Συλλογή υπογραφών εργαζoμένων στα ΜΜΕ ενάντια στην λογοκρισία του facebook

 Σε εξέλιξη βρίσκεται καμπάνια συλλογής υπογραφών εργαζόμενων στα ΜΜΕ (έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 200 υπογραφές) ενάντια στη στοχευμένη λογοκρισία στην πλατφόρμα του facebook με επίκεντρο την κάλυψη των κινητοποιήσεων υπέρ των δικαιωμάτων του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Το κείμενο κάνει σαφές πως τέτοιες παρεμβάσεις αποτελούν ουσιαστικά απόπειρες καταστολής της ελευθερίας του Τύπου.

Αν είστε δημοσιογράφος, φωτορεπόρτερ ή εργαζόμενος σε ΜΜΕ μπορείτε να υπογράψετε ΕΔΩ

Το facebook έχει αποκαταστήσει ορισμένες από τις δημοσιεύσεις ωστόσο παραμένουν εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμοί σε κατάσταση αναστολής ή περιορισμού. Ακολουθεί το κείμενο:

Εμείς οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη μαζική επιθετική επιλεκτική και στοχευμένη λογοκρισία στην πλατφόρμα του facebook, με επίκεντρο την κάλυψη των διαδηλώσεων-εκδηλώσεων υπέρ των δικαιωμάτων του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Λογοκρισία η οποία άρχισε με αφαίρεση αναρτήσεων, δηλώσεων στήριξης πολιτών, φορέων και χρηστών στα δικαιώματα φυλακισμένου ατόμου που εκτίει την ποινή του και κορυφώθηκε το πρώτο 3ήμερο του Μαρτίου, με το σβήσιμο ενημερωτικών παραπομπών, φωτορεπορτάζ και ενημερωτικών ιστοσελίδων σε δεκάδες επαγγελματίες δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και ανεξάρτητες ηλεκτρονικές εκδόσεις.
Με δεδομένο ότι αποκαλύφθηκε ο ρόλος συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών η οποία έχει σχέσεις και παρέχει υπηρεσίες στο ελληνικό κράτος και παράλληλα ανέλαβε το ρόλο του “ελεγκτή” περιεχομένου στο facebook με έδρα στην Αθήνα, εκφράζουμε την αυτονόητη ανησυχία μας για τη λειτουργία αθέατων και ανεξέλεγκτων μηχανισμών λογοκρισίας στο έργο και τη δράση των επαγγελματιών της ενημέρωσης.

Μηχανισμών που δεν υπόκεινται σε κανένα δημόσιο έλεγχο ή κανόνες δικαίου και όπως αποδείχθηκε μπορούν “να εξαφανίσουν” πειστήρια γεγονότων, να σβήσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη και ενημέρωση στα ψηφιακά δίκτυα. Η λογοκριτική παρέμβαση δεν ήταν μόνο εκτεταμένη ήταν κυρίως μονομερής, κάτι που καταδεικνύει εμφανώς τον πραγματικό στόχο όσων έδωσαν την εντολή.

Οι εξηγήσεις του facebook περί συνεργασίας του ανθρώπινου παράγοντα και της τεχνητής νοημοσύνης στην ανεύρεση “ακατάλληλου περιεχομένου” και του λάθους που μπορεί να συμβεί, δεν μας πείθουν. Πολύ περισσότερο που η ίδια η εταιρεία παραδέχεται πως η “ουδέτερη αναφορά στον Δ.Κουφοντίνα, την απεργία πείνας ή τις διαμαρτυρίες δεν παραβιάζει τις πολιτικές του”. Απευθυνόμαστε στις συνδικαλιστικές μας ενώσεις και τη Διεθνή Ομοσπονδία δημοσιογράφων με αίτημα να εκφραστεί η διαμαρτυρία μας προς κάθε κατεύθυνση σε κυβέρνηση και facebook, για κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας, για απροκάλυπτη λογοκρισία στο έργο δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ στην κάλυψη γεγονότων.

Δηλώνουμε πως τέτοιες παρεμβάσεις αποτελούν ουσιαστικά απόπειρες καταστολής της ελευθερίας του Τύπου.

1 comment for “Συλλογή υπογραφών εργαζoμένων στα ΜΜΕ ενάντια στην λογοκρισία του facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *