Ο Θεοδωράκης μιλά για την ιστορία του στην ιστορία της …ΕΡΤ

Η αξία του οπτικοακουστικού αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καταδεικνύεται σε γεγονότα όπως το σημερινό. Το φευγιό ενός σημαντικού ανθρώπου στην ιστορία του τόπου. Η αναζήτησή για τον Μίκη Θεοδωράκης στο διαδίκτυο δεν βγάζει πολλά, προσωπικά έψαχνα το αφιέρωμα της Ηρώδειο και Γιώργου Σγουράκη στο “Μονόγραμμα”. Δεν υπάρχει ψηφιακό υλικό από αυτές τις εκπομπές.  Υπάρχει όμως στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ μια εκπομπή, από τις παλιές καλές εκπομπές της ΕΡΤ. Κι εκεί μπορείς να δεις όλα τα πρόσωπα, από τους γνωστούς παρουσιαστές της ως και τους μεγάλους τραγουδοποιούς ακινήτων ερμηνευτές. Σε δυο μέρη, η εκπομπή “Καλλιτεχνικό Καφενείο”, το 1986 με παρουσιαστές τον μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και τον ηθοποιό Βασίλη Τσιβιλίκα, φιλοξένησε τον Μίκη Θεοδωράκη.

Δέος στις φωνές των Μαρία Δημητριάδη, Δημήτρη Μητροπάνο, Πέτρο Πανδή, Αντώνη Κακογιάννη, Γιάννη Θωμόπουλο και των άλλων που εμφανίζονται στις δυο εκπομπές. Βλέπουμε πως στο πλατώ κάπνιζαν, έπαιζαν μπιλιάρδο ενώ οι παρουσιαστές συζητούσαν την ιστορία του καλεσμένου τους.  Τις δυο εκπομπές τις βλέπετε Αρχείο της ΕΡΤ και εδώ .

Τα στοιχεία της εκπομπής:

Σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών με φόντο ένα καφενείο και καλεσμένους προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο που συζητούν με τους τρεις παρουσιαστές, τον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑ, τον ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ και τον ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ, για την καριέρα τους, την τέχνη τους και τα επαγγελματικά τους σχέδια. Στη συγκεκριμένη εκπομπή που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη φιλοξενείται ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και μαζί του όλοι σχεδόν οι συνεργάτες του, σπουδαίοι ερμηνευτές του ελληνικού πενταγράμμου.

Πλήρης Τεκμηρίωση

Κωδικός Τεκμηρίου
154194

Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο

Τίτλος
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΤΟ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Μέρος: 1

Χρονολογία Παραγωγής
1985

Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
01/03/1986

Σκοπός
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ

Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Περίληψη
Σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών με φόντο ένα καφενείο και καλεσμένους προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο που συζητούν με τους τρεις παρουσιαστές, τον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑ, τον ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ και τον ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ, για την καριέρα τους, την τέχνη τους και τα επαγγελματικά τους σχέδια. Στη συγκεκριμένη εκπομπή που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη φιλοξενείται ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και μαζί του όλοι σχεδόν οι συνεργάτες του, σπουδαίοι ερμηνευτές του ελληνικού πενταγράμμου.

Περιγραφή Περιεχομένου
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ θυμάται την πρώτη μελωδία που συνέθεσε το 1937 στην Πάτρα, επηρεασμένος από τα ακούσματα της ελαφράς μουσικής, αλλά και τα τραγούδια που έγραφε για το ρεπερτόριο του σπιτιού, αφού όπως εξηγεί δεν υπήρχε ραδιόφωνο και τη διασκέδαση την αναλάμβαναν οι ίδιοι. Αναφέρεται επίσης στη μελοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος», στις ταινίες «Ζορμπάς» και «Η Μάχη της Σούτιεσκα», των οποίων έγραψε τη μουσική, αλλά στη γνωριμία του με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και τη ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ. Αποκαλύπτει παρασκήνια από τη μουσική του διαδρομή και την πολιτική δράση, μιλά για την Ελλάδα, την οποία αποκαλεί «χώρα των μεγάλων εκπλήξεων», για το τραγούδι την περίοδο της χούντας, τη μουσική του σήμερα, ενώ εξηγεί ποια είναι η διαφορά του ελαφρού και του λαϊκού τραγουδιού. Για το ελληνικό τραγούδι μιλάει επίσης στην εκπομπή ο συνθέτης και συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ με αφορμή την κυκλοφορία του 2ου τόμου του βιβλίου του «Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού, 1960-1970». Προβάλλονται αποσπάσματα από συναυλίες του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφικό υλικό από την πολιτική και καλλιτεχνική του δράση, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει μαζί με την ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ το τραγούδι «Ζούσα μια χάρτινη ζωή», σε μουσική δική του και στίχους Μάνου Ελευθερίου. Ερμηνεύουν επίσης τραγούδια του ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΔΗΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ από τα έργα «Τα Λυρικά», «Επιτάφιος», «Ένας Όμηρος», «Όμορφη πόλη» και «Μαγική πόλη».

Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Θεματικοί Όροι
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, συνθέτης, τραγούδι, τραγουδιστής, μελοποιημένη ποίηση

Αναφορές
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, συνθέτης ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, τραγουδίστρια ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, τραγουδιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ, τραγουδιστής ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΔΗΣ, τραγουδιστής ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, συνθέτης ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, τραγουδίστρια ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, τραγουδιστής “ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΣΤΟ ΠΩ”, τραγούδι “ΝΑ ΧΑ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ”, τραγούδι “ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΥΜΑΜΑΙ”, τραγούδι “ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ”, τραγούδι “ΖΟΥΣΑ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΖΩΗ”, τραγούδι “ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ”, τραγούδι

Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ

Συντελεστές
Τηλεσκηνοθεσία: ΝΕΣΤΩΡ ΠΑΒΕΛΛΑΣ Οικοδεσπότες: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ Συμμετέχει ο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΠΑΝΙΔΗΣ Σκηνογραφία: ΤΑΣΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ Επιμέλεια κινηματογραφικού υλικού: ΓΙΑΝΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Μουσική διεύθυνση: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ Επιμέλεια κειμένων: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ Σε μια ιδέα του ΛΑΚΗ ΠΑΝΤΑ Ήχος: Sound control Διευθυντής φωτογραφίας: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ Καλλιτεχνική διεύθυνση: ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΑΣ Διεύθυνση παραγωγής: ΑΝΝΑ ΒΕΝΝΗ Γενική φροντίδα: ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ Εκτέλεση παραγωγής: PANTAS TV Κάμερες: Κ.ΖΕΡΒΑΣ ΑΡ. ΜΕΤΑΞΑΣ ΟΘ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Ρύθμιση εικόνας: Π. ΑΛΙΦΡΑΓΚΗΣ Ι. ΒΟΥΡΟΣ Ρύθμιση ήχου: Ι. ΜΑΚΡΙΔΗΣ Βίντεο – μοντάζ: Κ. ΛΕΚΚΟΣ Χ. ΑΛΕΒΙΖΟΣ Τελεσινέ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΙΡΑΣΚΗΣ Μακιγιάζ: Ε. ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Μακέττες: ΟΜ. ΑΚΙΑΝΙΔΗΣ Ηλεκτρολόγος: Ι. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ Ι. ΚΑΡΑΚΑΝΙΚΟΣ Βοηθός ηχολήπτη: Θ. ΧΟΡΜΟΒΑΣ Βοηθός φωτισμού: Κ. ΜΠΑΤΗΣ Μαγνητοσκόπηση: Studio ATA Κατασκευή σκηνικών: ΦΑΝΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ Τεχνήτης σκηνικών: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΣ Φροντιστήριο: ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑ Παραγωγή: ΕΡΤ Copyright 1985

Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ

Διάρκεια
01:02:46

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *