Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Για δυο ημέρες, η ιδιωτική τηλεόραση και τα κρατικά Μέσα, ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σίγησαν. Ούτε δελτία, ούτε ενημερωτικές εκπομπές, ούτε δηλώσεις-εμφανίσεις κυβερνητικών. Οι εργαζόμενοι μετείχαν στις δυο 24ωρες απεργίες που προκήρυξαν οι ομοσπονδίες δημοσιογράφων, τεχνικών, υπαλλήλων. Αιτία ένα νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον χώρο της τηλεόρασης. Όπως αποδείχθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν ρυθμίσεις που ζήτησαν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίοι και πήραν την άδεια λειτουργίας για τα επόμενα 15 χρόνια υπό τον όρο ότι καμία άλλη εταιρεία δεν θα έχει αυτό το δικαίωμα.
Αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπληρώνοντας γραμμάτια της άκρατης υποστήριξης από τους ολιγάρχες της ενημέρωσης-ψυχαγωγίας πριν και μετά τις εκλογές του ΄19, θεσμοθετεί την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και στο τελευταίο οχυρό, τον προνομιακό χώρο της τηλεοπτικής προπαγάνδας.
Πρακτικά, καταργείται το ελάχιστο όριο των 400 ατόμων με σύμβαση εργασίας ανά τηλεοπτικό κανάλι, καθώς ως υποχρεωτικός ορίζεται ο αριθμός των 280 εργα- ζομένων όλων των ειδικοτήτων, ενώ οi υπόλοιποι θα προέρχονται από θυγατρικές ή συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες. Παράλληλα, με άλλες διατάξεις, επιβραβεύονται στα κρατικά Μέσα με αυξήσεις μισθών στελέχη και ημέτεροι-φερέφωνα. Στην ουσία οι μιντιάρχες στοχεύουν στην επόμενη φάση της ψηφιακής ανάπτυξης των ομίλων τους, ανασυντάσσοντας τις τηλεοπτικές εταιρείες χωρίς το βαρίδι των σταθερών εργασιακών σχέσεων στο προσωπικό.
Ο στόχος της ανασύνταξης περιγράφεται από τους ίδιους. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς που σηκώνουν το βάρος της χειραγώγησης ως κορυφαίοι σύμμαχοι της κυβερνητικής πολιτικής θα απασχολείται, σταθερά και αποκλειστικά, ένα πολύ μικρό μέρος πιστών εργαζομένων με σταθερή εργασιακή σχέση. Για όλες τις άλλες δραστηριότητες και λειτουργίες των καναλιών τους –το πρόγραμμα, την εκπομπή, την τεχνική λειτουργία– το προσωπικό θα προέρχεται από εξωτερικές εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα κανάλια και στις οποίες ισχύουν ήδη ελαστικές μορφές εργασίας, εφιαλτική εντατικοποίηση, χαμηλές αμοιβές.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Πέτσα, πέρα από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, επιδοτεί τη λειτουργία των πανελλαδικών καναλιών με επιπλέον «δώρα». Οι ιδιοκτήτες τους παίρνουν μπόνους το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας και συνδρομητικών καναλιών, χωρίς κανένα κριτήριο ή όρο. Επειδή κατέχουν ήδη την άδεια λειτουργίας του 2017, μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ξεχωριστά κανάλια, το πρόγραμμα των οποίων θα πουλάνε με συνδρομή.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της ΝΔ τους χαρίζει και την ετήσια δόση των
3,5 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία στραγγαλίζεται οικονομικά με όχημα την πανδημική κρίση, οι καναλάρχες γλιτώνουν 3.450.000 ευρώ για να κάνουν επενδύσεις σε τεχνολογία. Ως μέτοχοι της κοινής εταιρείας Digea γλιτώνουν και το 50% φόρων προηγούμενων ετών, επειδή θα μειώσουν το ενοίκιο στα άλλα περιφερειακά κανάλια.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ προωθούνται με την παράλληλη απελευθέρωση
της τηλεοπτικής διαφήμισης που αποφασίστηκε με τη νέα Τηλεοπτική Οδηγία. Τα όρια στην προβολή διαφημίσεων στην τηλεόραση έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ένα πρόγραμμα, ταινία ή εκπομπή ψυχαγωγίας πριν και μετά μπορεί να διακόπτεται συνεχώς για διαφημίσεις. Η δε τηλεοπτική διαφήμιση πριμοδοτείται κι άλλο ως το 2021 με μειώσεις φόρων ως επιπλέον κίνητρο για την αύξηση των κερδών των καναλαρχών.