Το πλέον εντυπωσιακό στη μούφα-είδηση ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου “διόρισε” τη μαμά της κυρία Λίνα Αλεξίου στη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν είναι το πάθος των αντιπολιτευόμενων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιστοσελίδων να παράξουν με κάθε τρόπο πολεμικά δημοσιεύματα. Το τραγικό είναι ότι αυτή η μούφα- είδηση αναπάράχθηκε σε χρόνο dt από εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες και blogs, αναγράφοντας ή όχι την πρώτη πηγή “ενημέρωσης”. Το τραγικό είναι ότι η μούφα -είδηση ανακατεύτηκε με άλλες εκτιμήσεις και γεγονότα, παράγοντας άλλα διαφορετικά “κομμάτια” πληροφόρησης σχετικά με το στόχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει με τους καναλάρχες. Και τελευταίο τραγικό είναι αυτή την πληροφόρηση τη θεώρησαν “ενημέρωση” και όσοι ολημερίς γκρινιάζουν ή βρίζουν στα face μπούκια τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους….
Η πραγματικότητα-ως συνήθως- είναι απλή. Η κυβέρνηση, που δυσκολεύεται να τοποθετήσει τα νέα μέλη του ΕΣΡ (το γιατί, για ποιο στόχο και ποιους εξυπηρετεί θα άξιζε πράγματι να γίνει ένα καλό ρεπορτάζ), εξ΄ανάγκης αναβάθμισε την ήδη εδώ και 4 χρόνια αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου Λίνα Αλεξίου σε πρόεδρο. Για να υπογράφει προμήθειες, μισθούς, κ.λ.π., μέχρι να αρθεί το κυβερνητικό “αδιέξοδο”.
Και ενώ η πραγματική είδηση είναι η καθυστέρηση ανανέωσης της θητείας τους ΕΣΡ, γεγονός που δημιουργεί μείζονα ζητήματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να κάνει “πόλεμο” με την τηλεοπτική διαπλοκή, “είδηση” έγινε ο εσωτερικός ανασχηματισμός του Συμβουλίου.
Πέρα από το μένος των ιστοσελίδων ενάντια στην κυβέρνηση (μην ξεχνάμε τη συζήτηση που άνοιξε για το αν θα επιβληθεί αγγελιόσημο(εργοδοτική εισφορά δηλαδή) και Ειδικός Φόρος στο Διαδίκτυο, τις προφορικές προς το παρόν διακηρύξεις της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα ΜΜΕ, κ.λ.π.), το μείζον ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι το Εργασιακό.
Ναι το εργασιακό. Γιατί στις εν λόγω ιστοσελίδες με ανοχή της ΕΣΗΕΑ και δεκάδων συνδικαλιστών των ΜΜΕ, επικρατεί Μεσαίωνας.
Ο επικεφαλής, αρχισυντάκτης, συνήθως απολυμένος από παραδοσιακό Μέσο, πληρώνεται το ανώτερο με 1.000 ευρώ για να “καθοδηγεί” την ιστοσελίδα. Από κάτω του, δεκάδες άτομα που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι, εξαναγκάζονται να παράγουν ειδήσεις, συνήθως με τη μέθοδο του copy paste με αμοιβή από 200 ως και 400 ευρώ το πολύ.
Σε ορισμένες μόνο ιστοσελίδες ο μισθός είναι “αξιοπρεπής”, δηλαδή 800 ευρώ για 10ωρες βάρδιες, χωρίς Σάββατα-Κυριακές, εννοείται. Και χωρίς μισθό, επίσης εννοείται. Με δελτίο παροχής σε όλες τις περιπτώσεις.
Αυτοί οι “δημοσιογράφοι” καθοδηγούμενοι από τον δημοσιογράφο, άκουσαν το όνομα, είδαν την είδηση και νόμιζαν πως έπιασαν λαυράκι.
Σε χρόνο dt το copy paste έκανε τη δουλειά του.
Το ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ανοιχτά και χωρίς άλλη καθυστέρηση γιατί καθυστερεί η πλήρης ανανέωση του ΕΣΡ που είναι σημαντικός κόμβος στην αρχιτεκτονική της πολιτικής της έναντι των ΜΜΕ και των ιδιοκτήτων τους, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.