Αντιδράσεις για την καταστολή των ΜΜΕ, αλλά… εκτός συνόρων!

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Είναι η δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες συνεχόμενη αναφορά των «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» για τις απόπειρες ελέγχου και περιορισμού της ελευθερίας ενημέρωσης και την κρατική αυθαιρεσία στην Ελλάδα. Η διεθνής οργάνωση, μετά την καταγγελία «ωμής βίας» και «αυθαίρετων απαγορεύσεων» στο έργο δημοσιογράφων από διεθνή ΜΜΕ για ρεπορτάζ για το προσφυγικό στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2020, επανήλθε την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «απειλή» στην ελευθερία της ενημέρωσης. Αιτία το νέο δόγμα ασφάλειας Χρυσοχοϊδη στις διαδηλώσεις, για το οποίο οι εγχώριες συνδικαλιστικές ενώσεις, ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ, δεν έχουν μπει στον κόπο να καταγγείλουν. Αντιθέτως, μετά από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό, βιάστηκαν, κυριολεκτικά, να θάψουν το θέμα.

Για κακή τους τύχη, λίγες μόνο μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις Χρυσοχοΐδη ότι οι «δημοσιογράφοι-φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν διαδηλώσεις και να βρίσκονται σε όποιο σημείο θέλουν», συνελήφθη στη διαδήλωση για τον Δ. Κουφοντίνα φωτορεπόρτερ του Documento! Μάλιστα, με ψευδή μαρτυρία των αστυνομικών ότι δεν είχε έγγραφα που αποδείκνυαν το ποιος είναι, όταν η εικόνα της μεταφοράς του στη ΓΑΔΑ με τα έγραφα που είχε στα χέρια του κυκλοφόρησε δημόσια. Η σύλληψή του και πάλι δεν προκάλεσε αντίδραση στις συνδικαλιστικές ενώσεις. Κάτι ψιθύρισαν πως δεν ήταν… μέλος! Επιχείρημα που τα κάνει ακόμη χειρότερα για την υποταγή τους. Με αυτό, προσφέρουν ανοιχτά και κραυγαλέα την υποστήριξή τους στην κατασταλτική πολιτική που επιχειρείται στον χώρο των ΜΜΕ και των ανθρώπων τους.

Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο όπου και στον χώρο των μίντια σχεδιάζεται η επιβολή καταστολής σε κάθε κάλυψη και ρεπορτάζ που δεν είναι υποταγμένα στην κυρίαρχη χειραγώγηση και προπαγάνδα. Είναι ένα βήμα μετά την επιβολή λογοκρισίας και ελέγχου της ενημέρωσης και θα προωθηθεί με σειρά άλλων μέτρων για τα κοινωνικά δίκτυα και την πληροφόρηση ανεξάρτητων μέσων και φωνών.

Η καταγγελία της κρατικής αυθαιρεσίας από διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς πιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό την κατάντια του συνδικαλισμού στον δημοσιογραφικό κλάδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *