Την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων στη Digea, τον πάροχο δικτύου των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας αμφισβητεί ευθέως πλέον ο αρμόδιος υπουργός Δικτύων Χρήστος Σπρίτζης. Ο κ. Σπίρτζης με επιστολή του προς την ηγεσία της ΕΕΤΤ ζητά εντός πέντε εργάσιμων ημερών, δηλαδή μεθαύριο Τετάρτη, απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με τις πράξεις της ΕΕΤΤ προς τη διενέργεια της δημοπρασίας για το τηλεοπτικό φάσμα και την τελική παραχώρηση στη Digea.
Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να αμφισβητήσει την ίδια τη Digea, πολύ περισσότερο που μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός πάροχος δικτύου που «κουβαλά» και τα τηλεοπτικά σήματα της κρατικής τηλεοπτικής εταιρείας, σήμερα ΝΕΡΙΤ αύριο ΕΡΤ. Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι να ελεγχθεί η ίδια η ΕΕΤΤ η οποία θεωρείται προς ενήργησε υπέρ του τηλεοπτικού μονοπωλίου της Digea. Σε αυτό το κλίμα κινούνται και τα ερωτήματα προς την ΕΕΤΤ. Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητά απαντήσεις για:
Βάσει ποια απόφασης και με ποιο αιτιολογικό συνεχίστηκε ο διαγωνισμός και ολοκληρώθηκε αφού συμμετείχε μόνο μια ενδιαφερόμενη εταιρεία
Για ποιο λόγο δεν έγινε αποκλεισμός της Digea με βάση το άρθρο 80 παράγραφος 1 του ν.4070/2012 που ορίζει πως ο πάροχος δικτύου δεν μπορεί να είναι και πάροχος περιεχομένου.
Γιατί η ΕΕΤΤ άλλαξε εκ των υστέρων, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον πάροχο δικτύου το «τεχνοοικονομικό μοντέλο» που προβλεπόταν στην προκήρυξη.
Γιατί εντάχθηκε ως υποχρέωση για τον πάροχο δικτύου κάλυψης του 95% του πληθυσμού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι «λευκές περιοχές».
Σε ποια μελέτη στηρίχθηκε ο τελικός χάρτης συχνοτήτων και με ποια διαδικασία ανατέθηκε η μελέτη.
Κι ενώ τα ερωτήματα που θέτει ο αρμόδιος υπουργός είναι τεχνικής φύσεως, στην ίδια την επιστολή κυριαρχεί η πολιτική άποψη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ένθερμα τα προηγούμενα χρόνια εντός Κοινοβουλίου. Ό,τι δηλαδή ο πάροχος δικτύου δεν μπορεί να μετάσχει σε διαγωνισμό επειδή είναι παράλληλα πάροχος περιεχομένου. Το εν λόγω ζήτημα λύθηκε με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, σε απάντησή της σε ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Το θέμα με τον πάροχο δικτύου βρίσκεται στον έλεγχο της λειτουργίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς η άδεια λειτουργίας της από ΕΕΤΤ δεν έχει ποτέ δημοσιευθεί, όπως αντίστοιχα συνέβη με τις άδειες στη Forthnet και τον ΟΤΕ TV.
Πληροφορίες αναφέρουν πως όχι μόνο θα προχωρήσει η πλήρης αλλαγή της διοίκησης της ΕΕΤΤ αλλά θα αναζητηθούν ευθύνες για τις πράξεις της τα προηγούμενα χρόνια.