Εφημερίδα «Μακεδονία»: Η ολοκλήρωση ενός σκανδάλου

Το τέρμα του κατήφορου ήταν η «Κοιν.Σ.Επ.»…

Aπό το ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Η «παρατεταμένη ένταση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων» και οι απολύσεις στην πολύπαθη εφημερίδα «Μακεδονία» αποτελούν απλώς την ορατή όψη του παράταιρου «γάμου» ανάμεσα στον λεγόμενο «συνεταιρισμό εργαζομένων» και σε ομάδα επιχειρηματιών, που οδήγησε στο υβριδικό εταιρικό σχήμα υπό το οποίο εκδίδεται από το 2018 η «Μακεδονία της Κυριακής» και λειτουργεί η ιστοσελίδα makthes.gr.

Αυτή η παράταιρη και ιδιοτελής σύμπραξη παρουσιάστηκε τότε ως πρωτοβουλία εργαζομένων, οι οποίοι σύστησαν συνεταιρισμό προκειμένου να διασωθούν έστω κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά όπως φαίνεται από τις εξελίξεις ούτε καν αυτόν τον στόχο μπορεί να υπηρετήσει.

Καταρχάς κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει με ποια διαδικασία προβλέπονται απολύσεις σε μια «Κοιν.Σ.Επ.» εργαζομένων, δηλαδή σε μια μορφή συνεταιριστικού σχήματος που εντάσσεται στη σφαίρα της κοινωνικής οικονομίας, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι εργαζόμενοι.

Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις τόσο για τις τρέχουσες απολύσεις των δύο διοικητικών υπαλλήλων και μίας δημοσιογράφου όσο όμως και για τις άλλες δύο που προηγήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή του δημοσιογράφου Τάσου Κουρκούμπα και της τεχνικού Μαρίας Βοσνακίδου, για τους οποίους να σημειώσουμε πως τότε η Ένωση Συντακτών είχε τηρήσει αξιοσημείωτη σιωπή!

Το υβριδικό σχήμα υλοποιήθηκε από τις εργοδοτικές φατρίες που ανέλαβαν να εφαρμόσουν το σχέδιο της διοίκησης – ιδιοκτησίας (διά της εκπροσώπου της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ Βίκης Σουλοπούλου) να απαλλάξει την εταιρεία από τις οφειλές προς εργαζόμενους, ταμεία και δημόσιο. Οδήγησαν λοιπόν στο κλείσιμο της «Μακεδονίας» και στο άνοιγμα μιας νέας εταιρείας, απαλλαγμένης από χρέη.

Η νέα εταιρεία είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση συνέχειας της παλιάς εταιρείας χωρίς τις υποχρεώσεις της και δη προς τους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα 18 μηνών – κάτι για το οποίο 42 πρώην εργαζόμενοι (δηλαδή όλοι όσοι δεν συμμετέχουν στο παραπάνω σχήμα) έχουν προσφύγει δικαστικά.

Πρόκειται για τις ίδιες εργοδοτικές φατρίες που οδήγησαν στο κλείσιμο της «Μακεδονίας» κάτω από το βάρος της αποτυχημένης διοίκησής τους και των επιλογών που υποστήριξαν. Αυτές που τώρα συγκρούονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τα ίδια όπλα που τότε είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον όσων είχαμε αντισταθεί στις καταστροφικές -όπως αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος- επιλογές της εκπροσώπου του εκδότη Βίκης Σουλοπούλου.

Σ’ αυτή τη σύγκρουση δεν υπάρχουν ούτε καλοί ούτε κακοί, απλώς παρακολουθούμε τις συνέπειες των επιλογών ορισμένων. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν ή, αλλιώς, το τέρμα του κατήφορου ήταν η «Κοιν.Σ.Επ.». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *