Τα ΜΜΕ με τη «στολή» χειραγώγησης

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Εδώ και μέρες άρχισε να ξεδιπλώνεται η νέα επιχείρηση καταστολής της (κοινής) λογικής από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, με εμφανή στόχο την προστασία της κυβέρνησης της ΝΔ και του Μητσοτάκη από την γιγαντούμενη λαϊκή οργή. Κι αυτό ενώ στο μεταξύ, τα περισσότερα Μέσα, οι εφημερίδες κυρίως, έχουν στείλει τους εργαζόμενους-δημοσιογράφους τους με αναστολή συμβάσεων σπίτι τους, υποχρεώνοντάς τους ωστόσο να στέλνουν ειδήσεις και ρεπορτάζ ανυπόγραφα…

Στα πρωτοσέλιδα, τα τηλεοπτικά πλατό και τα ραδιοφωνικά πρωινάδικα έχουν αναλάβει να νουθετήσουν τον λαό οι εντεταλμένοι της κυβερνητικής προγαγάνδας, οι χειραγωγοί των ΜΜΕ. Η επιχείρηση βασίζεται στο κλασικό δίπολο της χειραγώγισης.

Από τη μία τρομοκρατία με πρόκληση πανικού για τους αυξανόμενους θανάτους λόγω κορονοϊού, κατασκευή ενόχων για να αποτραπεί η μνήμη των κυβερνητικών ευθυνών για όλο το προηγούμενο διάστημα. Από την άλλη προβολή σταθερότητας της κυβέρνησης Μητοστάκη με δόσεις ελπίδας περί εμβολίων και σταθερού προγραμματισμού.

Στην παραπάνω γραμμή κινείται το σύνολο των ρεπορτάζ σε όλα τα Μέσα με μια απίστευτη ομοιομορφία, όλα λένε το ίδιο με διαφορετικούς τρόπους. Ομιλούμενες κεφαλές αισχρής προπαγάνδας κουνάνε το δάχτυλο στους νέους που τολμάνε να βγαίνουν έξω το βράδυ, αναρωτιούνται ψυχρά και κυνικά γιατί οι παπούδες βρίσκονται στο δρόμο, καλούν σε μέτρα καταστολής χωρίς αιδώ. Κουβέντα δεν λένε για τους πρωϊνούς συνωστισμούς της «αγοράς» στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς, δεν ζητάνε έλεγχο στα εργοστάσια ή τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Και φυσικά αποφεύγουν με συστηματική απόκρυψη πληροφοριών και γεγονότων τα όσα τραγικά συμβαίνουν στα νοσοκομεία. Επαναλαμβάνουν ως κακόηχη ηχώ τις κυβερνητικές δηλώσεις για προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών, αναπαράγουν τις ψευδείς, παραπλανητικές ειδήσεις της κυβέρνησης που διαψεύδονται την ίδια στιγμή στα Κοινωνικά Δίκτυα. 

Ο τρόμος που διασπείρουν με στόχο την καταστολή σκέψης, κυρίως στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό, συμπληρώνεται με ισχυρές δόσεις ελπίδας. Με απόλυτα πανομοιότυπο τρόπο προβλήθηκαν τα ρεπορτάζ για το περίφημο εμβόλιο, του έβαλαν στάμπα την …ελληνική καταγωγή, έφθασαν στο σημείο να παρουσιάζουν τα σημεία όπου θα γίνει ο εμβολιασμός. Τι σόι δημοσιογραφία λένε ότι επιτελούν, όταν όλοι-ακόμη και το κοινό του που τα μαθαίνει από το face book, γνωρίζουν πως το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας απαιτεί προετοιμασία που δεν έχει η Ελλάδα; 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *