Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
Ο αγώνας για την ελεύθερη ενημέρωση να δοθεί από τους δημοσιογράφους, η ΕΣΗΕΑ αρνείται να διεκδικήσει, οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη υποταγή
Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας πείνας της δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου, κατά δήλωση της ατομική πράξη «εξέγερσης της συνείδησης», για την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου και την παράδοση της δημοσιογραφίας στην υπηρεσία της κυβερνητικής εξουσίας, η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατάφερε να πάρει θέση. Χωρίς να αναφέρει λέξη για την απεργία πείνας ή τα αιτήματα, επιχειρεί να απαντήσει με την προσφιλή αποτυχημένη συνδικαλιστική μέθοδο. Να μιλήσει για όλα χωρίς να λέει τίποτε, χωρίς να πράττει τίποτε.
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τρίτης στις 30 Μαρτίου, η συζήτηση περιορίστηκε εσκεμμένα αποκλειστικά στο θέμα της δεοντολογίας, αφήνοντας εκτός προβληματικής και ανάγκης παρέμβασης του σωματείου τη μετατροπή των δημόσιων ΜΜΕ ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο σε «υπηρεσίες ενημέρωσης» του Μαξίμου, τα φαινόμενα λογοκρισίας, τη χειραγώγηση Μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων από τα ορατά κέντρα εξουσίας, τη φίμωση της οποιαδήποτε αντίθετης από την κυβέρνηση φωνής στα ΜΜΕ, την εργοδοτική πίεση και λογοκρισία.
Η πλειονότητα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επέλεξε για μια ακόμη φορά να μην κατονομάσει τους υπαίτιους στην αναγνωρισμένη καταπάτηση της δεοντολογίας και χειραγώγησης δηλώνοντας πως υπάρχουν τα πειθαρχικά όργανα της.
Με την ανακοίνωση-απάντηση στα αιτήματα της απεργού πείνας, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταδεικνύει πάλι πως «αγωνίζεται» για την ελεύθερη ενημέρωση με ανέξοδες ανακοινώσεις, τακτική που οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη υποταγή.
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή συνειδητοποιώντας πως το θέμα της λογοκρισίας και το αίτημα για αίτημα ελεύθερη, ακηδεμόνευτη ενημέρωση αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα και ζήτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος των μαχόμενων συναδέλφων, κατέθεσε πρόταση -από την πρώτη στιγμή της απεργίας πείνας- να αναλάβει η ΕΣΗΕΑ μαζί με το Διασωματειακό την οργάνωση του κλάδου και την πραγματοποίηση συμβολικής αγωνιστικής κινητοποίησης στο Σύνταγμα, έξω από το κτίριο της Βουλής.
Οι δημοσιογράφοι που βιώνουν καθημερινά την πίεση της χειραγώγησης, του ελέγχου, της λογοκρισίας και των άθλιων εργασιακών συνθηκών, ελάχιστα έχουν να περιμένουν από αυτό το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο αγώνας για την ελεύθερη ενημέρωση αφορά όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση και από αυτούς θα δοθεί.