Νέα χρηματοδότηση της Google για έλεγχο γεγονότων για τον Covid-19

Η Πρωτοβουλία Ειδήσεων Google ανακοίνωσε ότι θα δώσει 3 εκατομμύρια δολάρια σε οργανισμούς ειδήσεων και ελέγχου γεγονότων σε μια προσπάθεια καταπολέμησης παραπληροφόρησης σχετικά με το εμβόλιο Covid-19. Είχε δώσει ήδη 6,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2020 και άλλο 1,5 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του ’20, για την “παραπληροφόρηση” γύρω από την πανδημία. Πρακτικά αυτό σημαίνει περαιτέρω έλεγχο των “ειδήσεων” από όσους πάρουν την επιδότηση της google οι οποίοι θα ελέγχουν το περιεχόμενο με τα δικά τους κριτήρια.

Την είδηση διαβάσαμε στο Nieman Lab το οποίο σημειώνει πως τα λεφτά είναι πολλά και αναρωτιέται ποιός παίρνει και με τις κριτήρια;

Είναι πολλά μετρητά. Ποιος λοιπόν παίρνει τα χρήματα – και θα είναι αρκετός ο έλεγχος στοιχείων; Γράφει “Το First Draft , Comprova , Full Fac t, Maldita.es , Correctiv , Chequeado , PolitiFact , Kaiser Health News , SciLine , Stanford University , The International Fact-Checking Network , Science Feedback και Data Leads έλαβαν χρήματα αυτή την άνοιξη. Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Australian Science Media Center και η μη κερδοσκοπική τεχνολογία Meedan κέρδισαν 1 εκατομμύριο δολάρια για να δημιουργήσουν ένα COVID-19 Vaccine Media Hub που θα χρησιμεύσει ως «πόρος για δημοσιογράφους, παρέχοντας 24ωρη πρόσβαση σε επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και ενημερωτικές ενημερώσεις»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *