Μαρίνα Βήχου: Ας μιλήσουμε λοιπόν για εκβιασμούς

Αναδημοσίευση από το Κουτί της Πανδώρας

4η μέρα απεργίας πείνας έξω από την ΕΣΗΕΑ

Με έκπληξη διάβασα στην ανακοίνωση της Ματίνας Παπαχριστούδη, εκπροσώπου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, ότι η πλειοψηφία του ενδεκαμελούς της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή οι παρατάξεις “Ενωμένοι Δημοσιογράφοι” και “Νέα ΕΣΗΕΑ” χαρακτήρισαν”εκβιαστική” κίνηση την κάθοδο μου σε απεργία πείνας με αίτημα την ελεύθερη και πολύπλευρη ενημέρωση.

Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας το εννοείτε; Είναι δηλαδή εκβιασμός το να διεκδικείς να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο καταγραφής περιστατικών παραβίασης του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ώστε να καταγράφονται σε καθημερινή βάση τα περιστατικά και αυτόματα να βγαίνουν οι ανακοινώσεις καταδίκης τους από την ΕΣΗΕΑ;

Είναι εκβιασμός να ζητάει κανείς να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι στους τόπους δουλειάς για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους βάση του δικού μας Συντάγματος, του Κώδικα Δεοντολογίας;

Είναι εκβιασμός το αίτημα για υπαγωγή της ΕΡΤ και του ΑΠΕ υπό τον έλεγχο διακομματικής επιτροπής της Βουλής;

Είναι εκβιασμός το αίτημα οι ενημερώσεις των δημοσιογράφων από την Επιτροπή Λοιμωξιολογων και τον κύριο Χαρδαλιά να γίνονται με παρακολούθηση δια ζώσης η εξ αποστάσεως, όμως με δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταθέτουν εκείνη την ώρα τις ερωτήσεις τους, χωρίς να της έχουν προκαταθεσει, χωρίς την ενημέρωση; Είναι εκβιασμός να ζητάω η ΕΣΗΕΑ να θέσει προς έρευνα στην κυβέρνηση το γεγονός ότι ο υπόδικος για συμμετοχή στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης πραγματοποιεί ηχογραφημένες εκπομπές από τις φυλακές Δομοκού για ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης; Θα συμφωνούσατε να πράξει το ίδιο στα πλαίσια της ισονομίας και ο Δημήτρης Κουφοντινας;

Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας τα αιτήματα που έθεσα είναι απλά δημοκρατικά αιτήματα, ούτε αριστερά ούτε επαναστατικά. Μάλιστα αν στο Συμβούλιο σας μετείχε ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος είμαι βέβαιη ότι θα συμφωνούσε με αυτά, όπως είναι βέβαιο ότι συμφωνεί και η πλειοψηφία του κλάδου μας αν ετίθεντο σε ψηφοφορία.

Όμως κι εσείς κυρία Γυπακη, αν θυμάμαι καλά μου είπατε ότι είναι λογικά τα αιτήματα που εθεσα, αλλά διαφωνήσατε με την μέθοδο της απεργίας πείνας.

Κοιτάξτε κύριοι και κυρίες συνάδελφοι. Είτε είναι λογικά τα αιτήματα, συμφωνείτε και τα υιοθετείτε με δελτίο τύπου και υποχρεωτική ανάρτηση στο ΑΠΕ και στην ΕΡΤ- εννοώντας να μη μείνουν νεκρό γράμμα στα πρακτικα- είτε διαφωνείτε ως προς την ουσία, αλλά τότε να βγείτε να το πείτε ανοιχτά στον κλάδο και στην κοινωνία, που έχει πλέον “ανέβει στα κεραμμυδια” για την τυφλή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση που υφίσταται τόσους μήνες και γυρνάει πλέον την πλάτη στα χρυσοπετσωμενα ΜΜΕ.

Παρεπιπτόντως να σας ενημερώσω ότι εκβιασμός σημαίνει να προσπαθείς να αναγκάσεις κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν εσείς θέλετε η δεν θέλετε να αποδεχτείτε τα αιτήματα του κλάδου.

Επίσης άλλο ερώτημα είναι αν είστε τόσο ευαίσθητοι στο θέμα των εκβιασμών, πως δεν βλέπετε ότι τόσο οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες ΜΜΕ όσο και η κυβέρνηση είναι που κατά κόρον εκβιάζουν συναδέλφους, αποσκοποντας στην εξυπηρέτηση δικών τους συμφεροντων.

Καταλαβαίνω ότι σας έφερε σε δυσκολη κατάσταση η κίνηση μου. Όμως η δύσκολη κατάσταση αφορά την συνείδηση σας εν όψει των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται στο χώρο της ενημέρωσης με την σταδιακή καθιέρωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που βέβαια και γι’ αυτά θα πρέπει να ισχύσει ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Και για μένα πάντως μη νομίζετε η κάθοδος μου σε απεργία πείνας ήταν καθαρά συνειδησιακή πράξη, που απορρέει από την τοποθέτησή μου στον χώρο της παθητικής Αντίστασης και στο κίνημα που ενέπνευσε ο μεγάλος Ινδός φιλόσοφος και αγωνιστής Μαχάτμα Γκάντι. Δικό του “φερέφωνο” μπορείτε να με χαρακτηρίσετε, όμως κανενός άλλου, εκτός αν θέλετε να προσβάλετε την δική σας αξιοπιστία…

Και παρεπιπτόντως να σας ενημερώσω ότι για την κάθοδο μου σε απεργία πείνας ενημέρωσα και τον Διεθνή Οργανισμό Δημοσιογράφων, φρονοντας ότι πρέπει να ενημερωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *