της διαχείρισης, η χώρα μόλις έβγαινε από το τρίτο και φονικότερο κύμα που έπληξε και δικούς μας συναδέλφους, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα εμβολιασμού μόλις τότε άνοιγε σε πιο μαζική κλίμακα. Η στέρηση του δικαιώματος της συμμετοχής στις εκλογές έστω και σε ένα μέλος λόγω της πανδημίας θα ήταν αντιδημοκρατική. Υποστηρίξαμε, όμως, ξανά ότι αυτό δεν εμποδίζει το ΔΣ να καλέσει γενική συνέλευση, με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας και με όσα μέλη ανταποκριθούν να οργανωθεί η μάχη τόσο κατά του νόμου Χατζηδάκη που δινόταν τότε, όσο και κατά όλων των επιθέσεων της κυβέρνησης. Ήταν πρόταση που αποκρύφτηκε από την ανακοίνωση του ΔΣ για την παράταση της θητείας.

Σήμερα, οι συνθήκες επιτρέπουν περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή την ασφαλή διεξαγωγή τόσο της συνέλευσης όσο και των εκλογών. Σε μεγάλο και ανοιχτό χώρο (γήπεδο, θέατρο, πάρκο κλπ) με αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Με επέκταση της διαδικασίας των εκλογών σε περισσότερες μέρες και ώρες ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Με πρόγραμμα για ασφαλή μετακίνηση στην Αθήνα όσων συναδέλφων/ισσών άλλων πόλεων τη χρειάζονται (με ευθύνη της Ένωσης ναυλώνοντας λεωφορεία κλπ). Αυτή την πρόταση καταθέσαμε στο ΔΣ.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ χτυπά συστηματικά τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Στα πρώτα lockdown πήγε να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις. Δεν της πέρασε! Ήδη σωματεία με πάνω από 150 μέλη, όπως ΕΛΜΕ, Σύλλογοι δασκάλων, το ΣΕΗ, το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής κ.α, κάνουν συνελεύσεις και εκλογές δια ζώσης. Ούτε και τώρα θα περάσουν οι ηλεκτρονικές χειροπέδες. Και όσοι «Εφιάλτες» του κλάδου των ΜΜΕ τολμήσουν να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες, θα πεταχτούν κι αυτές – μαζί με την κυβέρνηση- στον κάλαθο τις ιστορίας!

Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *