Ο ΟΗΕ σε έκκληση για την Ελευθερία του Τύπου τη στιγμή που το κοινό θεωρεί τα ΜΜΕ ελεγχόμενα

Πηγή: ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 94 (Μάρτης 2021)

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.  Την ίδια ώρα όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του jodi.graphics “Το 83% στην Ελλάδα θεωρεί πως τα ΜΜΕ δεν παρέχουν πληροφορίες απαλλαγμένα από επιχειρηματικές ή πολιτικές πιέσεις. Ακολουθεί η Τσεχία όπου το ποσοστό είναι 71% και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 68%. Στον αντίποδα βλέπουμε την Φινλανδία (όπου το 21% θεωρεί πως τα ΜΜΕ παρέχουν πληροφορίες με βάση επιχειρηματικές ή πολιτικές πιέσεις), την Ολλανδία (23%) και την Δανία (29%)”. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου δήλωσε: Σε πολλές χώρες οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικές ενημέρωσης αντιμετωπίζουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει, παρατηρεί περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως παρά τις δραματικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Tύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, σημειώνει και αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, προτρέπει «να επαναλάβουμε τις προσπάθειες για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, ώστε η πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους».

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στις παγκόσμιες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων, επιβεβαιωμένων και καθολικά προσβάσιμων πληροφοριών για τη σωτηρία ζωών και την οικοδόμηση ισχυρών και ανθεκτικών κοινωνιών.

Εν συνεχεία, εστιάζει στον ρόλο των δημοσιογράφων και σημειώνει πως «μάς βοηθούν να πορευόμαστε σε έναν ταχέως μεταλλασσόμενο και συχνά υπερφορτωμένο τοπίο πληροφοριών, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες ανακρίβειες και αναλήθειες».

Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Έχουν πλήξει πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί περιορίζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση. Φήμες, ανακρίβειες και ακραίες διχαστικές γνώμες έρχονται να καλύψουν το κενό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *