Δεν είναι προπαγάνδα, είναι η πραγματικότητά τους

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Έχουν κατασκευάσει μια νέα, δική τους πραγματικότητα, ζουν και δρουν μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτήν μιλάνε τα δικά τους ΜΜΕ, σε αυτήν και γι’ αυτήν καταναλώνεται σχεδόν το σύνολο του τηλεοπτικού χρόνου και ο κύριος όγκος τίτλων-ειδησαρίων στο διαδίκτυο. Παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων και τη ροή στο διαδίκτυο, σχηματίζεται η εικόνα μιας χώρας που αντιμετωπίζει την πανδημική κρίση με άριστο τρόπο, ενώ ο εμβολιασμός προχωρά με γοργότατους ρυθμούς, υπάρχουν νησίδες no-covid και για τα προβλήματα στα νοσοκομεία φταίνε οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, προχωράνε τα νομοσχέδια συστημικού «εκσυγχρονισμού» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι «επενδύσεις» στην ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία, τα εξοπλιστικά προγράμματα για την «ασφάλειά» μας από τους Τούρκους…

Όλα αυτά δεν είναι η προπαγάνδα, είναι πράγματι η περιγραφή μιας δικής τους πραγματικότητας

που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν σχεδόν τα δυο τρίτα της κοινωνίας. Οι θάνατοι από την Covid-19 ξεπέρασαν σε απόλυτους αριθμούς τους θανάτους στην Κίνα, άρρωστοι άνθρωποι πεθαίνουν υποσιτισμένοι και αβοήθητοι σε μοναχικά δωμάτια ή διαδρόμους νοσοκομείων, τα εμβόλια δεν επαρκούν, τα νοσοκομεία έχουν λυγίσει, το ίδιο και οι νοσοκομειακοί, οι αυτοκτονίες αυξάνονται, έρχεται κύμα πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, λουκέτα στα μαγαζιά… Αυτοί όμως κάνουν ταξίδια, βόλτες ανέμελες, διαχειρίζονται τον ευρωπαϊκό δανεισμό ύψους πολλών δισ. ευρώ, εμβολιάζονται χωρίς λίστες και αναμονές, διορίζουν τους πιστούς τους και προσλαμβάνουν μόνο για τα διάφορα είδη σωμάτων ασφάλειας και καταστολής.

Τα ΜΜΕ μεταφέρουν αποκλειστικά και με προσήλωση την ειδησεογραφία της δικής τους πραγματικότητας που κατασκευάζεται σε ενιαία κέντρα. Είναι σαν να έχουν υψωθεί ψηλά τείχη ανάμεσα σε δυο κόσμους που τους ενώνει η επικοινωνία των ΜΜΕ. Και τα μίντια δεν προπαγανδίζουν απλά την πολιτική της κυβέρνησης, ανέλαβαν κυριολεκτικά τον ρόλο καταστολής συνειδήσεων. Υποβαθμίζουν ή εξαφανίζουν παντελώς τα πραγματικά προβλήματα, αγνοούν συστηματικά τις φωνές αντίδρασης, κατασκευάζουν την συναίνεση για την επιβίωση του πολιτικού εταίρου τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *