Ελεγχόμενη η κίνηση των δημοσιογράφων στο Τόκιο!

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Η παγκόσμια πρεμιέρα στην κατάλυση της ελεύθερης μετακίνησης των δημοσιογράφων θα γίνει στο Τόκιο, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρόσχημα την πανδημική κρίση. Όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή, οι ξένοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος ασφάλειας! Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω κινητών τηλεφώνων και GPS. Οι δημοσιογράφοι που δεν θα αποδεχθούν την παρακολούθηση χάνουν τις διαπιστεύσεις τους. Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που ζήτησε την ανάκλησή της, επισημαίνοντας πως παραβιάζεται τόσο το δικαίωμα της ιδιωτικότητας των δημοσιογράφων όσο και η ελευθερία του Τύπου. Η τυχόν επιτυχία στη νέα απόπειρα να περιοριστεί η δημοσιογραφική εργασία, που δοκιμάζεται στο σημαντικό διεθνές γεγονός των Ολυμπιακών αγώνων, επιταχύνει τον στόχο του ολοκληρωτικού ελέγχου στα μέσα ενημέρωσης.

Με πρόσχημα την κρίση Covid, εδώ και ένα χρόνο καταγράφονται επιθετικές κινήσεις περαιτέρω υποβάθμισης και ελέγχου ΜΜΕ και δημοσιογραφίας σε όλο τον κόσμο. Ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου ταυτοποιείται με διάφορες μορφές και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου παραδοσιακά οι δημοσιογράφοι αλλά και τα Μέσα ενημέρωσης κατείχαν αυξημένη αυτονομία και θεσμική κατοχύρωση στο όνομα του πλουραλισμού και της αστικής δημοκρατίας. Με πρόσχημα τη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων και παραπληροφόρησης πριν την πανδημία και την προστασία-ασφάλεια έναντι του ιού εδώ και ένα χρόνο, οι κυβερνήσεις δυτικών χωρών προχώρησαν σε εκτενείς περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων.

Πέρα από την οικονομική κρίση στα μίντια διεθνώς και τις διαπλεκόμενες σχέσεις των επιχειρήσεων ΜΜΕ με την επιχειρηματική και κυβερνητική εξουσία, αυξήθηκαν οι απαγορεύσεις στην πληροφόρηση από πρωτογενείς θεσμικές πηγές, προχώρησε η περιστολή δικαιωμάτων στην άσκηση της δημοσιογραφίας και ο έλεγχος της ενημέρωσης. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα, ο έλεγχος είναι ολοκληρωτικός, σχεδόν καθολικός, καθώς οι κυβερνήσεις Όρμπαν και Μητσοτάκη έχουν τη συναίνεση των μιντιαρχών στη μετατροπή του συνόλου των ΜΜΕ σε ενσωματωμένα όργανα κυβερνητικής προπαγάνδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *