Περιορισμός της Ελευθερίας του Τύπου στις διαδηλώσεις με το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Αναδημοσίευση από το thepressproject.gr

Τον περιορισμό των δημοσιογράφων σε έναν συγκεκριμένο χώρο, τον οποίον θα ορίζει η Αστυνομία, προβλέπει το νέο σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Αστυνομία του 21ου αιώνα», όπως ανέφερε ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Μέσα σε ένα πολυσέλιδο κείμενο που παρουσιάζει μία εξαιρετικά ωραιοποιημένη και μακριά από την πραγματικότητα εικόνα της δράσης της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις και υπόσχεται «κλιμάκωση» των μέτρων που χρησιμοποιούνται, η ελευθερία του Τύπου περιορίζεται με πρόσχημα την «προστασία των δημοσιογράφων» και με σκοπό «την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια». Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά στην «επικοινωνιακή διαχείριση» και την «αντιμετώπιση των fake news του διαδικτύου».

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε μετά βαϊων και κλάδων το αναλυτικό σχέδιό του για τη δράση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις, το οποίο περιέχει σειρά αναφορών που απειλούν την ελευθερία του Τύπου.

Στο σχέδιο, πέρα από έωλες δεσμεύσεις της ΕΛ.ΑΣ για «μείωση της έντασης στη χρήση μέσων» περιέχονται σημαντικά προβληματικές αναφορές για την παρουσία αλλά και την κάλυψη των συγκεντρώσεων από τους δημοσιογράφους.

Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ να ορίζει έναν συγκεκριμένο χώρο όπου θα βρίσκονται οι δημοσιογράφοι. «Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση» αναφέρεται συγκεκριμένα στο σχέδιο, με επίκληση στην «προστασία των δημοσιογράφων αλλά και ξεκάθαρη αναφορά στην «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων»

«Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια. Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό»

Παράλληλα, σε άλλο σημείο του σχεδίου, γίνεται λόγος για την «επικοινωνιακή διαχείριση μίας συνάθροισης», με προκλητικές και επικίνδυνες αναφορές σε «fake news από ακραίες ομάδες που διασπείρονται στο διαδίκτυο σε αρκετές περιπτώσεις». Επιχείρημα εκτός πραγματικότητας, καθώς όπως έχει αποδειχθεί σε σωρεία περιπτώσεων, το Υπουργείο είναι αυτό που παραπληροφορεί, όπως συνέβη στην περίπτωση της συγκέντρωση του Εφετείου με τις «150 μολότοφ από 600 άτομα», που δεν προέκυψε ούτε από τα βίντεο ούτε από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΑΔΑ πολύ αργότερα.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο στο κεφάλαιο «Στρατηγική επικοινωνία», αφού αναγνωρίζει ότι «οι επιχειρήσεις διατήρησης και αποκατάστασης της τάξης στο πλαίσιο των δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. και των πολιτών», στη συνέχεια υποστηρίζει ότι

«Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί οι ακραίες ομάδες που προκαλούν τα επεισόδια να παραπληροφορούν ή να διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Για αυτό το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μία εξωστρεφής και δυναμική διαδικασία επικοινωνίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την εξήγηση των δράσεων, κυρίως των έκτακτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, την παρουσίαση των γεγονότων και την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news).

Η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάθροισης θα αποτελεί συστατικό μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού και του σχεδίου ασφαλείας της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής. Η διαδικασία επικοινωνίας θα ξεκινά πριν τη διοργάνωση μίας συνάθροισης και θα κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουν υπάρξει βίαια επεισόδια.

Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω των Εκπροσώπων Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των Γραφείων Τύπου των επιμέρους Διευθύνσεων, στην περιοχή των οποίων διοργανώνεται η συνάθροιση. Σε αυτή τη διαδικασία η Ελληνική Αστυνομία θα αξιοποιεί το οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο έχει συλλεχθεί με τα τεχνολογικά μέσα που έχουν αναφερθεί παραπάνω και σύμφωνα με το πλαίσιο του Π.Δ. 75/2020 για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.

Η συνέχεια του ρεπορτάζ εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *