Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” καταγγέλλει τη στάση της ΕΣΗΕΑ

Αθήνα 27 Ιανουαρίου

Προς μέλη ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Συνάδελφοι, τελικά η ΕΣΗΕΑ δηλώνει δημόσια πως αποδέχεται την αστυνομία στις αίθουσες σύνταξης…Αν νομίζετε πως ο παραπάνω χαρακτηρισμός είναι “συνθηματολογία”, σας παραπέμπω στη σημερινή καταγγελία της ΕΦΕ για το νέο περιστατικό βίας ενάντια σε φωτορεπόρτερ (επισυνάπτω την καταγγελία). Σήμερα που το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κατά πλειοψηφία φαντάζομαι, εκτίμησε πως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοίδη, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τους δημοσιογράφους. Πείσθηκε δε, επειδή άλλαξε μια πρόταση στο σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων και δεν θα επιβάλλει να φοράνε οι δημοσιογράφοι “κίτρινα γιλέκα”. Το αυτονόητο δηλαδή, το οποίο παρουσιάζεται από την ΕΣΗΕΑ ως “νίκη”(;)

Η θέση μου, θέση που εκφράστηκε και από άλλα μέλη της μειοψηφίας στο ΔΣ, παραμένει σαφής. Η ΕΣΗΕΑ όφειλε να καταγγείλλει το συνολικό σχέδιο διαχείρισης, το οποίο-επιμένω- είναι κομμένο και ραμμένο στα πρότυπα των ρυθμίσεων “καθολικής ασφάλειας” που περνάει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δόγμα αυθαιρεσιών και κατασταλτικών μεθόδων για την επίθεση στις διαρκώς διογκούμενες λαϊκές αντιδράσεις. 

Στο σχέδιο συνεχίζουν και ισχύουν:

– Ο χώρος “μαντρώματος” δημοσιογράφων (αν θέλουν να προσφύγουν εκεί σε περίπτωση επεισοδίων-σύμφωνα με την αλλαγή που έγινε)

-Ο επικεφαλής υπεύθυνος αξιωματικός που θα “ελέγχει” τους δημοσιογράφους- φωτορεπόρτερ

– Η προειδοποίηση για την παρέμβαση της αστυνομίας πριν τα επεισόδια για να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές (και οι δημοσιογράφοι;, όπως στη Γαλλία)

-Η ενημέρωση της αστυνομίας για τις χαρακτηριζόμενες “ψευδείς ειδήσεις” που διασπείρουν και παραπληροφορούν μέσω διαδικτύου, με την “παρουσίαση των γεγονότων και την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news)”, με την “αξιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού” της αστυνομίας (όπως στη Γαλλία).

Οι δυο παρατάξεις στο ΔΣ, των “Ενωμένων δημοσιογράφων” και της “Νέας ΕΣΗΕΑ” σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενώσεις δημοσιογράφων στις άλλες χώρες της Ευρώπης, αποδέχονται πλήρως το δόγμα καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που ισχύει και ενάντια σε δημοσιογράφους-φωτορεπόρτερ που δεν κρύβονται πίσω από τις ασπίδες της αστυνομίας, συναινώντας στην καταστρατήγηση της ελευθερίας της ενημέρωσης. 

Την ώρα που η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σε επίπεδο προεδρείου με τις παρατάξεις “Ενωμένοι δημοσιογράφοι” και “Συσπείρωση” ή “πρόσκαιρη-ευκαιριακή” ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις και στοχεύσεις, δηλώνει πως “δεν ασκεί” πολιτική και δεν μετέχει σε πολιτικά παιχνίδια, την ίδια στιγμή διακρίνεται για την άσκηση μέγιστης πολιτικής δράσης.

Πως αλλιώς να εκληφθεί η ανακοίνωση ενάντια στην αγωγή που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για θέμα εφημερίδας που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενάντια στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η θέση της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” είναι σαφώς ενάντια στην κατάθεση αγωγών σε δημοσιογράφους. Είναι όμως και ενάντια στη διασπορά ψευδών, παραπλανητικών ειδήσεων από “εκδότες” που διαθέτουν εφημερίδες, στελέχη άλλων εκδοτών ή στελέχη-δημοσιογράφους που καθορίζουν πολιτικές γραμμές. Για αυτά που επίσης “έπαιξαν” στην πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήταν γνωστά σε όλους, η πλειοψηφία των δυο παρατάξεων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν βρήκε να πει λέξη. Βιάστηκε για μια ακόμη μια φορά να υπερασπιστεί χωρίς αστερίσκους ή προσχήματα, εκδότες και να πάρει σαφή πολιτική θέση υπέρ του κυβερνητικού κόμματος. 

Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για το σχέδιο Χρυσοχοϊδη, δηλώνει πως θα βρίσκεται διαρκώς απέναντι από την κατασταλτική εξουσία. Καλεί δε τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ να αντιδράσουν στην πράξη και στις διαδηλώσεις ενάντια στις επιχειρήσεις “μαντρώματος” τους, αποκαλύπτοντας τις αυταρχικές μεθόδους και τη βία των αστυνομικών δυνάμεων. 

Για την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Ματίνα Παπαχριστούδη

2 comments for “Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” καταγγέλλει τη στάση της ΕΣΗΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *