Διεθνής Ομοσπονδία: Συνεχίζεται η δικαστική κακομεταχείριση του Ασάνζ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων(ΔΟΔ) για μια ακόμη φορά καταγγέλλει την αμείλικτη πολιτική και δικαστική κακομεταχείριση του Ασάνζ. Θυμίζουμε πως το μόνο Μέσο από την Ελλάδα που παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία είναι το thepressproject.gr με τη Λαμπρινή Θωμά στο ρεπορτάζ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Ο Τζούλιαν Ασάνζ από τον Απρίλιο του 2019, παραμένει έγκλειστος στη βρετανική φυλακή Μπέλμαρς στο ανατολικό Λονδίνο.  Η εικόνα ενός αποστεωμένου άνδρα με ανακατεμένα μαλλιά, που η βρετανική αστυνομία με βία έβγαλε έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στην οποία διέμενε επί έξι χρόνια, θα παραμείνει χαραγμένη στο μυαλό πολλών ανθρώπων. 

Στη φυλακή ο Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε από την αρχή στην απομόνωση, χωρίς να υπάρχει κάποια απόφαση που να δικαιολογεί τον εγκλεισμό του, όπου και θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του τρίτου κύκλου της ακροαματικής διαδικασίας, μετά τους άλλους δύο κύκλους που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τον ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος είναι μέλος της δημοσιογραφικής συνδικαλιστικής ένωσης της Αυστραλίας MEAA και κάτοχος δημοσιογραφικής Ταυτότητας της ΔΟΔ.

Στην περίπτωση που ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 175 χρόνων. Κατηγορείται ότι το 2010 ενεθάρρυνε την Τσέλσι Μάνινγκ να  παραβιάσει το σύστημα υπολογιστών της κυβέρνησης και να διαδοθούν πληροφορίες που αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, όπως είναι το βίντεο με τις παράπλευρες απώλειες. Αυτό το βίντεο περιέχει υλικό από κάμερα εγκατεστημένη σε αμερικανικό ελικόπτερο απάτσι, που κατέγραψε το πλήρωμα του ελικοπτέρου στο Ιράκ, να ανοίγει πυρ εσκεμμένα εναντίον αμάχων στις 12 Ιουλίου του 2007.  Σε αυτό το περιστατικό έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ροϊτερς.

“Μπορεί ο Ασάνζ να συνάντησε τους συγγενείς και τα παιδιά του στα τέλη Αυγούστου,  όπως η υγεία του εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία και δεν έχουν ληφθεί μέτρα βελτίωσης της», δήλωσε ο Αντονί Μπελανζέ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Τζον Σίμπτον, πατέρα του Ασάνζ και συνέχισε επισημαίνοντας: “Η κατάσταση πλέον είναι κρίσιμη και λόγω του δικαστηρίου,  καθώς τα βρετανικά δικαστήρια θα αποφανθούν για την έκδοσή του στις ΗΠΑ και έτσι ανοίγει η πόρτα ισόβιας κάθειρξης του ιδρυτή των Wikileaks. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συνεχίζει να συνεργάζεται με τις οργανώσεις, που προασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης και υπενθυμίζει στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη διεθνή κοινότητα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς αιδώ κρατά στη φυλακή έναν άνθρωπο, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες δημοσίου συμφέροντος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *