Η συνειδητή επιμονή της TV στην ηρωοποίηση ενός γυναικοκτόνου

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Δυο εβδομάδες τώρα, τα τηλεοπτικά κανάλια και πλειάδα ψηφιακών μίντια μετέτρεψαν την υπόθεση του γυναικοκτόνου σε σκληρό αδηφάγο ριάλιτι σόου. Κυνηγούν και προβάλλουν με κάθε λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής του δολοφόνου στη φυλακή, στήνουν με τον συνήθη ανθρωποφαγικό στιλ το κυνήγι της μικρής Λυδίας και της οικογένειάς της στην Αλόννησο. Αυτοί που αποφασίζουν για το θέαμα και το στήσιμο των «διασκεδαστικών» ειδήσεων δεν χαλάλισαν ούτε λεπτό αυτοκριτικής, ούτε καν αυτοσυγκράτησης, για τη συνειδητή συμμετοχή τους όλο το προηγούμενο διάστημα στο κυρίαρχο αφήγημα της κρατικής εξουσίας περί «αλλοδαπών δραστών», αλλά και στη διασπορά ρατσιστικού λόγου στην ελληνική κοινωνία. Ο ρόλος τους, εξάλλου, είναι αναγνωρισμένος — προπαγανδιστές της χειρότερης εκδοχής του κυρίαρχου αφηγήματος της όποιας εξουσίας.

Αλλάζοντας θέμα ή σελίδα μετά την ομολογία, όπως λένε και στα δελτία ειδήσεων, μετακίνησαν τη θεατρική απεικόνιση του σόου από τους «κτηνώδεις μετανάστες εγκληματίες» στον Μπάμπη τον πιλότο. Επιδόθηκαν στην κατασκευή της δημόσιας περσόνας του ως ήρωα στο ξεψάχνισμα του ημερολόγιου της δολοφονημένης γυναίκας, την οποία επιχείρησαν να παρουσιάσουν σχεδόν ως «προβληματική» σύζυγο με φοβίες. Κεντρικά δελτία κατ΄ όνομα «ειδήσεων» μετατράπηκαν σε μονοθεματικά, παρουσιάζοντας αποκλειστικά το έγκλημα με σκηνοθεσία ριάλιτι. Τελικά, δυο εβδομάδες μετά, το αλλοπρόσαλλο ανθρωποφαγικό τηλε-σόου κούρασε ακόμη και το αγαπημένο κοινό της TV, τους άνω των 55 ετών.

Δεκάδες επιστολές σε ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ καταγγέλλουν το «σήριαλ» του φόνου της Καρολάιν, τον δράστη του οποίου ούτε μια φορά δεν ανέφεραν ως γυναικοκτόνο, πιστά στον ρόλο των μίντια στη διατήρηση του πατριαρχικού μοντέλου εξουσίας στη ζωή και την εργασία. Ο δε δικηγόρος της οικογένειας προειδοποιεί με ασφαλιστικά μέτρα, απαιτώντας την απομάκρυνση των τηλεοπτικών καμερών από τα σοκάκια και τις αυλές της Αλοννήσου.


Έκπληκτοι και πάλι οι παρουσιαστές και ιθύνοντες θα αλλάξουν σελίδα, αναζητώντας το επόμενο έγκλημα, το επόμενο θέμα τους για να αποδείξουν ότι δεν κάνουν ενημέρωση αλλά παρέχουν υπηρεσία προς σκηνοθεσία έως διασκεδαστικού θανάτου του κοινού τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *