«Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας”, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πρεμιέρα στις 30 Ιουνίου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα κάνει το νέο ντοκιμαντέρ της Αντζελίκ Κουρούνη, «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας“, η συνέχεια της εξαιρετικής δουλειάς της σκηνοθέτριας, «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση», όπου εξερεύνησε, με κίνδυνο της ζωής της και των συνεργατών της, το πώς λειτουργεί το νεο-ναζιστικό μόρφωμα.

Η ταινία θέτει τα ερωτήματα: Ποια μπορεί να είναι η αντίσταση στην άκρα δεξιά, τον φασισμό και τον ναζισμό; Η Δημοκρατία μπορεί να απαλλαγεί οριστικά από αυτές τις λαίλαπες, χωρίς να ποδοπατήσει τις αρχές της; Παρόλο που η δίκη κατά της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια, μια δίκη που προσδοκά να αποδείξει ότι η Χ.Α. δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα, όπως τα άλλα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση με στρατιωτικό χαρακτήρα και ιεραρχική δομή, η Χ.Α. παραμένει παρούσα στο πολιτικό πεδίο.

Πώς μπορούν κάποιοι γύρω μας να ψηφίζουν ακόμα Χ.Α.; Πώς ειναι δυνατόν 13,3 % των νέων μεταξύ 17 και 25 ετών να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή; Ένα μόρφωμα του οποίου τα μέλη και οι οπαδοί συνεχίζουν να επιτίθενται μέρα μεσημέρι σε δημοσιογράφους, δικηγόρους, πολιτικούς αντιπάλους, μετανάστες ;

Η μελέτη αυτού του μορφώματος ξεκίνησε το 2009 και όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά εξελίσσεται και βαθαίνει. Η σκηνοθέτιδα Angelique Kourounis, αφού ερεύνησε τη φύση και την οργάνωση του φασιστικού – νεοναζιστικού κόμματος, ψάχνει τις απαντήσεις που μπορούν να δοθούν στη Χ.Α.  Πώς εντέλει πρέπει να αντισταθούμε; Η απάντηση ανήκει στη δικαιοσύνη; Μπορεί να προκύψει από ένα μπαράζ των δημοκρατικών κομμάτων; Χρειάζεται ένα δημοσιογραφικό μποϊκοτάζ; Κοινωνική επαγρύπνηση; Σωστή παιδεία; Ή η αντίσταση πρέπει να είναι πιο δυναμική και μαχητική από τα παραπάνω;

Οι συνέπειες της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που εξαπλώνεται σε όλο και πιο πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την εδραιούμενη πολιτική αστάθεια,η απόρριψη των «κλασικών» πολιτικών ηγετών και η αποτυχία της αριστεράς να οργανωθεί απέναντι στο νεοναζιστικό καρκίνωμα είναι στον πυρήνα αυτού του ντοκιμαντέρ,που προσπαθεί να καταλάβει γιατί η Χ.Α. είναι ακόμα παρούσα στην πολιτική σκηνή.

Η Χ.Α. δεν έχει μετακινηθεί από την ιδεολογία της ούτε μετέβαλε τη στρατηγικής.  Ο μαύρος μαίανδρος στο κόκκινο φόντο που θυμίζει απροκάλυπτα τη σβάστικα είναι μονίμως αναρτημένος στα γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας. Η Χ.Α. είναι παρούσα σε κάθε εκλογική διαδικασία, λειτουργεί σαν χρήσιμο πολιτικό σκιάχτρο , διατηρεί το 8% στις δημοσκοπήσεις, ενώ τα μέλη της αυτοπροβάλλονται ως μάρτυρες του έθνους. Ωστόσο, η ιστορική δίκη που είναι σε εξέλιξη έχει πληγώσει τη Χ.Α. 
Αυτή η δίκη που μπορεί να συγκριθεί σε σημασία και ίσως να ξεπερνά τη δίκη της Νυρεμβέργης αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του νέου ντοκιμαντέρ. Η Angelique Kourounis έχει αφιερώσει πολλά χρόνια δουλειάς γύρω από το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα, που μετά από δεκαετίες εγκληματικής δράσης βρίσκεται τρίτο στην πολιτική σκακιέρα .

Αυτή είναι η τέταρτη ταινία της Αντζελίκ Κουρούνη για αυτό το θέμα. Μετά την προβολή της στο Φεστιβάλ θα ακολουθήσουν προβολές και συζητήσεις στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Περισσότερα εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *