Νέα απίστευτα δώρα στους καναλάρχες

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Με τρία νομοθετήματα το προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ κατοχυρώνει για μια ακόμη φορά τα συμφέροντα των ολιγαρχών στον χώρο των μίντια και τηλεπικοινωνιών. Οι παρεμβάσεις αφορούν την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων ιδιοκτητών τηλεόρασης και διαφημιστικών εταιρειών, το ξεπούλημα –κατ’ επιταγή της ΕΕ– του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες με όχημα τις πολυδιαφημισμένες υπηρεσίες 5G και, τέλος, την αναδιάταξη των «κρατικών» θέσεων για δημοσιογράφους στην προεδρία της κυβέρνησης, τα γραφεία τύπου των ΟΤΑ και τη γενική γραμματεία ενημέρωσης.

Στη Βουλή βρίσκεται ήδη το πόνημα των «ηλεκτρονικών επικοινωνιών», 500 σελίδων, με το οποίο καθορίζονται οι διαδικασίες και οι τρόποι παράδοσης του τηλεοπτικού φάσματος (στα 700 MHz) που σήμερα κατέχουν η ΕΡΤ και η Digea –η κοινή εταιρεία των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης– στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η παράδοση θα γίνει με ελάχιστο κόστος, φυσικά για χάρη των …επενδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει τις συχνότητες αυτές προς 25 εκατ. ευρώ για κάθε μια από τις έξι άδειες που θα δώσει, διάρκειας 15 ετών, όταν η Γερμανία πούλησε το ίδιο φάσμα προς 6,55 δισεκ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, με το δεύτερο νομοθετικό πόνημα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα, χαρίζεται στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών καναλιών –που είναι και μέτοχοι της Digea– η ετήσια δόση των 3,5 εκατ. ευρώ λόγω COVID-19! Έτσι, θα πληρώσουν μόλις 50.000 και ξοφλάνε. Η ανταμοιβή των ολιγαρχών για το ολοκληρωτικού χαρακτήρα σέρβις στην ενημέρωση δεν τελειώνει εδώ. Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου του Πέτσα προβλέπεται, κατά πληροφορίες, πλήρης φορολογική απαλλαγή για τις εταιρείες που θα δίνουν διαφήμιση στα ΜΜΕ ως το 2022! Επιπλέον, καταργείται το όριο των 400 εργαζομένων ανά σταθμό, δίνοντας στους καναλάρχες τη δυνατότητα να εντάσσουν στους «400» τους υπαλλήλους τους σε θυγατρικές ή ανεξάρτητες συνεργαζόμενες εταιρείες.

Όσο για την τρίτη νομοθετική παρέμβαση, έρχεται με Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο στήνεται στο πρωθυπουργικό γραφείο ένας νέος προπαγανδιστικός μηχανισμός για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μίντια, στον οποίο θα απασχολούνται και δημοσιογράφοι.

ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣπαρεμβάσεις που περιγράφονται παραπάνω σφραγίζεται η εξαφάνιση της πραγματικής δημοσιογραφίας και ενημέρωσης, πιστοποιείται ο ολοκληρωτικός έλεγχος στη διαδικασία και τους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό πως οι συνδικαλιστικές ενώσεις ανά την Ελλάδα το μόνο που προωθούν είναι η «κατοχύρωση» των κρατικών θέσεων δημοσιογραφίας στα διάφορα γραφεία Τύπου του στενού δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ στα ιδιωτικά μίντια δεν υπάρχει καμία απολύτως συνδικαλιστική παρέμβαση. Οι δημοσιογράφοι μετατράπηκαν σε υπαλλήλους μεταφοράς ειδήσεων από το ελεγχόμενο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Οι πολλοί εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, με ακόμη πιο άθλιες αμοιβές, σε διαδικτυακές σελίδες που απλώς αντιγράφουν ειδήσεις. Έτσι, δημοσιογραφία ασκείται στα κοινωνικά δίκτυα και τις ανεξάρτητες ιστοσελίδες χωρίς οικονομικούς πόρους.

ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ο ολοκληρωτισμός στην ενημέρωση και η χείριστη προπαγάνδα εναντίον όσων στρέφονται ενάντια στην κυβέρνηση. Πρόσφατο παράδειγμα τα ρεπορτάζ της ΕΡΤ από τις κινητοποιήσεις μαθητών στα σχολεία, με τα οποία επιχειρήθηκε η ταύτιση του αγώνα τους με τους αρνητές της πανδημίας και της χρήσης μάσκας. Μια επιλογή καθόλου τυχαία, από τους μηχανισμούς χειραγώγησης που διαθέτει η κυβέρνηση στα κρατικά ΜΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *