Ο γραφειοκρατικός-πελατειακός συνδικαλισμός αρνείται να παλέψει ενάντια στη φίμωση, τη λογοκρισία, την απόπειρα ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας

Δήλωση “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” για την απεργία πείνας της Μαρίνας Βήχου

Το σωματείο των δημοσιογράφων διαφωνεί να διεκδικήσει μαχητικά και ανυποχώρητα ο δημοσιογραφικός κλάδος τα αυτονόητα. Την ελευθερία της ενημέρωσης και του Τύπου ενάντια στη φίμωση, τη λογοκρισία, την καταπάτηση της στοιχειώδους δεοντολογίας. Το αρνείται με ευθύνη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και πολύ συγκεκριμένων παρατάξεων που δεν κρύβουν την πολιτική καταγωγή και υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά κατηγορούν τους άλλους για πολιτικό ακτιβισμό! Η πλειονότητα στο ΔΣ στο σωματείο των δημοσιογράφων κρύβεται πίσω από τις δεκάδες ανακοινώσεις που έβγαλε στο παρελθόν και συνεχίζει να βγάζει από το κτίριο της οδού Ακαδημίας, αρνούμενη να τεθεί επικεφαλής στην αναγκαία μάχη υπεράσπισης της δημοσιογραφικής δουλειάς. 

Από χθές το πρωί έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην οδού Ακαδημίας η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου ξεκίνησε απεργία πείνας. Μια ατομική πολιτική πράξη διαμαρτυρίας έξω από το “σπίτι” της, το σωματείο των εργαζομένων δημοσιογράφων. Τα αιτήματα της όπως και το κείμενο αρχών διαβάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Αιτήματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αυτονόητα, θα είχαν ήδη συμβεί χωρίς να απαιτείται καμία κινητοποίηση έξω από το σωματείο των δημοσιογράφων.

Η συζήτηση επ’ αυτών ήταν θυελλώδης και με την απουσία αρκετών από τα μέλη του 11μελους συμβουλίου. Η βασική θέση των δυο παρατάξεων “Ενωμένοι δημοσιογράφοι” και “Νέα ΕΣΗΕΑ” παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Η “απεργία πείνας” θεωρείται “εκβιασμός” της ΕΣΗΕΑ που έχει διοίκηση εκλεγμένη σε εκλογές. Επιχείρημα που χρησιμοποιεί διαρκώς και η κυβέρνηση στον συστηματικό ολοκληρωτικό έλεγχο των δημόσιων ΜΜΕ. Βαφτίζουν αυτά τα μέλη την έντονη κριτική και αμφισβήτηση της κοινωνίας έναντι των ελεγχόμενων και συναλλασσόμενων με την κρατική εξουσία συστημικών ΜΜΕ και την αποδεδειγμένη κρατική παρέμβαση λογοκρισίας και αυθαιρεσίας ως “επίθεση στους δημοσιογράφους”! Στάση που αποκαλύπτει το ποιούς τελικά καλύπτουν διατηρώντας το γραφειοκρατικό πελατειακό μοντέλο συνδικαλισμού τη στιγμή που στον κλάδο οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας, σε φρενήρεις ρυθμούς και εργασιακή επισφάλεια, βιώνουν στη δουλειά τους πολυεπίπεδους δεσμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τους ολιγάρχες των ΜΜΕ. Βιώνουν μια βασανιστικά ασφυκτική πίεση στην επιβολή της αναπαραγωγής του κυρίαρχου αφηγήματος, διαπιστώνουν καθημερινά την παραβίαση των βασικών κανόνων δεοντολογίας και τη μετατροπή της ενημέρωσης σε μηρυκασμό των κυβερνητικών non paper και «διαρροών». Εντυπωσιακή είναι και η σιωπή όλων των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, μετέχουν στο ΔΣ ή αντιπολιτεύονται το προεδρείο. 

Η θέση της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Στην κοινωνία και στα αιτήματα της συναδέλφου Μαρίνας Βήχου που προχώρησε σε απεργία πείνας υπέρ του θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης, ακηδεμόνευτης ενημέρωσης από τους δημοσιογράφους, το σωματείο απαντά σε συνεργασία με τις άλλες ενώσεις στο Διασωματειακό σε άμεση κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Η βιομηχανία ανακοινώσεων όχι μόνο δεν αρκεί, πλέον πιστοποιεί τη “συνενοχή” του συνδικαλιστικού σωματείου στην φίμωση της ενημέρωσης.

Αυτό που προτείνουμε άμεσα είναι να αναλάβει η ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό την οργάνωση αγωνιστικής διεκδίκησης έναντι της κυβέρνησης και των εργοδοτών των ΜΜΕ ως απάντηση στην επιβολή του κλίματος αυταρχισμού, λογοκρισίας, γενικευμένου ελέγχου και τις απόπειρες ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής δουλειάς.

Σε αυτό την αγωνιστική διεκδίκηση μπορεί και οφείλει να ανθίσει ο διάλογος και για Παρατηρητήριο Δεοντολογίας και για τις συγκεκριμένες μορφές λειτουργίας των δημόσιων ΜΜΕ.

1 comment for “Ο γραφειοκρατικός-πελατειακός συνδικαλισμός αρνείται να παλέψει ενάντια στη φίμωση, τη λογοκρισία, την απόπειρα ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *