«Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στην Ελλάδα λένε οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα

Η Θέση της Ελλάδας στην κλίμακα της ελευθερίας του Τύπου (2002-2021), σύμφωνα με τις μετρήσεις των RSF

Στη χώρα που τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα δεν παίρνουν θέση και δεν διεκδικούν την ελευθερία της ενημέρωσης, κάνει αίσθηση η αναφορά της οργάνωσης “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα (RFS) στη φετινή έκθεση της για την “Ελευθερία του Τυπου” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα στις 3 Μάϊου. Τι λέει η αναφορά στην Ελλάδα; Αυτό που ο δημοσιογραφικός κλάδοςε βιώνει με ένταση το τελευταίο διάστημα. “Η ελευθερία του Τύπου επλήγη στην Ελλάδα το 2020″. Όπως σημειώνει στην αναφορά της “η συντηρητική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή των πληροφοριών στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία του κορωνοϊού όσο και την προσφυγική κρίση. Τα ερευνητικά ΜΜΕ και τα ΜΜΕ που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από την αμφιλεγόμενη εκστρατεία δημόσιας πληροφόρησης 20 εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με τον ιό”. (Λίστα Πέτσα)

Ο έλεγχος της πρόσβασης στο ρεπορτάζ υγείας είναι το δεύτερο σημείο. “Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης προτού αναφερθούν σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα ΜΜΕ”.

Η λογοκρισία για την προβολή μη αρεστών ειδήσεων-ρεπορτάζ είναι το τρίτο σημείο. “Τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδίδουν βίντεο που κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο έδειχνε τον πρωθυπουργό να αγνοεί τους κανόνες αποκλεισμού. Η αστυνομία κατέφυγε στη βία και τις αυθαίρετες απαγορεύσεις για να παρεμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά”. Αναφέρεται ως παράδειγμα την πίεση και τις απαγορεύσεις σε δημοσιογράφους στη Λέσβο για να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη της Μόριας. Όπως επίσης και η σύλληψη μελών ομάδας Γερμανών ελεύθερων επαγγελματιών που προσπάθησαν να καλύψουν την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό συνεργείο ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς κατηγορίες. Η ΕΡΤ η οποία ελέγχεται άμεσα από τον πρωθυπουργό λογόκρινε αναφορές για τα νέα στρατόπεδα μεταναστών.

Η αστυνομική βία, 4ο σημείο. “Στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν επετειακή διαδήλωση (αναφέρονται στα γεγονότα της 6ης Δεκέμβρη) στο τέλος του 2020 και έσυρε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19, προσάγοντάς τον άμεσα».

Τελευταίο σημείο που αναφέρεται είναι η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που συγκλόνισε τον δημοσιογραφικό κλάδο. 

 

τα δημόσια κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε τα μέτρα περιορισμού του ιού»*Εμπόδιση κάλυψης προσφυγικού ζητήματος στα νησιά: «Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά»*Αστυνομική βία και παρενοχλήσεις σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους κατά την κάλυψη διαδηλώσεων: «*Δολοφονία Καραιβάζ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *