Η ελεύθερη εκπομπή TV φεύγει, το 5 G έρχεται

Μέσα σε δέκα μήνες, από τον Νοέμβριο του 2020 ως και τον Σεπέμβριο του 2021, η τηλεόραση ελεύθερης λήψης αποχωρεί από το φάσμα των 700 MHz για να “πουληθεί” στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που θα αναπτύξουν τις νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες του 5G. Το φάσμα των 700 ΜΗz, δηλαδή οι δίαυλοι από 50 ως και 59 στα UHF, περιλαμβάνεται στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΕΕΤΤ για τον Δεκέμβριο του 2020. Οι δυο πάροχοι δικτύου, η ΕΡΤ και η Digea η οποία κατέχει όλες τις τηλεοπτικές συχνότητες με “πελάτες” τους μετόχους της ( σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας) και όλους τους άλλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αρχίζουν μαζί και συντονισμένα τη μετακίνηση των σταθμών στις νέες συχνότητες που τους έχουν δοθεί. Η παρακάτω ανακοίνωση της ΕΡΤ, περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης, λεγόμενης, ψηφιακής μετάβασης. Και μπορεί πράγματι ο τηλεθεατής να μην χρειάζεται νέο αποκωδικοποιητή ή νέα τηλεοπτική συσκευή, αλλά οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα “συμπιεστούν” σε λιγότερες συχνότητες. Πρακτικά θα ξεχάσουμε την υψηλή ευκρίνεια για αρκετό καιρό, μέχρι που οι πάροχοι δικτύου να προχωρήσουν στο DVB-T2, σύστημα με το οποίο θα χωράνε περισσότεροι σταθμοί στις λιγότερες συχνότητες.

Tην Παρασκευή 6/11/2020, ξεκινάει από κοινού και από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, όπως αυτή προβλέπεται από τον ανανεωμένο Χάρτη Συχνοτήτων που εκπόνησε η Πολιτεία.

Το πρώτο στάδιο της μετάβασης θα αρχίσει τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου και θα επηρεάσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου: Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ψαρά.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω μετάβαση δεν απαιτεί την αγορά ή προσθήκη οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού, αλλά μόνον τον επανασυντονισμό των τηλεοράσεων των τηλεθεατών στις νέες συχνότητες εκπομπής όλων των καναλιών.

Τα επόμενα βήματα της μετάβασης, έως και τον Φεβρουάριο του 2021, βάσει των προβλέψεων της νομοθεσίας και του κοινού χρονοδιαγράμματος των δύο παρόχων, ΕΡΤ & Digea, θα επηρεάσουν με χρονολογική σειρά τις περιοχές:

Δωδεκάνησα -με εξαίρεση το Καστελλόριζο-, Ικαρία και Σάμος (20/11/2020),

Κυκλάδες και Καστελλόριζο (11/12/2020),

Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Σουφλί, τμήμα

Κομοτηνής  (15/01/2021),

Λάρισα, Βόλος, Σποράδες, τμήμα Χαλκιδικής (05/02/2021),

Καβάλα, Δράμα, τμήμα Κομοτηνής, Θάσος, Ξάνθη, Σέρρες, τμήμα Χαλκιδικής (26/02/2021).

Το έργο της μετάβασης θα προχωρήσει σταδιακά, ανά γεωγραφική περιοχή με στόχο να ολοκληρωθεί στο σύνολο της χώρας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 και θα «φέρει» τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες εκπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα αποδεσμεύσει φάσμα για νέες υπηρεσίες από τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (5G).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *